Dostluğu bağladı

Güncelleme Tarihi:

Dostluğu bağladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2018 08:30

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin en zor kısmı dün yapılan törenle tamamlandı. 31.5 milyar metreküp doğalgazı Rusya’dan Türkiye’ye 2019 yılında taşıması planlanan gazın yarısı ise Avrupa’ya nakledilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, hattın son kaynağını ve denize indirilmesini birlikte izledi.

Haberin Devamı

Türkiye’ye 2019 yılında 31.5 milyar metreküp doğalgaz taşımaya başlayacak TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin en zor kısmı tamamlandı. Karadeniz’in 2 kilometre altında birbirine paralel 930 kilometre iki boru hattı döşendi. Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, açık deniz boru hattı döşemesinin tamamlanmasını birlikte İstanbul’da karşıladı. Erdoğan ve Putin, düzenlenen törende Pioneering Spirit gemisine canlı bağlanarak son kaynağın yapılmasını ve denize indirilmesini izlediler. Birbirlerine ‘dostum’ diye hitap eden iki lider TürkAkım Boru Hattı Projesi’nin Türk-Rus ilişkilerinin daha da geliştirilmesinin simgesi olarak tanımladılar.

SON AŞAMAYA GELİNDİ

Törende konuşan Erdoğan, Türkiye-Rusya ilişkilerinin yüksek seviyesinin ifadesi olarak gördüğünü belirttiği enerji işbirliğinde yeni bir adıma şahitlik edildiğini dile getirerek, “TürkAkım’ın Karadeniz’in altından geçen bölümünün tamamlanarak boru hattının ülkemiz topraklarına ulaşmasının sevincini yaşıyoruz. Böylece 2014 yılında ilk adımını attığımız 2016 yılında hükümetlerarası anlaşma ile somut çerçeve kazandırdığımız projenin son aşamasına gelmiş bulunuyoruz. TürkAkım, hem ikili ilişkilerimiz hem de bölgemizdeki enerji jeopolitiği bakımından tarihi nitelikte” dedi.

Haberin Devamı

YARISI AVRUPA’YA

TürkAkım’ın 2019 yılındaki testlerin ardından faaliyete geçmeye hazır olacağını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Tamamlanan kesim Karadeniz tabanından birbirine paralel ilerleyen 930 km iki boru hattı, 2 km derinliğe döşendi. Boru hattının karaya çıktığı Kıyıköy terminalinin inşaatı hızla devam ediyor. Yılda 31.5 milyar metreküp doğalgaz taşıyacak TürkAkım sadece ülkemiz açısından değil komşularımız ve bölgemiz açısından da önemli. Yarısını Avrupa’ya aktarmayı planlıyoruz. Ülkemiz içinde İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir gibi kritik üretim ve ihracat merkezlerimiz yeni bir tedarik hattına kavuşacak. Böylece Türkiye transit risklere maruz kalmadan hem kendisinin hem Avrupa ülkelerinin doğalgaz taleplerini karşılayabilecek.”

Dostluğu bağladı

TürkAkım projesinin deniz bölümünün tamamlanması töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya  Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımıyla, İstanbul’da düzenlendi.

Haberin Devamı

SAYGI DUYULMALI

Erdoğan, Rus dostlarıyla teknik açıdan zorlu bir projeyi yüksek güvenirlik, güvenlik ve sürdürülebilirlik standartlarıyla hayata geçirerek sektörün çıtasını daha yukarı taşıdıklarını vurgulayarak, şunları söyledi: “Küresel enerji piyasalarında doğalgazın önemi ve arz güvenliği giderek artıyor. Önemli olan enerji projelerinin ekonomik olarak hayata geçirebilir olması ülkelerin kendi şartları doğrultusunda doğalgazı nereden nasıl temin edecekleri kararlarına saygı duyulmalı. Devletin veya devletlerin egemenlik haklarını ihlal edip vatandaşlarına hizmet etmelerinin önüne geçecek çabaların kimseye faydası olmayacaktır.”

Türkiye için Rusya’nın uzun vadeli işbirliği yapabileceğimiz güvenilir bir dost ve önemli bir doğalgaz tedarikçisi olduğunu kaydeden Erdoğan, “Türkiye Rusya’dan 1987 yılından bu yana toplam 387 milyar metreküplük doğalgaz alım gerçekleştirdi. Aynı zamanda bu tablo enerji alanındaki ilişkilerimizin diğer hususlarda olduğu gibi her türlü sınavı geçtiğini gösterir. Türk Rus dostluğu her iki tarafın da menfaatine sonuçlara vesile olmaktadır. Rusya ile ikili münasebetin çerçevesini diğer ülkelerin talep veya dayatmalarına göre belirlemedik. Daima Rusya ile uzun vadeli işbirlikleri kurmanın çabası içinde olduk. Hem bölgemizde hem de küresel alanda hakkın adaletin barışın ve istikrarın temini için Rus dostlarımızla birlikte çaba gösterdik” dedi.

Dostluğu bağladı

Haberin Devamı

100 MİLYAR HAYAL DEĞİL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de ‘değerli dostum’ diye hitap ettiği Erdoğan’a teşekkür ederek, 100 milyar dolarlık ticaret hacmini bu yıl Çin ile yakaladıklarını Türkiye ile de yakalanabileceğini vurguladı. Putin, “Bu tören, bu proje Rusya Türkiye arasındaki işbirliğinin seviyesini çok güzel gösteriyor. TürkAkım hattının projesiyle ilgili anlaşma İstanbul’da 10 Ekim 2016 tarihinde imzalanmıştır. Erdoğan isim olarak TürkAkım teklif etti. 10 Ekim 2016’da anlaşma imzaladık sadece 2 yıl sonra, bu hızlı süre zarfından projenin en zor kısmı tamamlandı. Çok büyük emek var. Doğalgazın hem çıkarılması hem de sevkiyatı çok önemli. 31.5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye üzerinden transit olarak Doğu ve Güney Avrupa’ya taşınacak. Bu da Türkiye’yi önemli bir doğalgaz merkezi haline getirecek” dedi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR

Kara kısmının da hızlıca ilerleyeceğini kaydeden Putin, şöyle konuştu: “2019 yılına kadar tamamlanacaktır. En çevre dostu, en ileri teknoloji, en zor standartlara uygun şartlarda çalışıyoruz. Rusya ve Türkiye enerji alanında işbirliğini uzun yıllar boyunca başarılı şekilde gerçekleştiriyoruz. Özellikle 13 sene önce Erdoğan ile birlikte 2005 yılında törenle Mavi Akım’ı açtık. 13 yıl boyunca en zor mevsim şartlarında bile güvenli şekilde çalışıyor. Rusya doğalgaz sevkiyatı bakımından güvenilir ve sağlam bir tedarikçidir. Türkiye’nin ekonomisine güç katıyoruz. Erdoğan’a kendisinin gösterdiği siyasi cesareti için teşekkür ediyorum. Zor koşullarda siyasi irade olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün olmazdı. İki ülke arasında güven olmadan böyle bir proje gerçekleştirmek mümkün değil.

Haberin Devamı

KÜLTÜR VE TURİZM YILI

CUMHUR-BAŞKANI Erdoğan, konuşmasında şunlara dikkat çekti: “Rusya ile işbirliğimiz çok geniş yelpazede ilerliyor. TürkAkım yanında nisanda temel attığımız Akkuyu Nükleer Santralını beraber hayata geçiriyoruz. Geçen yıl yüzde 30’luk ticaret hacmi artışı yakaladık. Hedef 100 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşmak. Turizmde ilk 9 ayda 5.1 milyon Rus turisti ağırlayarak yeni bir rekora daha imza attık. 2019 yılını karşılıklı kültür ve turizm yılı olarak kutlayacağız. Etkinlikler halklarımızın birbirlerini daha da iyi tanımalarına vesile olacak. Rus halkıyla dayanışma ülkelerimiz için daha büyük proje ve müjdelerin habercisi olacak.”

Arz güvenliği sağlanacak ENERJİ Bakanı Fatih Dönmez de doğalgaz ticaretinde yeni bir sayfa açıldığını belirterek “Doğrudan gaz akımı 2019 yılında başlayacak iletilme ve taşınma risklerini ortadan kaldırmış olacağız. Doğalgazın ilk alıcısı olarak sistem güvenliği ve işletme güvenliğiyle arz güvenliğini sağlayacağız. 32 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılacak. Böylece pik zamanlardaki sistemsel dengenin korunmasında temel rol oynayacak. Türkiye Avrupa’nın en büyük 4. doğalgaz piyasası” dedi.

TÜRKAKIM’IN SAĞLAYACAĞI ENERJİ

15 milyon hanenin enerji ihtiyacını karşılamaya yeterli

126 bin rüzgâr türbininin güç kapasitesine denk

370 LNG tankerinin sağlayacağı doğalgaza eşit

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!