Diyarbakır'da petrol bayramı

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda petrol bayramı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2002 02:27

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Diyarbakır'ın Ergani İlçesi'nde yapılan petrol arama çalışmalarında ‘‘Arap petrolü’’ kalitesinde petrol bulunması yöre halkına çifte bayram yaptırdı.

2 bin 550 metre derinlikte bulunan ve Türkiye için büyük bir umut olan petrol kuyusunun çevre güvenliği, köy korucuları tarafından sağlanıyor.

TPAO tarafından Ergani-Çermik İlçeleri arasında bulunan Gökiçi-1 petrol sahasında yapılan jeolojik çalışmalar olumlu sonuçlanırken, yörede Kurban Bayramı ile birlikte ‘‘Petrol bayramı’’ yaşanmaya başlandı. TPAO petrol arama çalışmaları, 3 ay süreden sondaj çalışmalarında 2 bin 550 metrede petrol pışkırdı. Çıkan petrolün ‘‘Arap petrolü’’ kalitesinde olduğu çalışmaların 2 ayrı sahada sürdürüleceği açıklandı.

Kuyudaki petrol rezervi konusunda incelemelerin devam ettiği, uzun süreden bu yana Ergani İlçesi kırsal alanında petrol arama çalışmalarının devam ettiği hatırlatıldı. 3 bin 300 metrede petrol bulunduğuna dair verilen jeolojik raporlardan sonra sondaja başlandığı 2 bin 550 metre derinlikte petrole ulaşıldı.

Batman ve Adıyaman'dan sonra Diyarbakır'ın Ergani ile Çermik ilçeleri arasında petrol bulunması, TPAO görevlilerinin yanı sıra vatandaşları sevindirdi. Arazilerinin değerleneceğini, yörede işsizlik sorununun azalacağını, gelir düzeyinin yükseleceğini belirten vatandaşların sevinci, petrol kalitesinin Arap ülkelerindeki gibi yüksek kalitede çıkması ile daha da arttı. Göçiçi-1 adı verilen petrol kuyusunun güvenliğini köy korucuları üstlendi. Olası sabotaja karşı köy korucuları gece-gündüz elde silah nöbet tutmaya başladı.

Kuyudan çıkan hampetrolün 31 gravitede olduğunu ifade eden yetkililer, petrol kuyusundan günde 500 varil petrol üretilebileceğini aynı bölgede petrol arama çalışmalarına bayramdan sonra devam edeceğini açıkladı. Kuyudan çıkan ham petrolün Batman TPAO Bölge Müdürlüğü'ne naklediktikten sonra TÜPRAŞ Rafinerisi'nde işleneceği belirtildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!