Dolar 3 liranın altına indi / (Dolar ne kadar oldu?)

Güncelleme Tarihi:

Dolar 3 liranın altına indi / (Dolar ne kadar oldu)
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2016 09:17

Dolardaki küresel değer kaybının da desteğiyle kur 3 seviyesinin altında seyrini sürdürüyor, piyasalar Cuma günü Moody's ve ABD tarımdışı istihdamı bekliyor.

Haberin Devamı

Dolar/TL ABD verilerinin desteğiyle psikolojik bir seviye olarak görülen 3 seviyesini aşağı kırdıktan sonra bu sabah itibarıyla düşüşünü sürdürüyor.

Darbe girişimi, olağanüstü hal (OHAL) ilanı, S&P'nin kredi notu indirimi ve indirimlerin devam edebileceği endişeleriyle bir süredir sert satış baskısı kalan kur gerçen hafta itibarıyla tepki alımları küresel bazda doların değer kaybı ve yeni pozisyonla yönünü aşağı çevirdi.

Dolar/TL'nin darbe girişimi sonrası 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7'ye ulaşmıştı. Şu anda ise bu kayıp yüzde 3 civarında seyrediyor.

Cuma günü haftayı 2.99 civarında tamamlayandolar/TL, bu sabah saat 08.55 itibarıyla 2.9847/2.9857 seviyesinde işlem görüyor.

Haberin Devamı

EURO NE KADAR?

Cuma gününü 3.17 civarında tamamlayan sepet bazında TL aynı saatte 3.1595/3.1608, 3.3425 civarında tamamlayan euro/TL ise 3.3344/3.3361 seviyesinde bulunuyor.

DOLARDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışına gitmemesi ve ardından zayıf ABD büyüme verileriyle dolar küresel bazda değer kaybederken bu kayıp dolar/TL'ye de aşağı yönlü destek sağlıyor.

Bankacılar bugün için küresel PMI verileri başta olmak üzere veri gündeminin izleneceğini söylediler.

Darbe girişimin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye alan Moody's'in 5 Ağustos'taki kredi notu olası gözden geçirmesi ve ABD'de Cuma günü açıklanacak olan tarımdışı istihdam verileri haftanın iki yön belirleyici gelişmesi olacak.

PİYASALARDA GÜNÜN GÜNDEMİ

İçeride ise bugün açıklanacak olan öncü PMI verileri, TİM öncü ihracat verileri ve İTO öncü enflasyon verileri takip edilecek.

Öte yandan piyasalarda Çarşamba günü açıklanacak Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verileri de yakından izlenecek. Reuters'ın 16 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre TÜFE'de Temmuz ayında medyan bazında 0.72 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8 ile bir önceki anketteki yüzde 7.8 seviyesinden sınırlı yükseldi.

Haberin Devamı

TAHVİLDE SON DURUM

Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.76 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.67 oldu. İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.24 seviyesinden gerçekleşti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!