Dünya Bankası'ndan 750 milyon dolarlık ek kredi

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankasından 750 milyon dolarlık ek kredi
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2001 00:00


Dünya Bankası'nın Mali Sektör Uyum Kredisi'ni (FSAL) 750 milyon dolar daha arttırması bekleniyor.
Haberin Devamı

Dünya Bankası ile yürütülen görüşmelerde, mali sektörün önceliği çerçevesinde, Banka'nın, Türkiye'ye enaz 750 milyon dolar daha kredi verebileceği belirtiliyor.

Kredinin, Ülke Yardım Stratejisi (CAS) çerçevesinde, Banka'nın Türkiye'ye üç yıl içinde vereceği kredinin kapsamından karşılanabileceği kaydediliyor.

FSAL 1 ve FSAL 2'nin toplam 1.5 milyar dolarlık bir krediyi kapsadığını vurgulayan yetkililer, FSAL 1'in, yaklaşık 375 milyon dolarlık kısmının kullandırıldığını, kamu bankalarıyla ilgili düzenlemeler hız verilmesi durumunda, geri kalan dilimlerin de kısa bir süre içinde kullandırılacağını ifade ettiler.

Dünya Bankası, iki eşit taksitle vereceği FSAL-1 ve FSAL-2 kredilerinden FSAL-1'i serbest bırakmak için, kamu bankalarının özelleştirilmesine ilişkin yasal düzenlemelerin yapılmasını, FSAL-2 için ise mali sektördeki tüm düzenlemelerin tamamlanmış olması şartlarını arıyor.

AVRUPA BİRLİĞİ DE KREDİ HAZIRLIĞINDA

Öte yandan Japonya'nın, karşılıklılık esasına göre, Dünya Bankası'nın vereceği 1.5 milyar dolar düzeyinde, mali sektöre co-finansman kredisini sağlayacağını belirten yetkililer, Avrupa Birliği'nin (AB) de benzer bir çalışma içinde olduğunu ifade ettiler.

AB'nin kurum olarak olmasa bile Almanya aracılığıyla, çift taraflı ekonomik ilişkiler çerçevesinde co-finansman sağlayabileceği belirtiliyor.

AB'nin de co-finansman çerçevesinde, mali sektöre 1.5 milyar dolarlık bir yeniden yapılandırma kredisi sağlayabileceği, fakat gerek AB'nin, gerekse Japonya'nın, kredi vermeden önce, IMF'nin Nisan ayı sonunda yapacağı İcra Direktörleri Kurulu toplantısını ve burada Türkiye'nin yeni ekonomik programının onaylanmasını bekleyeceği kaydediliyor.

Bütün bu gelişmeler çerçevesinde, Türkiye'nin, mali sektör için enaz 5.25 milyar dolarlık bir dış kaynak potansiyelinin bulunduğu, fakat bunun için IMF toplantısının beklendiği vurgulanıyor.

Türkiye'nin, Dünya Bankası, IMF, AB gibi kurumlardan alabileceği kredi imkanının sınırlı olduğunu belirten yetkililer, ülkelerarası ya da uluslararası bankaların, IMF toplantısının ardından sağlayacağı büyük oranlı sendikasyon kredisinin önemli olduğunu ifade ediyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!