Dünden bugüne Amazon

Güncelleme Tarihi:

Dünden bugüne Amazon
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2018 12:18

Dünya devi Amazon kuruluşundan bugüne geçirdiği evrimle de dikkat çekiyor. İşte dünden bugüne Amazon...

Haberin Devamı

Dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan e-ticaret sitesi Amazon, şüphesiz bu konuda uluslararası anlamda akla gelen ilk isimlerden. 1994 yılında kurulan bu şirket hakkında, dünden bugüne neler değişti?

Jeff Bezos tarafından 1994 yılında ilk kurulduğunda, Amazon’un farklı bir ismi vardı: Cadabra! 1995 yılında bildiğimiz ismi alan sitenin ilk kuruluş amacı sadece kitap satışıydı. Zamanla ürün yelpazesini de genişletti ve dünyanın dört bir yanından gelen çeşitli ürün siparişlerine cevap verebilir hale geldi.

Kurulduğu yıllarda çalışma saatleri çok fazlaydı. Çalışanlar günde 12 saat, haftada 60 saat çalışıyorlardı. Diğer çalışma şartları da çok iyi sayılmazdı. Özellikle ikmal merkezlerinde çalışan kişilerin giriş ve çıkış saatleri ile bir çalışma günü boyunca neler yaptıkları çok sıkı denetlenmiyordu. O dönem, çalışma koşulları birçok kişi tarafından eleştirildi.

Haberin Devamı

Çok az kişi ile çok fazla iş yapmaya çalışan Amazon’da personelin sayısının azlığı 1998 yılının Noel tatilinde fark edildi. Çalışanların siparişleri yetiştirebilmek için arkadaşlarından ve ailelerinden yardım istedikleri ve arabalarında uyudukları söylenmeye başlamıştı. Bugün Amazon, özellikle siparişlerin yoğun olacağı sezonlarda, sezonluk işçi çalıştırarak bu konuda risk almamaya dikkat ediyor.

Amazon artık robot kullanıyor

Robot kullanımı da Amazon için kritik noktalardan. Bir zamanlar elle taşınan ve hazırlanan siparişler bugün robotların kullanımı ile hazırlanıyor. 2016 yılında çalışan robotların sayısı 30 bindi. Şimdi ise bu sayı 35 binlere kadar ulaşmış durumda. Bu da Amazon’un iş gücü konusunda öncü olduğu yeniliklerden biri sayılıyor.

Street View projesi, Google’dan önce Amazon’un yaptığı bir uygulamaydı. Amazon, Block View adını verdiği bu uygulama ile fotoğraflarını çektiği ev ve restoranları haritada pinleyerek bir internet sitesine yükledi. Ancak bu proje o dönemde başarısız oldu ve sonrasında Google tarafından başarılı şekilde uygulandı.

İlk Kindle Amazon tarafından geliştirildi

İlk Kindle da Amazon tarafından geliştirildi. Bir bilim kurgu kahramanı olan Fiona’dan esinlenerek tasarlanan bu cihaz için ilk düşünülen isim de Fiona olmuştu. Ancak, Jeff Bezos bu ismi reddetti ve çıra anlamına gelen Kindle’ı seçti.

Haberin Devamı

Bugün Amazon, diğer birçok satıcının toplam değerinden daha fazla değere sahip ve saniyede 300’den fazla satış yapıyor. Bu e-ticaret devi, 2017 yılında resmi olarak Türkiye’ye de giriş yaptı.

BAKMADAN GEÇME!