Dolar ve euroda sürpriz yükseliş

Güncelleme Tarihi:

Dolar ve euroda sürpriz yükseliş
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2017 08:46

Global piyasalara paralel bir seyir izleyen dolar fiyatları, dolar endeksindeki gevşemeyle geriledi.

Haberin Devamı

Dolarda güçlü seyir ve Avrupa'daki seçimlerin yarattığı siyasi belirsizlik euro ile genel olarak gelişmekte olan ülke piyasalarında baskı yaratırken, veri gündeminin zayıf olduğu bugün dolar endeksinde yaşanan geri çekilme, TL dahil gelişmekte olan para birimlerinin de değer kazanmasına neden oldu.

Global gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan faiz konusundaki sözleri ardından dün yükselişe geçen dolar/TL, bugün veri gündeminin de sakin olması ve gelişmekte olan ülke para birimlerindeki nispeten olumlu seyre paralel yönünü aşağı çevirdi. Gün içinde 3.76 seviyesine kadar yükselen dolar/TL 3.7155 seviyesine kadar geriledi.

Deniz Özel ve Yatırım Grubu Yönetmeni Orkun Gödek, dolar endeksinin gün içerisinde 100.64 seviyesine kadar yükselmesine karşın günün ikinci yarısında gevşediğini söyleyerek, "Gevşemeye zemini ABD 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 2.40 seviyesinin aşağısında fiyatlanması hazırladı. Bu durum ise gelişmekte olan ülke para birimlerine, euro/dolar paritesine ve ciddi anlamda TL'ye pozitif yansıdı" dedi.

Haberin Devamı

Dolar endeksi saat 1712'de 100.26 seviyesinde bulunuyor.

Veri gündeminin zayıf olduğu dönemde pozisyonları gözden geçirme eğilimi olabileceğini söyleyen Gödek, euro tarafında siyasi risklerin baskı yarattığını söyleyerek, şöyle devam etti:

"Dolar/TL tarafına baktığımızda kısa vade için net yön bulmakta zorlanabiliriz. Şayet içeride siyaset cephesinden çok sıkıntı yaşanmazsa TL'nin değer kazanma konusunda hala şansı olduğunu, 3.7200 desteği altında 3.6400 bölgesinin tekrar gündeme gelebileceğini düşünüyorum. Tabii bu noktada dış koşullar da önemli. Ancak hareketin kalıcı olması için yeterli ortam olduğunu düşünmüyorum."

ERDOĞAN: ÜLKEMİN FAİZ POLİTİKASINDAN ŞİKAYETÇİYİM

Erdoğan'ın faizler konusunda yorum yapması genelde Merkez Bankası'nın bağımsızlığına müdahale şeklinde algılandığından piyasada tepki yaratıyor.

Erdoğan, sık sık Türkiye ekonomisinin yüksek büyüme oranları ile yoluna devam etmesi gerektiğini vurgularken, faiz artışlarına ise büyümenin önüne geçtiği endişesiyle karşı çıkıyor. Dünkü gibi bazen bankacılık sektörünü de eleştirilerine ekliyor.

Haberin Devamı

Dün de "Ülkemin faiz politikasından şikayetçiyim, bu faiz politikasıyla ülkem kalkınmaz, bu politika aslında bir sömürü aracıdır" diyen Erdoğan, "Finans sektörünün patronlarını insafa davet ediyorum başta kamu bankaları olmak üzere. TCMB'nin ilan ettiği faizi ikiye katlayarak kredi vermeye yeltenirsen, yüzde 15-16-17 ile bir yere varamayız" dedi.

DOLAR BİR AYIN DİBİNİ GÖRMÜŞTÜ

TCMB'nin 2 puana varan sıkılaştırma adımları ve Fed'in Mart'ta faiz artırımı yapmayacağı beklentileri ile dolar/TL önceki gün 3.66 ile bir ayın en düşük seviyelerine gerilemişti.

TCMB'nin likidite adımlarının etkisi ve ABD tarımdışı istihdam verisinin Fed'in faiz artırım beklentilerini ötelemesi ardından dolar/TL'de görülen geri çekilme doların global bazda değerlenme eğilimine girmesiyle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerindeki harekete benzer şekilde terse döndü.

Haberin Devamı

PİYASALAR AVRUPA'DAKİ SİYASİ RİSKE ODAKLI

Asya borsaları bu sabah ABD Başkanı Donald Trump'ın izlediği politikaların yarattığı soru işaretleri ve Fransa'da yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle zayıflayan yatırımcı güvenine paralel olarak gerilerken, euro da baskı altında kaldı.

Uzmanlar geçen haftaki güçlü ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından hafta başında yükselen piyasaların Avrupa'daki siyasi risklere odaklandığını belirtti.

Avrupa'da bu yıl Fransa, Hollanda ve Almanya'da devlet başkanlığı seçimleri yapılacak olması, İtalya'da da seçime gidilmesi ihtimali siyasi endişe yaratıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın harcamaları artırarak ekonomik büyümeyi artıracağı beklentisi ve güçlü küresel makro ekonomik veriler Kasım ayından bu yana dünya hisse senedi piyasaları ve doların değer kazanmasını sağladı. Ancak Trump'ın ekonomiyi destek politikalarının hâlâ altını doldurmaması ve 20 Ocak'ta göreve başlamasından bu yana farklı alanlarda ortaya koyduğu tavır yatırımcılarda huzursuzluk yarattı.

Haberin Devamı

TAHVİL BONO PİYASASI

Yurtiçi tahvil-bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 10.99, valörde son işlemde yüzde 11.01 seviyesindeydi.

Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı iki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 11.34 seviyesindeydi.

BAKMADAN GEÇME!