Dolardan gece rekoru

Güncelleme Tarihi:

Dolardan gece rekoru
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2014 09:53

Dün 2.20 TL'yi geçerek rekoru tazeleyen dolar piyasalar kapandıktan sonra uluslararası döviz piyasalarında da rekor kırmaya devam etti. Saat 23:50'de dolar 2.2360 TL'ye kadar ulaşarak rekoru genişletti.

Haberin Devamı

Döviz piyasaları rekora doymuyor. Dün hem dolar hem Euro yeni tarihi zirvelerine ulaşmıştı. Dolar 2.2230 TL, Euro ise 3.02 TL'ye ulaşarak dün çifte rekora ulaşmıştı.

Ancak piyasalar kapandıktan sonra da doların yükselişi sürdü. Uluslararası döviz piyasalarında dolar / TL kuru dün akşam saatlerinde 2.23 TL sınırını da geçti. Dün akşamüstü siyasi arenada yaşanan hareketlilikler ilerleyen saatlerde dolar/TL kuruna da yansıyınca dolar gece 23:50'de 2.2360 TL'ye ulaştı. Rekorda doların Euro'ya karşı değer kazanması da etkili oldu. ABD'de yeni konut ruhsatları rakamlarında beklenenden az düşüş gerçekleştirince dolar diğer para birimlerine karşı değer kazandı.

REKORLAR TEPKİSİZLİK İLE GELİYOR
Dünkü rekorda siyasi riskin hala canlı olmasıyla birlikte Merkez Bankası’nın 21 Ocak’taki Para Politikası Kurulu’nda faiz oranlarını değiştirmeyeceği ve kur rekorlarına tepkisiz kalacağı beklentisi rol oynadı. Birçok uzman Merkez Bankası’nın bu toplantıda politika faizini değiştirmesini beklemiyor. Diğer taraftan dün öğleden sonra açıklanan Merkez Bankası’nın Para Politikasi İstatistikleri’nde enflasyon ve döviz kuru beklentilerinin yükselmesi, büyüme beklentilerinin ise düşmesi de art arda gelen rekorlarda bir başka gerekçe oldu.

Haberin Devamı

YENİ REKORLAR GELEBİLİR
Uzmanlar Merkez Bankası’nın 21 Ocak’ta kur rekorlarına tepkisiz kalarak mevcut politikasını devam ettirmesi durumunda yeni rekorlar görülebileceğini belirtti. Integral Yatırım Ekonomik Araştırmalar Müdürü Egemen Candır kur dalgalanmasının yüksek seyrettiği, ABD’de verilerin iyi gelmesinin gelişen piyasalara olumsuz etkisinin görülebildiği bu ortamda Merkez Bankası’nın etkin ve kuvvetli müdahale edebilmesi kritik olacağı belirtti. Candır bu ihtiyaçların sağlanmaması ise döviz kurlarında rekorların devam etmesine neden olabileceğini söyledi.

‘KIRILGAN BEŞLİ’DE LİRA OLUMSUZ AYRIŞTI
Öte yandan yılbaşından bu yana 5 gün rekor kıran dolar “kırılgan beşli” olarak adlandırılan ülkeler içinde de en çok TL’ye karşı değer kazandı. Yılbaşından bu yana dolar TL’ye karşı yüzde 3.5 değer kazanırken TL’ye eşlik eden tek kırılgan beşli para birimi Güney Afrika Randı oldu. 10 Ocak’a kadar dolar Brezilya Reali, Hint Rupisi ve Endonezya Rupisine karşı değer kazanırken son 1 haftada bu üç kur TL’nin aksine değer kazandı. Bu üç kur yılbaşındaki seviyelerine göre dolar karşısında değer kazandı.

Haberin Devamı

MB ANKETİNDEKİ KUR TAHMİNLER DE YÜKSELDİ
Merkez Bankası Beklenti Anketi'den de kur beklentilerinde ciddi farklar gözlendi. 17 Aralık öncesinde açıklanan Aralık 2013 anketinde 2014 yılsonu kur beklentisi 2.02 TL olarak tahmin edilmişti. Ocak ayı anketinde ise 2014 yılsonu kur tahmini yüzde 9 yükseltilerek 2.20 TL'ye yükseldi. Ankette enflasyon beklentileri de yükseldi. 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 6,8’den yüzde 7’ye revize edilirken 24 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 6,4’ten yüzde 6,5’e yükseldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!