Dünya Bankası petrol tahminini yukarı çekti

Güncelleme Tarihi:

Dünya Bankası petrol tahminini yukarı çekti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2015 09:17

Dünya Bankası, ham petrol dışındaki emtia fiyatlarının yılın geri kalanında düşmeye devam edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Dünya Bankası'nın bugün yayımladığı "Emtia Piyasaları Görünüm Raporu"na göre, ham petrol dışında kalan emtia fiyatları yılın geri kalanında düşüş eğilimini sürdürecek. Raporda, emtia fiyatlarının nisan-haziran döneminde yüksek arz ve zayıf talepten ötürü gerilediğine, enerji fiyatlarının ise aynı dönemde yüzde 12 arttığına dikkat çekildi. Bunda ham petrol fiyatlarındaki artışın önemli rol oynadığını vurgulayan Dünya Bankası, ham petrol fiyatına ilişkin 2015 öngörüsünü varil başına 53 dolardan 57 dolara çıkardı.

Raporu hazırlayanlardan Dünya Bankası'nın Kıdemli Ekonomisti John Baffes, konuya ilişkin, "Ham petrole yönelik talep ikinci çeyrekte beklentinin üstündeydi. Fiyat tahminindeki küçük artışa rağmen yüksek stok ve OPEC ülkelerinin artan üretimi, fiyatların orta vadede düşük seyretmeye devam edeceğine işaret ediyor" dedi.

Haberin Devamı

DOĞALGAZ VE KÖMÜR FİYATLARI DÜŞÜŞTE
Öte yandan, İran ile nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasının, bu ülkenin petrol ihracatına başlamasını sağlayabileceğine işaret eden Dünya Bankası, buna ilaveten OPEC ve diğer petrol üreticisi ülkelerin üretimi artırmasının da fiyatların güncellenen tahminden sapmasına neden olabileceğini kaydetti.

Doğalgaz ve kömür fiyatlarının ikinci çeyrekte sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 4 değer kaybettiği bilgisine yer verilen raporda, söz konusu emtia fiyatlarının ABD, Avrupa ve Asya piyasalarındaki düşüşünü sürdüreceği tahminine yer verildi.

FED'İN FAİZ ARTIŞI ALTINI VURDU
Dünya Bankası, ayrıca enerji dışındaki emtia fiyatlarının ikinci çeyrekte yüzde 2 değer kaybettiğine dikkati çekerken, başta demir olmak üzere metal fiyatlarının önemli ölçüde gerilediğini bildirdi.

Raporda, kahve ve buğday gibi tarımsal emtiaların da kayda değer ölçüde ucuzladığı belirtilerek, bu gruba ilişkin ortalama fiyatların ikinci çeyrekte yaklaşık yüzde 2 düştüğü bilgisi verildi.

Benzer şekilde, altın ve gümüş gibi değerli maden fiyatlarının da ikinci çeyrekte yüzde 2'inin üstünde değer kaybettiği, bunun ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artış sürecine girmesiyle değişen talep tercihlerinden kaynaklandığı vurgulandı.

Altının ons fiyatı bu hafta başında 1,073.40 dolarla yaklaşık 5,5 yılın en düşük seviyesini görürken, geçen yıl sonundan bu yana da yüzde 7,4 değer kaybetti.

Yatırımcılar, Fed'in faizleri bu yıl içinde artıracağı beklentisine paralel olarak emtialar yerine güçlenmeye devam eden dolara rağbet gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!