Dolar endişelere tepki vermedi

Güncelleme Tarihi:

Dolar endişelere tepki vermedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2016 09:29

İstanbul Atatürk havalimanında meydana gelen saldırı bir süredir devam eden güvenlik endişelerini yeniden artırmasına karşın küresel iyimserlikle dolar/TL 2.90 civarındaki seyrini sürdürüyor.

Haberin Devamı

Geçen hafta 24 Mayıs'tan beri en yüksek seviye olan 3.0015'e kadar yükselen dolar/TL dün günü 2.90'ın hemen altında tamamlamıştı. Kur bugün anlamlı bir değişim göstermeyerek TSİ 08.56'da 2.8955/2.8970 seviyesindeydi.

Dün akşam 3.0550 civarında işlem gören sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.0528/3.0563, euro/TL ise 3.2101/3.2140 seviyesinde işlem görüyor.

HSBC Türkiye Hazine Direktörü Fatih Keresteci sabah geçtiği notta, "Bugün nispeten olumlu bir hava bekliyoruz. Dolar/TL kuru 2.88'lere gerileyebilir. Türkiye cephesinde İstanbul Atatürk Havalimanı'nı hedef alan terör saldırısı nedeniyle oldukça üzgün ve moralsiz bir günü geride bıraktık. Bu psikoloji, piyasa işlemlerine ve fiyatlamalara da yansıdı. Kayıp sayısı arttıkça moraller daha da bozuldu... Türkiye ile aynı kategoride sınıflandırılan gelişmekte olan ülke (EM) para birimlerinin yüzde 1.5 civarında değer kazandığı günde Türk Lirası yatay bir eğilim kaydetti, hatta döviz sepeti karşısında sınırlı bir oranda değer yitirdi. Hisse senedi piyasalarında da yüzde 2'lik artışlara karşın BİST100 endeksi günü yüzde 0.3 oranında kayıpla tamamladı. Bu eğilim oldukça normal. Elim olayın sadece psikolojik ve sosyolojik yansımaları değil, hiç şüphesiz ekonomik ve siyasal etkileri de olacaktır. Zaten, şirket bazlı fiyatlamalara baktığımızda bunun yansımalarını da rahatlıkla görebiliyoruz. Ancak, bu havanın kısa sürede dağılacağını (yeni bir terör saldırısı yaşanmayacağını umarak ve dua ederek) ve Türk mali piyasalarının yurtdışı ile paralel bir eğilime gireceğini tahmin ediyoruz. Özellikle, Türkiye'nin dış politikadaki hızlı ve kapsamlı restorasyon çalışmalarının da olumlu etkileriyle... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Rus mevkiidaşı Putin ile gerçekleştirdiği video konferans görüşmesi ile Türkiye-Rusya ilişkilerinde düzelme olacağı beklentisi de piyasa fiyatlamalarını olumlu yönde destekleyebilir. Bu nedenle bugün itibariyle Türk mali piyasalarının nispeten olumlu bir görünüm arz etme ihtimalini kuvvetli görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

STERLİN NE KADAR OLDU

Haberin Devamı

Öte yandan İngiltere AB'den çıkış kararı öncesi 4.25 civarında seyreden sterlin/TL GBPTRY=R ise bu sabah itibarıyla 3.8750 civarında seyrediyor.

Bankacılar bugün siyasi gelişmeler ile iç ve dış piyasada yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirtirken Türkiye'nin bölge ülkeleriyle ilişkilerini yeniden kuvvetlendirme sürecinin de izleneceğini belirttiler.

FED’DEN FAİZ ARTIŞI GELMEYECEK BEKLENTİSİ

Brexit sonrası sert kayıpların ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarının önümüzdeki yıla öteleneceği beklentileri küresel risk iştahını tetikleyen ana unsur olarak göze çarpıyor.

STERLİN HAFİF TOPARLANDI

Dolar endeksi İngiltere'nin AB oylaması sonrası üç buçuk ayın zirvesine yakın seyrine devam ederken, oylama sonrası dolar karşısında 31 yılın en düşük seviyesine gerileyen sterlin ise hafif toparlanma gösterdi.

Haberin Devamı

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini izleyen dolar endeksi yüzde 0.1 düşerek 95.642 seviyesinde seyretti. Endeks Pazartesi günü 96.705 seviyesine kadar yükselmişti.

RUSYA İYİMSERLİĞİ DE ETKİLİ

Öte yandan Türkiye'nin Rusya ve İsrail ile ilişkilerinin normalleşebileceği beklentisi ve lokal döviz satışları da son dönemde kurdaki kayıpları sınırlayan ya da düşüşleri hızlandıran nedenler olarak ön plana çıkıyor.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler geçen yıl Kasım ayında Türkiye'nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından zarar görmüştü.

EN ÇOK TURİZMİ ETKİLEDİ

Bozulan ilişkilerden en çok turizm ve başta yaş sebze meyve olmak üzere ihracat kalemleri etkilenmişti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN İLE PUTİN GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptıkları telefon görüşmesinde Eylül ayında Çin'de yapılacak G20 toplantısında daha kapsamlı bir görüşme yapma ve turizmle ilgili adımları süratle atma kararı aldıklarını açıkladı.

İSRAİL DE TAKİP EDİLECEK

Önümüzdeki dönemde Rusya ve İsrail ile ilişkilerin ne kadar hızlı bir şekilde toparlanacağı ve bu yılki kayıpların ne kadarını telafi edebileceği yakından takip edilecek.

TAHVİLDE SON DURUM

Kura paralel sert dalgalanmaların yaşandığı tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 9.37 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.30 oldu.

Haberin Devamı

İki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.75 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 8.75 oldu.

PİYASALARDA GÜNÜN GÜNDEMİ

İç piyasada saat 10.00'da Mayıs ayı dış ticaret verileri ve Hazine'nin önümüzdeki üç aya ilişkin borçlanma stratejisi izlenecek. Dış piyasalarda ise ABD işsizlik maaşı başvuruları başta olmak üzere Almanya işsizlik, Euro bölgesi enflasyon ve İngiltere GSYH verileri takip edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!