Doğan, enerji ve medya ile büyüyecek

Güncelleme Tarihi:

Doğan, enerji ve medya ile büyüyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2013 00:00

Türkiye’nin dönüşüm sürecine en iyi şeklide ayak uydurduğuna dikkat çeken Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, “Doğacak imkânları en iyi değerlendirecek gruplardan biri Doğan Holding olacak. Yurtiçi ve yurtdışında enerji ve medya sektörleri başta olmak üzere organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendi-receğiz” dedi.

Haberin Devamı

DOĞAN Holding, 2012’de piyasa değerini yüzde 85 arttırırken, faiz, vergi ve amortisman öncesi kârını yüzde 46 yükseltti. 2012 yılı vergi öncesi kârı 326 milyon lira olan grubun 2012 cirosu da yüzde 10 artışla 3.16 milyar lira olarak gerçekleşti. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı, dünyanın büyük bir küresel dönüşüm sürecinde olduğunu, Türkiye’nin de bu dönüşüme en iyi şekilde ayak uydurduğunu vurgulayarak “Doğacak imkânları en iyi değerlendirecek gruplardan biri Doğan Holding olacak. Yurtiçi ve yurtdışında enerji ve medya sektörleri başta olmak üzere organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendireceğiz” dedi.

DÖNÜŞÜMÜN ODAK SEKTÖRLERİ

Doğan Holding İcra Kurulu Başkanı Yahya Üzdiyen ile birlikte grubun 2012 yılı sonuçları ve 2013 hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Begümhan Doğan Faralyalı, “İç barışın sağlanması açısından hükümetimiz önemli adımlar attı. Bunu destekliyoruz. Barışa ulaşmak açısından her gün biraz daha önemli olduğunu düşünüyoruz ve barış sağlandığı sürece biz de yatırım yapmayı değerlendirebiliriz” değerlendirmesini yaptı. Begümhan Doğan Faralyalı, şunları söyledi: “Dünyada tarihi bir eksen kayması yaşanıyor. Sadece batıdan doğuya değil, Güney Amerika ile Afrika’nın resme girmesi ile kuzeyden güneye doğru da. Birçok büyük akımın eşzamanlı etkilediği bu dönüşüm döneminde, iki ekonomik odak noktası dikkat çekiyor: Medya ve enerji.”

Haberin Devamı

BÖLGEDEKİ FIRSATLARA BAKIYORUZ

Doğan Holding’in portföyünde ağırlığın medya ve enerji sektöründe olduğunu kaydeden Begümhan Doğan Faralyalı, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de kişi başı reklam yatırımı 37 dolar iken, bu rakam Yunanistan’da 125 dolar, ABD’de 499 dolar. Bu gerçek Doğan Grubu’na büyük bir organik büyüme imkânı vaatediyor. Bunun yanında dijital devrimin sektörümüze sunduğu fırsatlar bizi çok heyecanlandırıyor. Doğan Grubu olarak yurtdışında medya yatırımı arayışlarımızı da devam ettiriyoruz.  Enerjide hedefimiz dengeli bir portföy oluşturarak büyümek. Yenilenebilir enerji yatırımlarına, enerji üretimi ve dağıtımı fırsatlarına ilgimiz halen geçerli. Sadece Türkiye’de değil, bölgedeki fırsatları da değerlendiriyoruz. ”
Doğan Grubu’nun 14 bin doğrudan çalışanı olduğunu belirten Yahya Üzdiyen, “Doğan Holding olarak çözüm ortaklarımız ve tedarikçilerimizle birlikte 23 bin kişinin evine ekmek götürmesini sağlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Hürriyet Dünyası günde 6.5 milyon kişiye ulaşıyor

MEDYA enerji ve perakende sektörlerinde mevcut yatırımların ölçeğini büyütmek ve daha fazla değer yaratmak üzere çalışacaklarını belirten Yahya Üzdiyen, enerjide tüm üretim ve dağıtım segmentlerinde, medyada yurtdışında, perakendede yurtiçinde fırsat arayışlarının süreceğini söyledi.  Üzdiyen, “Gazete ve dergilerimiz bugün sadece kendileri olmaktan çıktı, büyük bir ekosistemin kurucuları oldu. Örneğin Hürriyet artık Hürriyet Dünyası oldu. Hürriyet Dünyası Türkiye’de internetle ilgilenenlerin çok büyük bölümüne her gün 6.5 milyon kez dokunuyor. Web TV’de ayda 8 milyon kullanıcı, 35 milyon video izliyor. Tablette haftada 125 bin kullanıcı Hürriyet e-gazete okuyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

3 yıldır istikrarlı bir şekilde büyüdü

DOĞAN Holding’in 2012’de üç yıllık istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü vurgulayan Yahya Üzdiyen, “Verimlilik kazanımları ve yeni yatırımlarımız, faiz, amortisman ve vergi öncesi kârımızı 326 milyon TL seviyesine getirdi. 2011 yılında Vergi Barışı kapsamında  yaptığımız ödemeler nedeniyle özkaynaklarımızda bir miktar azalma olmuştu. 2012 yılında yakaladığımız sağlıklı büyüme sayesinde bu farkı kapama yönünde önemli adımlar attık. 2012 net kârımız 155.7 milyon TL oldu. 2012’deki yatırımlar, Doğan Holding’in özellikle enerji sektöründe büyüme kararlılığının bir yansımasıydı. Haziran ayında satın aldığımız Şah ve Mersin rüzgâr enerjisi santrallarını bu çerçevede sayabiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Demokrasi için özgür ve kaliteli medya

TOPLUMSAL dönüşümün odak noktasının demokrasi olduğunu söyleyen Begümhan Doğan Faralyalı, şunları kaydetti: “Zamanın ruhu demokrasidir. Demokrasi için kaliteli ve özgür medya gereklidir. Doğan Yayın İlkeleri’ni 2012 yılında, değişen koşullara uyum sağlayacak şekilde gözden geçirerek yeniledik. Bu evrensel ilkelerin nihai denetimini yapacak Doğan Yayın İlkeleri Kurulu’nu oluşturduk. 1999 yılında Türkiye’de bir medya grubunun ilkelerini yayınlaması bir ilkti.   Bu adımlar Türkiye’de demokrasinin gelişimine katkıda bulunursa, ne mutlu bize.”

Kuzey Irak tamam, sıra Yemen ve Kuzey Afrika’da

DOĞAN Hodlding’in enerji portföyünün önemli ayaklarından birinin petrol arama ve üretimi olmasını hedeflediklerini belirten Yahya Üzdiyen, şunları anlattı: “Halihazırda Kuzey Irak’ta hak sahibi bir şirketin ortağıyız ve 2012 yılı içerisinde bulduğumuz petrolün test üretimine devam ediyoruz.  Bu nedenle sadece Kuzey Irak’ta değil, diğer petrol bölgelerinde de fırsatlara bakacağız. Şu sıralar Yemen ve Kuzey Afrika ülkelerinde de petrol arama konusundaki fırsatlara bakıyoruz. Projeler inceleme aşamasında.”

Haberin Devamı

Milli Piyango bize sinerji katacak

DOĞAN Holding’in yakında özelleştirme ihalesinin yapılması söz konusu olan Milli Piyango ile ilgilendiğini kaydeden Begümhan Doğan Faralyalı, “Milli Piyango bizim eğlence sektörü olarak tanımladığımız insanların mecburi harcama yaptıkları değil, keyif alarak yaptıkları harcamaların yer aldığı bir alanda. Tüketiciye dokunan her alanda iyi bir deneyimimiz var. Dolayısıyla iyi bir fırsat olarak görüyorum. Özelleştirme ihalesine bir yabancı ortakla girebiliriz” değerlendirmesini yaptı.

925 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi

2012’de Doğan Holding’in başarılı bir performans gösterdiğini kaydeden Yahya Üzdiyen, 2013 planlarını şöyle anlattı: “ Geçen yıl yatırımlarımızı yüzde 58 arttırdık. 2012’de 925 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. Bu yıl da yatırımlarımızı artırarak ciroda yüzde 20’lik bir büyüme hedefliyoruz. 2013 yılı için 400 milyon lira yatırım planlandık. Ancak buna satın alma ve ortaklıklar için yapılacak yatırımlar dahil değil. Satın almalar için gerekirse ayrı bir bütçe oluşturulacak. Firsatları değerlendiriyoruz.”

D&R’ların sayısı 136’ya çıkacak

YAHYA Üzdiyen, Doğan Holding’in D&R markası ile perakendenin hızlı büyüyen dallarından biri olan eğlence ve kültür ürünleri alanında Türkiye’nin açık ara lideri olduğunu belirterek,  “2012’de 26 şehirde, toplam 48 bin metrekarelik 126 mağazamızla 14 milyon müşterimize hizmet verdik. 2013 yılında online eğlence perakendesinde yatırımlar planlıyor ve yıl sonunda toplam 54 bin metrekarelik 136 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!