Dünya Bankası'ndan 2000 yılı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankasından 2000 yılı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'da düzenlenen "2000 Yılı Sendromu" konulu toplantıya katılan Dünya Bankası Bilgi Teknolojileri Yöneticisi Carlos Braga, 2000 yılı sorununun ekonominin her alanında etkisini göstereceğini söyledi. Braga, sorunun çözümü için hükümetlerin harekete geçmesini istedi.

Dünya Bankası tarafınan düzenlenen ‘‘2000 Yılı Sendromu’’ konulu konferans, İstanbul The Marmara Otel'de başladı. İki gün sürecek olan konferansa, Dünya Bankası yekilileri ile değişik ülkelerden üst düzey yetkililer, teknik adamlar ve bakanlık yetkilileri katılıyor. Konferansta konuşan Dünya Bankası Bilgi Teknolojisi Yöneticisi Carlos Braga, 2000 yılı probleminin, ekonominin her alanını etkileyeceğini söyledi. Bunun aynı zamanda ülkelerarası bir problem olduğunu belirten Braga, telekomünikasyon, enerji, ulaşım ve bankacılık sisteminin uluslararası anlamda bu problemden etkilenecek sektörlerin başında geldiğini kaydetti.

Braga, ‘‘Dünya Bankası'nın amacı, 2000 sendromunun çözümü için hükümetlerin dikkatlerini bu konuya çekmek, bu konuda bilgi vermek, sorunun çözümü için yöntemler belirlemek ve ulusal ölçekte hazırlanan planları desteklemek’’ dedi.

Seminerin amacının da 2000 problemine dikkati çekmek ve bölgesel anlamda işbirliğine giderek bu konuda kaynakları harekete geçirmek olduğunu kaydeden Braga, dünyada 15 ülkede hükümetlerle program üzerinde çalıştıklarını, şu ana kadar 40 projenin hayata geçirildiğini bildirdi.

İNGİLTERE ÖRNEĞİ

Çalışmalar için Dünya Bankası ve IMF'nin maddi kaynak sağladığını ifade eden Braga, ‘‘İngiltere Hükümeti, bu programa destek olmak için 14 milyon dolar karşılıksız yardımda bulundu’’ dedi. Braga, söz konusu parayı öncelikle bu tür seminerler düzenlemek ve bölgesel ülkeleri plan yapmaya sevketmek amacıyla harcayacaklarını söyledi.

Proje Yöneticisi Micke Perisic de, bilgisayarlarda yaşanacak 2000 sorunu hakkında bilgi verdi. Dünyada organizasyonların ve şirketlerin yüzde 23'ünün henüz bu konuda çalışmaya başlamadığını belirten Perisic, bunların yüzde 80'inin küçü ve orta boy işletmeler olduğunu kaydetti.

Hayatın her alanını etkileyecek bu sorun hakkında tüm ülkelerin bilgi alışverişinde bulunmaları ve sorunun çözümü için üst düzey yönetimlerin desteğinin gerektiğini ifade eden Perisic, ''Yeterli fon aktarılmalı. Tedbirler zaman geçirilmeden alınmalı. Maliyeti artabilir. Öncelikler tespit edilmeli. Hükümet düzeyinde dünya çapında bu konuda yapılanlar incelenmeli'' diye konuştu.

HÜKÜMET UYARDI

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Bener Cordan ise hükümetin 1997 yılında tüm kamu kurum ve kuruluşlarını bu konuda uyardığını söyledi. Türkiye'de bu konuda Başbakanlık tarafından çalışma grubu oluşturulduğunu belirten Cordan, teknik bir komitenin faaliyete geçtiğini, bu komite içinde özel sektör üyelerinin de yer aldığını kaydetti. Öncelikli amacın, sorunu tanımak ve tanıtmak olduğunu söyleyen Cordan, ‘‘Milli Eğitim Bakanlığı yoluyla çok iyi kamuoyu oluşturulabilir. Bilgisayar destekli eğitim sistemi, bu sorunu çözmeye mecburdur’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!