Dolar dün sert yükseldi bugün sakin

Güncelleme Tarihi:

Dolar dün sert yükseldi bugün sakin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 09:16

Küresel piyasalarda neredeyse bir haftadır gelişmekte olan para birimleri genelinde yaşanan satış baskısı dün ve bugün yerini iyimserliğe bırakırken dolar/TL de güne sınırlı bir düşüşle başladı. Dolar bugünkü işlemlerde 3.00 lira sınırına geriledi.

Haberin Devamı

Dün 3.0488'i test eden ardından küresel risk iştahındaki artışla günü 3.03 civarında tamamlayan dolar/TL, bu sabah güne 0834 itibarıyla 3.0180/3.0190 seviyesinden başladı.

Kur böylece 23 Eylül'de test ettiği 3.0750 olan tarihi rekor seviyelerden de uzaklaşmış oldu. Dün akşam saatlerinde 3.1560 civarında işlem gören sepet bazında TL ise aynı saatte 3.1439/3.1463, 3.2830 civarındaki euro/TL ise 3.2699/3.2726 seviyesinde işlem görüyor.

ASYA BORSALARINDA BİR İLK

Asya borsaları Çin'den açıklanan ticaret verilerinin beklentilerin üzerinde çıkmasının ardından yaşanan rahatlamayla bu yılın ilk hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Ham petrol fiyatları ABD'de stokların geçtiğimiz hafta beklenmedik bir şekilde düşüş göstermesinin ardından ABD ham petrolünün 30 dolar seviyesinden uzaklaşmaya başlamasıyla son sekiz gündür ilk defa yükseldi.

Haberin Devamı

İstanbul'da yaşanan patlama nedeniyle TL dün küresel iyimserlikten benzer para birimlerine göre daha az iyimser bir seyir izlemişti. Suruç ve Ankara'da geçtiğimiz yıl yaşanan canlı bomba saldırılarına bu sabah İstanbul'un turistik merkezlerinden olan Sultanahmet'te bir yenisi eklenirken, bir canlı bomba tarafından yapıldığı açıklanan saldırıda ağırlığı Alman turistlerden oluşan 10 kişi hayatını kaybetti, ikisi ağır 15 kişi yaralandı.

Geçen hafta başından bugüne Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliğin giderek tırmanmasının bölgede siyasi istikrarın kısa vadede sağlanamayacağını göstermesi ve Çin'de yönetimin ekonomi üzerindeki kontrolünü kaybediyor olabileceği endişeleri ile gelişmekte olan ülke para birimleri baskı altında kalmasının ana nedeni olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!