Doğu Akdeniz’de fırsat kaçırıldı

Güncelleme Tarihi:

Doğu Akdeniz’de fırsat kaçırıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 21:32

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Petrol Kongresi’nde Kıbrıs müzakereleri ile ilgili, “Doğu Akdeniz’de geçtiğimiz hafta maalesef büyük bir fırsat kaçırıldı. Adaletin, hakkaniyet ve uluslararası hukukun gereği hidrokarbon kaynakların adadaki tüm taraflara ait olmasını gerektiriyor. Rum kesimi her alanda Türkiye gibi bir dostu kaybetme riskiyle karşı karşıya” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası enerji projelerinde ilk önceliğinin TANAP’ı da içeren Güney Gaz Koridoru ve ardından Türk Akımı olduğunu belirterek, “İlgili tüm tarafların kazan kazan anlayışı ile hareket etmesi halinde Doğu Akdeniz ve Irak doğalgazı başta olmak üzere yeni projeleri değerlendirmeye hazırız” ifadelerini kullandı. Kıbrıs müzakerelerine yönelik ise Erdoğan, geçtiğimiz hafta büyük bir fırsatın kaçırıldığını dile getirerek, “Bizim ve Kıbrıs Türk tarafının tüm yapıcı yaklaşımına rağmen Rum tarafının olumsuz tavrı sebebiyle adadaki anlaşmazlıkların bir kez daha çözümsüz kalmasından üzüntü duyuyoruz. Tarafların tutumları böylesine açıkça ortadayken kimi enerji şirketlerinin Rum kesiminin atmakta olduğu sorumsuzca adımların bir parçası olmaları kesinlikle anlayışla karşılanamaz. Adaletin, hakkaniyet ve uluslararası hukukun gereği hidrokarbon kaynakların adadaki tüm taraflara ait olmasını gerektiriyor. Kıbrıs’taki gelişmelere taraf olan herkesten beklentimiz bölgedeki yeni gerginliklere yol açabilecek adımlardan kaçınmalarıdır. Aksi taktirde kendilerine sadece bölgede değil her yerde ve her alanda Türkiye gibi bir dostu kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceklerini hatırlatmak isteriz” dedi.

TERMİNAL ROLÜ

Haberin Devamı

Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen 22. Dünya Petrol Kongresi’nde yaptığı konuşmada, son dönemde yapımı devam eden ve inşası planlanan yeni petrol ve doğalgaz boru hatlarının Türkiye’nin enerji koridoru ve terminali rolünü pekiştireceğini vurgulayarak, Türkiye’nin gündemindeki yeni projeler arasında ilk önceliğin Güney Gaz Koridoru olduğunu söyledi. Erdoğan, “Güney Gaz Koridoru’nun ana unsuru olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı yani kısa adıyla TANAP üzerinden ilk aşamada Türkiye’ye 6 milyar metreküp, Avrupa’ya 10 milyar metreküp gaz sevk edilecek. Hattın önümüzdeki yılın ortasında faaliyete geçmesiyle Azerbaycan yanında, Hazar ve hatta ilerde Ortadoğu bölgesinden de ülkemize ve Avrupa’ya gaz taşınmasının önü açılacak. Bu hattın devamı niteliğindeki Trans Adriyatik Doğalgaz Boru Hattı TAP’ın da planlandığı şekilde tamamlanarak inşallah 2020 yılında devreye girmesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

ENERJİNİN İPEK YOLU

Erdoğan, bir başka önemli projenin de dünyanın en önemli gaz tedarikçilerinden Rusya ile yürütülen Türk Akımı Projesi olduğunu belirterek, “Ayrıca ilgili tüm tarafların ‘kazan-kazan’ anlayışıyla hareket etmesi halinde Doğu Akdeniz ve Irak doğalgazı başta olmak üzere yeni projeleri değerlendirmeye de hazırız. Tüm bu çalışmalarımız sayesinde, medeniyetlerin buluşma noktası olan Türkiye, artık enerji uzmanları tarafından ‘Enerjinin İpek Yolu’ olarak isimlendiriliyor. Ülkemiz sahip olduğu imkanlarla enerjinin yıkım, gerginlik ve ihtilaf değil, barış ve refah kaynağı haline dönüşmesi için gayret gösteriyor” şeklinde konuştu.

ARTIK BÖLGEDE KRİZ İSTEMİYORUZ

Haberin Devamı

ERDOĞAN, enerjiye ulaşamayan yüzlerce milyon insanın mağduriyetinin enerji işbirliklerini daha da önemli hale getirdiğini vurgulayarak, aynı anlayışla hidrokarbon kaynakları bakımından son derece zengin olan bölgenin güvenlik, istikrar ve huzurunun devamına büyük ehemmiyet verdiklerini anlattı. Erdoğan, şöyle devam etti: “Katar’la ilgili gerginliğin aşılabilmesi için elimizden geleni yaptık, yapacağız. Artık bölgede krizler istemiyoruz. Diyalog en ideal çözüm yoludur, diyoruz. Tüm tarafların meseleye sağduyuyla ve gerçekçi bir yaklaşımla bakarak diyalog kanallarını açık tutmaları gerekiyor. Artık çatışmalara değil huzura, işbirliğine, birlik ve beraberliğe ihtiyaç var.”

Haberin Devamı

3. NÜKLEER ÇALIŞMALARI 3. NÜKLEER ÇALIŞMALARI ŞİMDİDEN BAŞLADI

 CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unu nükleer santrallerden karşılamayı hedeflediklerini belirterek, “Rusya ile birlikte yürüttüğümüz Akkuyu Projesi’ni, milli sermayemizi de katarak çok daha güçlendirdik. Sinop Projesinde de inşaata en kısa sürede başlamak istiyoruz. Son G20 toplantısında Japonya Başbakanı Sayın Abe ile de bunu etraflıca görüştük. Hatta üçüncü bir nükleer güç santrali projesiyle ilgili çalışmalarımızı şimdiden başlatmış bulunuyoruz” şeklinde konuştu. Türkiye’nin son 10 yılda enerji ve maden ithalatına yıllık ortalama 55 milyar dolar ödediğini kaydeden Erdoğan, “Petrol ve doğalgaz fiyatlarının son yıllarda düşmesi, elbette ülkemizin enerji ithalat kaleminde gerilemeye yol açmıştır ancak uzun dönemli enerji politikalarımızın çerçevesini doğrudan kontrol edemediğimiz bu tür konjonktürel gelişmelere göre çizemeyeceğimiz de bir gerçektir. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde iki kat artacak olan enerji talebini karşılayabilmemizin yolu, 2023 yılına kadar ilave 50 bin megavat kurulu ek gücü sisteme dahil etmemizden geçiyor” dedi. 

Haberin Devamı

KÖMÜRDE KARARLIYIZ

TÜRKİYE’NİN yeni dönemde hayata geçireceği en göz alıcı yeniliklerden birisinin enerji teknolojilerinin üretiminde yerlileştirme oranını artırmak olacağını söyleyen Erdoğan, “Türkiye’yi bu alanda yüksek katma değerli teknolojilerin üretildiği bir enerji üssü haline getirmekte kararlıyız” dedi. Yenilenebilir enerji ve nükleer enerji başta olmak üzere, ulusal enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi çalışmalarının yapıldığını anlatan Erdoğan, yerli kömüre yönelik de “Bugün halen dünyanın en fazla kullanılan enerji kaynağı olan kömürü yüksek teknoloji sayesinde çevreye zarar vermeden milletimizin hizmetine sunmakta kararlıyız” ifadelerini kullandı.

11 MİLYAR METREKÜP GAZ DEPOLAYACAĞIZ

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,  22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen “Cumhurbaşkanlığı Seremonisi”nde konuştu. Türkiye’de arz güvenliğini sağlamak amacıyla doğalgaz ve LNG altyapısını güçlendirmeye yönelik önemli adımlar atıldığını söyleyen Albayrak,  Türkiye’nin son 15 yılda enerjide devrim niteliğinde adımlar attığını belirtti. Albayrak, “Doğalgaz iletim şebekemizin günlük taşıma kapasitesini 190 milyon metreküpten 300 milyon metreküpe, takip eden iki yıl içinde de 400 milyon metreküpe çıkaracağız. 2023 itibarıyla 11 milyar metreküplük doğalgaz depolama kapasitesine ulaşarak bu anlamda bölgedeki en büyük kapasiteye sahip ülkelerden biri olacağız” açıklamasını yaptı.

KEŞİF VE SONDAJ MESAİSİ

Geçen yıl Türkiye’nin doğalgaz tüketiminin yaklaşık 50 milyar metreküp ve ham petrol ithalatının da yaklaşık 40 milyon tona ulaştığını ifade eden Albayrak, “Ülkemizin enerji sektörü, enerjide hızlı talep artışı ve ithalat bağımlılığıyla tanımlanıyor. Sektörü yönetebilmek için hızlı ve politik reflekslere, iyi yönetişime, öngörülebilir bir düzenleyici çerçeveye ve özel sektör yatırımlarının harekete geçirilmesi için önemli düzenlemelere ihtiyaç var. İşte bu nedenle, milli enerji ve maden politikamızı hayata geçirdik. Denizlerimizde arama ve üretim faaliyetlerimize odaklandık. Akdeniz’deki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Karadenize de bu anlamda aynı yoğunlukta eğiliyoruz. Sismik araştırmaların ardından keşif ve sondaj çalışmalarına yoğun bir mesai harcayacağız. Bu çalışmaların, Akdeniz ve Karadeniz’in potansiyelinin anlaşılması, Türkiye’nin enerji güvenliğinin güçlendirilmesi ve bölge coğrafyasına da katkı yapması açısından önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

KİMLER KATILDI?

CUMHURBAŞKANI Erdoğan’ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Başbakan Binali Yıldırım, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek, Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da kongreye katıldı. Konuşmalar öncesinde 15 Temmuz şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

BAKMADAN GEÇME!