Dolar ve Euro kuru bu seviyelerde hareket ediyor

Güncelleme Tarihi:

Dolar ve Euro kuru bu seviyelerde hareket ediyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2018 09:37

Dolar fiyatları, Merkez Bankası'nın 2019 yılı Para ve Kur Politikası'nı açıklamasıyla gerilerken, şu dakikalarda 5.38 TL'de hareket ediyor. Euro fiyatları ise 6.10 TL seviyesinde bulunuyor. Piyasalar, veri gündemini ve küresel piyasaları takip edecek.

Haberin Devamı

DOLAR kuru dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 5.42 TL seviyesinde hareket ederken, yeni güne küresel piyasalardaki sert satış baskısının da etkisiyle 5.38 TL seviyesinden başladı. Dolar kuru gün içerisinde en yüksek 5.4544 TL'yi görürken, Merkez Bankası'nın 'enflasyona odaklı para politikası' söylemlerinin piyasada yarattığı olumlu algılamayla 5.3379 TL'ye geriledi. Dolar, saat 13.31 itibarıyla 5.3805 TL seviyesinde hareket ederken, 6.0571 TL'ye kadar gerileyen Euro kuru ise aynı dakikalarda 6.1046 TL seviyesinde bulunuyor.

Doların dünyada en çok işlem gören 6 adet yerel para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi, yüzde 0.06 yükselişle 96.95 seviyesinde bulunurken; Euro/dolar paritesi 1.1337 seviyelerinde...

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 16.86 seviyesinde bulunurken, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 20.24 seviyesinde hareket ediyor.

Haberin Devamı

2019 PARA VE KUR POLİTİKASI AÇIKLADI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün yayımladığı 2019 yılına ilişkin para ve kur politikası metnindeki enflasyon hedefinin hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu yüzde 5'te korunduğunu; para politikasının ise enflasyonu bu hedefe kademeli yaklaştıracak şekilde oluşturulacağını belirtildi.

Metinde önümüzdeki yıl da sekiz Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı gerçekleştirileceğine, bankanın temel amacının fiyat istikrarını sağlamak olduğuna, dalgalı döviz kuru rejimi uygulamasına devam edileceği de belirtildi.

TCMB enflasyonun öncelikle tek hanelere indirilmesini hedeflediğini daha sonra ise enflasyonun kademeli olarak azalarak yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasının hedeflediğine de dikkat çekti.

ABD'DE RESESYON ENDİŞELERİ YÜKSELDİ

ABD Hazine tahvil getiri eğrisinin düzleşmesi, yani uzun ve kısa vadeli getiriler arasındaki farkın azalması, resesyon endişelerini gündeme getirerek hisse senedine olan iştahı sarstı. Ayrıca hafta sonunda ticaret savaşında ateşkes ilan eden ABD ile Çin'in nihai bir anlaşmaya varamayacağına dair şüpheler yatırımcı güvenini etkiledi.

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta üç yıldır süregelen faiz artırım sürecinin sonuna yaklaştığını işaret etmesi ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisinin yüzde 3'ün altına inmesine yol açtı.

Ayrıca ABD'de ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişeleri getiri eğrisinin düzleşmesini hızlandırdı. İki ile 10 yıl vadeli Hazine tahvilinin getirisi arasındaki fark 10 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine indi.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!