Dolar iki ayın düşüğünü gördü, Borsa İstanbul 80 bini aştı

Güncelleme Tarihi:

Dolar iki ayın düşüğünü gördü, Borsa İstanbul 80 bini aştı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2015 09:11

ABD'de faiz artışlarının 2015 yılı sonrasına ötelenebileceği görüşünü destekleyen veriler ile gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde dolar karşısında değer kazancı eğilimi devam ederken bu beklentilere dolar/TL'de paralel 2 ayın en düşük seviyesini test etti. BIST 100 ise 80.000'i aşarak .80.125 puanı gördü.

Haberin Devamı

Dün akşam saatlerinde 3.14 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1024/3.1038; 3.35 civarında olan euro/TL ise aynı saatte 3.3127/3.3140 seviyesindeydi.

Dolar iki ayın düşüğünü gördü, Borsa İstanbul 80 bini aştı

YÜZDE 5 DEĞER KAZANDI

Geçen hafta boyunca benzer beklentilerle küresel risk iştahındaki artışla TL yüzde 5 değer kazanmış ardından kâr satışları ve Ankara'daki patlama ile dalgalanma yaşanmıştı.

26 AĞUSTOS'TAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Küresel piyasalarda dolar dün diğer büyük para birimleri karşısında yedi haftanın en düşük seviyesine indi. dolar endeksi 93.845 seviyesine kadar gerileyerek 26 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından 94 seviyesinin hemen altında işlem görmeyi sürdürüyor. 

Haberin Devamı

"FED İYİMSERLİĞİ TETİKLEDİ"
Bir bankanın döviz masası müdürü, "Fed başta olmak üzere dünyanın önde gelen merkez bankalarının kısa vadede sıkılaştırma yönünde bir adım atmayacağı öngörüsü piyasadaki iyimserliğin ana nedeni diyebiliriz. Bugün itibarıyla baktığımızda Ekim'de Fed'in faiz artırmasına verilen olasılık yüzde 5'in altına inmiş durumda ki Eylül ayı bir çok yatırımcının faiz artışı beklediği bir dönemdi" dedi.

Bankacı Aralık ayında Fed faiz artışı olasılığının hale devam ettiğini belirterek, "Fiyatlamalara baktığımızda Fed'den bir faiz artışına verilen en yüksek olasılığın Nisan 2016 toplantısını işaret etmesi TL ve benzer ülke para birimlerinde yaşanan iyimserliğin en önemli nedeni" dedi.

ABD ÜFE'DE SERT DÜŞÜŞ

ABD'de dün açıklanan üretici fiyatları Eylül'de bir önceki aya kıyasla yüzde 0.5 ile beklentilerin üzerinde bir düşüş gerçekleştirdi. Çekirdek fiyatlar ise artış beklentilerinin aksine yüzde 0.3 geriledi.

ABD'de enerji fiyatları kaynaklı üretici enflasyonunda yaşanan düşüş, faiz artırımının bu yıl içinde yapılamayabileceği argümanına destek verdi. Dün izlenen bir başka veri olan perakende satışlar da Eylül ayında benzin fiyatlarındaki düşüşün yarattığı baskının etkisiyle yüzde 0.1 ile beklentilerin altında yükseliş gösterdi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!