Dolar fiyatıları yatay seyir izliyor

Güncelleme Tarihi:

Dolar fiyatıları yatay seyir izliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2016 09:32

Dolarda Trump seçilmesinden bu yana gözlenen küresel güçlenme eğiliminin zayıflamasıyla dolar/TL yatay seyir izliyor. Kur, güne 3.41 seviyesinden başladı.Dolar/TL, ABD'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından dolarda gözlenen küresel güçlenme eğiliminin dün ve bugün bir miktar zayıflamasıyla tarihi zirvelerinin altında seyrediyor.

Haberin Devamı

Dün akşam saatlerinde 3.43 civarında işlem gören dolar/TL bu sabah 09.00 itibarıyla 3.4150/3.4209 seviyesinden işlem gördü.

GÖZLER AVRUPA SEÇİMLERİNDE

Küresel piyasalarda dolar küresel tahvillerin yatay bir seyre geçmesiyle beraber yükselişlerine ara verirken, İtalya'da bu hafta sonu gerçekleşecek referandum öncesi Avrupa'da siyasi risklerin yeniden gün yüzüne çıkmasıyla beraber piyasaların gözü Avrupa seçimlerine çevrildi.
İtalya'da Başbakan Matteo Renzi'nin siyasi kariyerini belirleyebilecek ve 4 Aralık'ta gerçekleştirilecek anayasa referandumu öncesinde ülkenin bankacılık sistemine dair endişeler artıyor.

Bankacılar, dolardaki küresel güç kaybıyla birlikte dolar/TL'de bir miktar iyimserliğe yer açıldığını geçen hafta TCMB'nin bir faiz artışı gerçekleştirilmesinin de bunu destekleyen unsurlar arasında yer aldığını, TCMB'nin likidite adımlarının yakından takip edildiğini belirtiyorlar.
Bankacılar dolar/TL'de yaşanan düşüşe karşın Türkiye'ye özgü endişelerin henüz son bulmadığına da dikkat çekiyorlar.

Haberin Devamı

İÇ GELİŞMELER BASKI UNSURU OLMAYI SÜRDÜRÜYOR

TCMB'nin geçen hafta faizlerde beklentilerin üzerinde artırıma gitmesiyle dolar/TL ilk etapta gerilemiş ancak kararın hemen sonrasında gelen Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile müzakereleri geçici dondurma çağrısı ardından yeniden yönünü yukarı çevirmişti.

AKP'nin başkanlık sistemini getirecek anayasa değişiklik teklifinin oluşturduğu bahar aylarında olası bir referandum ihtimali piyasalarda soru işaretlerine neden olurken bu döneme kadar bazı yatırımcıların yatırım kararlarını erteleyebilecekleri endişeleri bulunuyor.

Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeden tepki çekiyor. Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasına yönelik tepkiler piyasada baskı yaratıyor.

TAHVİL BONO PİYASASI
Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.09 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.08 oldu. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.67 seviyesinden gerçekleşti.

 

BAKMADAN GEÇME!