Doğalgazdan elektrik üretimine fren planı

Güncelleme Tarihi:

Doğalgazdan elektrik üretimine fren planı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2012 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik üretiminde doğalgaz payının yüzde 50’de olduğunu belirterek, “Bundan sonraki yatırımlarda doğalgazdan elektrik üretimiyle ilgili sınırlamalar getireceğiz” dedi.

Haberin Devamı

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Batı Hattı’ndan doğalgaz arzında sıkıntı yaşanan bu dönemde, Türkiye’nin ithal doğalgaz bağımlılığını azaltmaya yönelik yeni planını açıkladı. Halen elektrik üretiminde doğalgaz payının yüzde 50’ler düzeyinde olduğunu belirten Yıldız, “Bundan sonra yapılacak yatırımlarda doğalgazdan elektrik üretimiyle ilgili sınırlamalar getireceğiz. Bu yıl içinde bunları peyderpey açıklayacağız ve etkileri görülecek. 2023’te doğalgazın üretimdeki payını yüzde 30’a düşürmek istiyoruz” dedi.

Talep patlamasını göremedim
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği’nin (ELDER) Abant’ta düzenlediği sektör toplantısında sorularımızı yanıtlayan Taner Yıldız, Batı Hattı’ndan gaz akışındaki eksilmeye ilişkin şunları söyledi: “Geçen yıl 171 milyon metreküp olan günlük tüketim son günlerde 186 milyona çıktı. Talepler kontrat miktarlarının üzerinde seyrediyor. Ankara’da yüzde 50’ler civarında bir talep patlaması olacağını ben Enerji Bakanı olarak tahmin etmemiştim. Özellikle İstanbul ve Ankara’da hızlı talep artışı var. Nedeni aşırı soğuk. Kış mevsimi açısından bir uç noktayı yaşıyoruz. Son 42 yılın en soğuğu deniliyor. Bazı işletmelerde sıkıntıların olabileceğini göz önüne almamız lazım. ‘En kahraman Rıdvan’ rolleriyle gidilmez bu kış aylarında.”

Haberin Devamı

Doğalgaz santrallarına fren
Türkiye’de elektrik üretiminde halen doğalgazın çok tercih edilen bir kaynak olduğu hatırlatılınca ise Yıldız, şöyle konuştu: “Yalnızca doğalgazdan elektrik üretimiyle ilgili sınırlamalar getirebiliriz. En yüksek verimlilikte işlenmesi halinde serbest bırakılması gündeme gelecek. Bir kısım diğer faktörler var bunun sınırlandırılmasıyla alakalı. ‘Ben doğalgaz santralı yapmak istiyorum’ diyenlere, ‘Lütfen bugün, yarın ve önümüzdeki süreçte rekabet edebilir olduğuna inanıyorsanız bunu yapın’ diyeceğiz. Ben gaz fiyatının nereye gideceğini öngöremem ama yerli kömürün, güneşin, rüzgarın, jeotermalin fiyatlarını öngörebilirim. Öngöremediğim bir şeyle ilgili ben tavsiye etmiyorum diyorum.”

Hedefe ulaşmak zor olacak
Doğalgazın elektrik üretimindeki payını 2023’e kadar yüzde 30’lara düşürmeyi hedeflediklerini dile getiren Yıldız, “Bu doğru bir hedef ama bu hedefe ulaşmakta zaman zaman zorlanacağımız anlar olacak. Rekabet edebilir bir işletme yapısının kolay olmayacağı kanaatindeyim. Şu anda bu santrallar kolay kurulabildiği için cazip, yatırım iki-üç yılda gerçekleştirilebiliyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

En pahalısı İran gazı 19 Mart’a kadar süre var

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, İran Petrol Bakanı Kasimi’nin “Türkiye’ye gaz fiyatında indirim yapmayacağız” açıklamasına ilişkin şöyle konuştu: “Beş ülkeden aldığımız en yüksek fiyat İran. Madem ki fiyat indirilemeyecek, biz tahkimle bunu yapmak durumundayız. İndirim talebimiz 2011 Temmuz ya da Ağustos ayından başlıyor. Rusya talebimizi olumlu karşıladı, İran olumsuz karşıladı. Her iki fikre de saygımız var ama ben Enerji Bakanı olarak vatandaşımın doğalgaz fiyatıyla alakalı düşünmek zorundayım. Bu konuda 19 Mart’a kadar süre var. Önümüzdeki hafta fiyatla ilgili tahkime başvurabiliriz.”

Mart sonuna kadar kontratlar yapılır

Haberin Devamı

 BATI Hattı’ndaki 6 milyar metreküplük kontratı kesinlikle doğru zamanda iptal ettiklerini düşündüğünü söyleyen Enerji Bakanı Taner Yıldız, “3 küsür milyar metreküplük her zaman al ya da öde ile sorun edilen bir konu çözüme kavuşuyor. Mart sonuna kadar özel sektör kontratları yapmış diye düşünüyoruz”
diye konuştu.

Yakılan teminatlarla Dicle Elektrik alınırdı

ELDER’in toplantısında elektrik dağıtım özelleştirmelerinde yaşanan sıkıntılar ele alındı. Taner Yıldız, bugüne kadar şirketlerin yaktığı teminatların miktarının Dicle Elektrik Dağıtım Bölgesi’ni satın alacak kadar sermaye oluşturduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “O dağıtım şirketinin gerçekleşmeyecek fiyatı hem teklif sahibine, hem kamunun zaman kaybına neden oluyor. Herkes verdiği teklife sahip çıkmak durumunda, piyasanın gelişen şartlarına göre kararı verip, değerlendirmek durumunda.”

Haberin Devamı

Kömürden elektrik üretenlere kömür yatağı bedava verilecek

ENERJİ Bakanı Taner Yıldız, doğalgaz bağımlılığını azaltmaya yönelik, yerli bir kaynak olan kömüre verilecek yeni teşvik modelini açıkladı. Kömürden elektrik üretecek yatırımcının, kömürü almak için ayrıca bir para ödemeyeceğini söyleyen Yıldız, şöyle devam etti: “Yani diyelim 50 milyon ton kömür var, ‘Şu kadar megavatı (MW) burada kurmanız halinde ihaleye çıkacağız, bu kömürü otuz yıl işletebileceksiniz’ diyoruz. Bu kömür sadece elektrik üretiminde kullanılacak. Varlık satışı yapmıyoruz. Varlığı bizde, ruhsatını yatırımcıya veriyoruz. Yatırımcı bir santral kuracak, kurduğu saha içerisinde üreteceği elektrikten bize
katılım payı verecek. Aynı suda olduğu gibi. Eğer yatırım yapılmazsa, kömürü geri alacağız.”

Haberin Devamı

Gazprom: Türkiye’yi soğukta bırakmayız

RUS enerji devi Gazprom’un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksander Medvedev, Rusya Başbakanı Vladimir Putin’e Avrupa’ya gönderilen doğalgazda yapılan yüzde 10’luk kısıtlamayla ilgili bilgi verirken, Türkiye’ye her gün fazladan 6-8 milyon metreküp gaz pompalandığını açıkladı. Putin’in “Türk dostlarımızın doğalgaz ihtiyacını karşılıyor muyuz” sorusuna yanıt veren Medvedev, “Türkiye’nin sorun yaşamaması için imkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak yardım ediyoruz. Şu anda Türkiye ile aramızda mevcut anlaşmaların üzerinde sevkıyat yapıyoruz. Türkiye’ye son dönemde her gün fazladan 6-8 milyon metreküp gaz veriyoruz. Bu gaz Türkiye’ye batı hattında da ulaştırılıyor” diye konuştu. - Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!