Dolarda son durum / (Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Dolarda son durum / (Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 09:15

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün akşam açıklanan son faiz toplantısı tutanaklarının faiz artırmada aceleci olmayacaklarına işaret etmesiyle global risk iştahındaki artışa paralel olarak dolar/TL 2.92'nin altında darbe girişimi sonrası en düşük seviyeye gerilerken, dış gelişmeler izlenmeye devam edilecek.

Haberin Devamı

Dün saat 17.01'de 2.9321/2.9327 seviyesinde olan dolar/TL tutanaklar sonrası 15 Temmuz'dan beri en düşük olan 2.9140'a kadar geriledikten sonra bu sabah saat 0840'ta 2.9153/2.9170 seviyesinde işlem görüyor.

Hafta boyunca Fed beklentileri ile dalgalanan dolar/TL, Fed'in bu yıl faiz artırımına gitmeyeceği ve küresel merkez bankalarının parasal genişlemeye devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükselişle Salı günü 2.92'nin altını test etmiş; Fed başkanları Bullard ve Lockhart'ın faizlerin yakın zamanda artırılabileceğine yönelik açıklamaları sonrası 2.94 seviyesine yükselmişti.

Dün aynı saatte 3.1169/3.1181 seviyesinde olan sepet bazında TL, bu sabah 3.1059/3.1079; 3.3023/3.3033 seviyesindeki euro/TL ise 3.2963/3.2988 seviyesinde bulunuyor.

FED NE DEDİ?

Haberin Devamı

Fed'in Temmuz ayı toplantı tutanaklarında politika yapıcıların ABD ekonomisi ve istihdam piyasasına dair genel olarak pozitif olduğu görüldü. Fakat yetkililer aynı zamanda yeni işe alımların düşmesi durumunda yakın vadeli parasal sıkılaşmanın tehlikeye girme potansiyelinden dolayı "politika seçeneklerini açık tutmayı" tercih etmek istediklerini söylediler.

Piyasa aktörleri, tutanakları risk alımı için pozitif bir faktör olarak değerlendirirken, Fed'in de kendi içerisinde faizlerin ne zaman artırılacağına dair bölünme yaşadığı görüldü.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen dolar endeksi, 94.385'e kadar gerileyerek 24 Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Endeks haftalık bazda yüzde 1.1 ekside.

FITCH KARARI ÖNEMLİ

Bir bankacı, piyasalarda dış verilerin izleneceğini söyleyerek, "Euro/dolar paritesi izlenir. Dolar/TL'de aşağıda 2.9045 destek seviyesi var ancak altına gitmesi pek olası değil. Ancak yarın Fitch'den Türkiye'nin kredi notunun düşürülmeyeceği yönünde bir açıklama gelirse o zaman kur 2.90 seviyesinin altına iner. Dolayısıyla piyasada iyimser havanın korunmasını bekliyorum, diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel hareket görürüz" dedi.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notuyla derecelendiren Fitch, 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada darbe teşebbüsü ve yetkililerin verdiği tepkinin ülkedeki siyasi riske dikkat çektiğini belirterek; bu gelişmelerin kredi notuna etkisinin ise, hükümetin verdiği tepki sonrası siyasi bölünmenin derinleşip derinleşmediğine ve kurumların bağımsızlığının azalıp azalmayacağına bağlı olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

DEĞERLENDİRME CUMA GELEBİLİR

Fitch'in senelik değerlendirme takvimine göre Türkiye hakkındaki değerlendirmesi 19 Ağustos'ta yayımlanabilir.

Darbe girişimi sonrası kredi notunu gözden geçirmeye alan Moody's 8 Ağustos'ta yaptığı açıklamada gözden geçirmesinin sona ermediğini belirtirken, S&P ise darbe girişiminin hemen ardından kredi notunu bir kademe indirerek, Türkiye'nin ülke riskini de "orta derecede yüksek risk" düzeyinden "yüksek riske" revize etti.

TAHVİLDE SON DURUM

Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.68, valörde son işlemde yüzde 9.74 seviyesindeydi.

Gösterge beş yıllık tahvil olan 17 Şubat 2021 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.32, valörde son işlemde yüzde 9.42 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.07 seviyesindeydi.

UZMANLAR NE DİYOR?

Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, “Fed’in 26-27 Temmuz FOMC toplantısına ait tutanakları gösteriyor ki; Fed kendi içinde faiz artırımı konusunda henüz bir konsensüse varmaktan uzak bir noktada duruyor. 2016 yılına 4 faiz artırımı beklentisiyle girilmişti, ancak aradan geçen 8,5 ayda Fed tek bir faiz artırımı aksiyonu almadığı, daha doğrusu alamadığı gibi yılın geri kalan kısmında yapsa bile sadece 1 adet faiz artırımı yapabilecek gibi görünüyor. Ancak bu yıl sonunda gelmesi beklenen faiz adımı, sadece Fed’in iletişimi açısından bir görev görecek izlenimi veriyor. Yani 2015’in Aralık ayında yapılan sembolik faiz artırımı gibi. Küresel likidite bolluğu dönemi devam edecek. Buna diğer büyük merkez bankaları da katkıda bulunuyor. Böylesi bir durum gelişmekte olan ülke piyasalarına sermaye akışı bakımından olumlu bir görüntü ortaya koyuyor. Haliyle dolar endeksinin destek seviyelerini koruyacağını, ancak çok da güçlenemeyeceğini öngörmek yanlış olmaz. Ancak parite hareketlerinde artık “danışıklı dövüş” şeklinde hareketlere de hazır olmak lazım. Sözlü yönlendirme çok etkin olacak, ancak veriler aynı şeyleri söylemiyor” değerlendirmesinde bulundu. 

BAKMADAN GEÇME!