Dolar, Merkez'in 'faiz' kararı sonrası gerilemesini sürdürdü

Güncelleme Tarihi:

Dolar, Merkezin faiz kararı sonrası gerilemesini sürdürdü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2018 09:21

Merkez Bankası'nın "1 haftalık repo faizini yüzde 16,5 ile politika faizi olacak" kararını açıklamasıyla dolar kuru, ilk tepki olarak 4.65 TL seviyesinden 4.61 TL seviyelerine kadar geriledi. Dolar kuru, sonrasında düşüşünü kademeli olarak sürdürerek 4.5560 TL'ye kadar geri çekilirken; şu dakikalarda 4.58 TL seviyesinde bulunuyor. Euro kuru ise 5.34 TL'de hareket ediyor.

Haberin Devamı

Dolar kuru geçtiğimiz haftayı 4.70 TL seviyesinden tamamlarken, haftanın ilk işlem gününe 4.66 TL'den başladı. Dolar/TL Merkez Bankası'nın faiz hamlesi sonrası sert geriledi ve en düşük 4.5560 seviyesini gördü. Kur saat 14.53 itibarıyla 4.5835 seviyesinde... Böylelikle TL'nin dolar karşısındaki değer kazancı yaklaşık yüzde 3 oldu.

Dolar kurunun gerilemesinde, Merkez Bankası'nın "Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı Merkez Bankası politika faizi olacaktır; bu oran, mevcut fonlama faizine (yüzde 16.50) eşitlenecektir" açıklaması ve gelişmekte olan piyasalarındaki iyimserlik etkili oldu.

Euro/TL gün içerisinde en düşük 5.3127 seviyesini görürken, şu dakikalarda 5.3358 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi, 0.06 yükselişle 94.27 seviyesinde hareket ederken; euro/dolar paritesi 1.1676 seviyelerinde...

 

Haberin Devamı

Dolar, Merkezin faiz kararı sonrası gerilemesini sürdürdü

4.59 TL'NİN ALTINDA KALICILIK KRİTİK
GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Merkez Bankası’nın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği 300 baz puanlık geç likidite penceresi faiz oranı artışının ardından, Banka’nın para politikasında aktif rol oynamaya devam etmesi ve bu politika adımının devamının sadeleştirme adımı ile getirilmesi gerektiği üzerinde durmuştuk. Sn. Çetinkaya’nın dün finans çevrelerine verdiği “sadeleşme” sinyalinin ardından Merkez Bankası hemen hemen düşündüğümüz şekilde bir politika adımı attı" dedi.

Erkan açıklamalarına şöyle devam etti: "Merkez Bankası, fonlamayı aynı Sn. Erdem Başçı döneminde yaptığı gibi 1 haftalık repo faizine yönlendirdi ve 1 haftalık repo faizini yüzde 16,5 olarak belirledi. Uzun zamandır kullanılmayan repo faizi daha önceden yüzde 8’di. Merkez Bankası’nın tüm faiz oranlarını yükseltmesi, dar ve simetrik koridor oluşturması ve fonlamayı geç likidite penceresinden haftalık repoya yönlendirmesi; para politikasında aktif bir rol üstlendiğine ve bağımsızlığına dair yatırımcıları daha çok ikna edebilir.

Haberin Devamı

Merkez Bankası’nın adımı piyasalar tarafında da yansımasının olumlu olduğunu, kurun 4,60 bandının altına doğru gerilediğini gözlemlemekteyiz. Merkez Bankası, geleneksel bir para politikası aracı olmayan geç likidite penceresi kullanımını bırakarak iletişimini netleştirdi ve daha öngörülebilir oldu. Eskiden 7,25-8-9,25 olan faiz koridoru 15-16,5-18’e yükseltildi.

Mevcut sıkı duruşun resmileştirilmesiyle, Merkez Bankası’nın bağımsız politika adımları attığına dair de güven tesis açısından önemli… Merkez Bankası bu adımını 7 Haziran’ı beklemeden attığı için de proaktif bir duruş sergilemiş oldu. Bundan sonra hedef enflasyonla mücadele ve bu alanda da reformist bir ekonomi yönetimiyle konsensüs içinde proaktif hareketler olmalıdır."

 

 

Haberin Devamı
 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!