Dövizle borcu olan 27 bin şirket var

Güncelleme Tarihi:

Dövizle borcu olan  27 bin şirket var
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 20:26

REKOR üstüne rekor kıran döviz 27 bin şirketi yakından etkiliyor. Hükümetin de döviz borçları için harekete geçtiği reel sektörde 27 bin şirketin yabancı para cinsinden borcunun bulunduğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın çalışmasına göre 27 bin firma içinde 100 milyon lira üzeri yabancı para borca sahip bin 100 firma bulunuyor. Hükümetin, şirketlerin kur riski için incelediği Hindistan modelinin, “Kur riski yüksek firmalara daha yüksek risk ağırlığı ve genel karşılık uygulamasına” dayandığı, Endonezya modelinin ise firmaların, “Yurtdışından borçlandığında belirli bir oranını hedge etmek (vadeli)” esasına dayandığı belirtildi.

30 ŞİRKET BORÇ LİDERİ

Merkez Bankası, kasım ayı Finansal İstikrar raporunda şirketlerin reel sektör kur riski başlığı altında döviz borçlarına ilişkin ayrıntılara yer verdi. Raporda, finansal olmayan özel sektör firmalarının net döviz açık pozisyonunun artış eğilimini sürdürdüğüne dikkat çekilerek, açık pozisyonunun Merkez Bankası döviz rezervlerine oranının yüzde 200 ve bir yıllık toplam mal ve hizmet ihracatına oranının da yüzde 100’e yaklaştığı vurgulandı. Kısa vadeli açık pozisyonun sıfıra yakın olduğu ve bunun olumlu bir gösterge olduğuna değinilen raporda, buna karşın uzun vadeli açık pozisyonunda süregelen yükselişin kur risklerini canlı tuttuğu kaydedildi. Raporda, 27 bin firmanın yabancı para borca sahip olduğu, 100 milyon lira üzeri yabancı para borca sahip bin 100 firmanın toplam borcun yüzde 75’ine denk geldiği belirtildi. Raporda, toplam yabancı para kredilerin yüzde 20’sini oluşturan en yüksek montanlarda yabancı kredi kullanan 30 firma incelendiğinde bu firmaların enerji, havalimanı, otoyol, şehir hastanesi ve telekomünikasyon gibi Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projesi, yüksek ihracata sahip otomotiv ve metal sanayi gibi sektörlerde toplandığı anlatıldı.

Haberin Devamı

Dövizle borcu olan  27 bin şirket var

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!