Dolar ve euroda sert düşüş

Güncelleme Tarihi:

Dolar ve euroda sert düşüş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2014 09:56

Merkez Bankası'nın şok faiz artışı dolar ve euroyu çok kötü vurdu. Henüz iki gün önce 2.40 TL'ye dayanan dolar kuru, bugün 2.18 TL'nin altına kadar geriledi. Ancak sonrasında tekrar yönünü yukarı çevirirken öğle saatlerinde 2.2100-2.2300 TL bandında hareket ediyor.

Haberin Devamı

Euro da dünü 3.09 TL'nin altında tamamladıktan sonra bugün sabah saatlerinde 2.97 TL'ye kadar geriledi. Euro ardından yaptığı atakla tekrar 3.05 TL'ye çıktı. Euro öğle saatlerini 3.03-3.05 TL bandında geçti.

Tacirler Menkul Değerler Yatırım Koordinatörü Erkin Şahinöz, dolar son dönemde 2.40'a giderken spekülatif talebin yanında gerçek talebin de çok önemli olduğunu söyledi. Daha önce dolar yükselirken yurtiçindeki yatırımcıların sattığını ancak son dönemde çok nadir olarak görülen bir olay yaşandığını belirten Şahinöz, "Bu kez yerliler de döviz almaya başladı. Ayrıca dolar açığı bulunan şirketlerden dolar talebi gelmeye başladı. Son olarak da kurdaki kontrolsüz gidişten tedirgin olan yabancı yatırımcıların dolar talebi başladı" dedi.

Dolar ve euroda sert düşüş
TÜKETİCİYE KÖTÜ HABER

2.10'UN ALTI ZOR

Haberin Devamı

Şahinöz, "Merkez Bankası'nın dünkü blok faiz artışının ana mesajı şu: Yaşanan yükselişi geçici değil kalıcı olarak değerlendirdiler. Ayrıca Merkez Bankası politikasını basitleştirdi" diye konuştu. Şahinöz, dolar kuru ile ilgili tahminlerini de şöyle anlattı:

"Daha önce 2.25-2.35 bandına yerleşmiş olan dolar kuru artık 2.10-2.25 bandına geldi. Ama 2.10'un altı kalıcı olarak zor. Çünkü seçimlerin öncesinde yabancılar anormal bir risk artışına gitmez. İkincisi de FED'in normalleşme süreci."

Dolar ve euroda sert düşüş
FAİZE GECE YARISI ŞOKU

BANKACILIK ENDEKSİ İÇİN OLUMSUZ SINAİ ENDEKSİ İÇİN OLUMLU

Odea Bank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, bu kararı olumlu bulduğunu belirtti. Kararın sürpriz etkisinin çok yüksek olduğunu söyleyen Sözer, "Bu karar gösteriyor ki Merkez Bankası'nın 2014 yüzde 6.6 enflasyon tahminini bu faiz kararına göre yapmış. Bu kararın etkisi borsada bankacılık endeksine olumsuz etkisi olabilir. Ancak Merkez Bankası'nın attığı aktif adımın özellikle döviz borcu olan şirketler için iyi bir haber olduğunu belirtmek gerekir. Bu da borsada Sınai Endeksi'nin yükselişine yol açabilir" dedi.

"SİYASET GÜNDEMDE KALMAYA DEVAM EDEBİLİR"
Acar Yatırım Araştırma Müdürü Zeynel Balcı ise sert faiz artırımı sonrası alınan kararların sonucunu görmek için Merkez Bankası bir süre bekleyebileceğini söyledi. Balcı "Satış yönlü müdahale ve faiz artımıyla birlikte önemli kozlarını oynadı, bunun piyasa üzerindeki sonuçlarını test edebilir. Sonrasında gerek görürse yeni önlemler düşünebilir. Ancak piyasaların önünde döviz kurları üzerinde etkili olabilecek iki önemli parametre var. FED ve siyaset. Bu açıdan FED'in bu akşam alacağı kararlar önemli olacaktır. Yeni bir likidite kısma veya "Varlık alımarında azaltım" gelirse bu durum Merkez Bankası kararlarının piyasalar üzerindeki etkisini azaltabilir. Değişikliğe gitmezse Merkez Bankası kararını bir süreliğine desteklemiş olur. Yaklaşan seçimler nedeniyle siyaset gündemde kalmaya, piyasalar ve döviz kurları üzerinde etkili olmaya devam edebilir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!