Dışarı salınan atları kurtlar parçalıyor

Güncelleme Tarihi:

Dışarı salınan atları kurtlar parçalıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2013 12:06

Ardahan'dan yürek burkucu haberler geliyor. Hava sıcaklığının -30'lara düştüğü ilde, yüzlerce at dışarıya salındı. Gerekçe ise saman fiyatlarındaki rekor artış. Kilosu 1 lirayı geçen saman, atların dışarı salınmasına neden oldu. Kar altındaki atlar ya dondurucu soğuktan ölüyor, ya kurtlar tarafından parçalanıyor. Köylüler ise atları çaresizlikten dışarı saldıklarını söylüyor.

Haberin Devamı

Saman fiyatlarındaki artış, tarım sektörünün en sıcak tartışma konusu olmaya devam ediyor. Fiyatı 1 lirayı bulan samandaki fiyat artışının önüne geçmek için ithal saman getirilmeye başlandı. Ancak, özellikle Doğu'da saman alamayan köylü, kış ile birlikte, daha önce içeri aldığı atlarını bu yıl dışarıda bıraktı.

Ardahan'da hava sıcaklıkları kimi günler -30'lar seviyesinde. Ancak asıl sorun, artan yem fiyatları. Samanın kilosu 1 lirayı aştı.  Ortalama 2 bin TL değeri olan bir hayvanın kış boyunca tüketeceği yemin değeri de 2 bin TL. Ellerinde bir kaç hayvanı bulunan çok sayıda köylünün şu sıralar aklındaki temel sorun içeri alamadıkları atları...

Karın yağması ile birlikte içeri alınan atlar bu kış içeri alınamadı. Gerekçe ise pahalı saman... Bir atın kış boyunca tüketeceği saman miktarı 3 ton seveyisinde. Bu durumda katlanılacak maliyet 3 bin TL seviyesinde.

Haberin Devamı

Diğer hayvanlarını besleyemediklerini söyleyen çok sayıda köylünün başvurduğu "çare" ise atları dışarı salmak. Ancak, gelen haberler yürek burkucu. Atlar ya soğuktan ölüyor, ya da kurtlar tarafından parçalanıyor. Konuya ilişkin görüşüne başvurduğumuz  kaynaklar, çaresiz durumda olduklarını vurguluyor.

DONDURUCU SOĞUKTA ATLAR DIŞARI SALINIYOR- FOTO GALERİ 

KARS'TA TERMOMETRE EKSİ 35'İ GÖSTERDİ / WEB TV

YA KURTLAR PARÇALIYOR, YA DONUYORLAR
Ardahan merkeze bağlı Kuşuçmaz Köyü Muhtarı Cemal Saltaş yaşanan durumu “Hiçbir at içeride değil. Bu dondurucu soğuklarda atları dışarı bırakmak zorunda kaldık. Bizim köyden 400’e yakın at dışarıda. Bir kısmını kurt yiyor, bir kısmı donarak ölüyor. Bir atın günlük tüketeceği saman 50 kilo kadar. Bahara kadar 3 ton saman tüketiyor. Bu da 4 bin lira değerinde. Çaresiz kalıyoruz atları dışarı bırakıyoruz. Şimdi hayvan kestirmek için Rize’ye geldim. Ancak kapı kapı dolaşıyorum kimse hayvan kestirmek istemiyor. Böyle giderse içerideki hayvanları da dışarı bırakmak zorunda kalacağız.”


 'BURADA HAYAT DURDU’
Ölçek Köyü Muhtarı Metin Sarıçam ise, yaşanan durumu özetlemek için “Bizim buralarda hayat durdu” ifadelerini kullanıyor. Yem bulunamadığı için atların dışarı salındığını anlatan Sarıçam, atların kurtlar tarafından parçalandığını söyledi. Sarıçam, yem fiyatlarında gelinen noktayı özetlemek için de “Bir hayvanın değeri 2 bin lira. Tükettiği yemin değeri de 2 bin lira. Çaresiz kalmış durumdayız” dedi.

Haberin Devamı

‘ATLARI BIRAKMAYIN’ FETVASI
Atların dışarı salınmaması için Ardahan Müftüsü Galip Akın’da geçtiğimiz günlerde şu çağrıyı yapmıştı: “Vicdan sahibi insanlara sesleniyoruz. Vaazlarda anlatılacak. Yaz boyunca onlar nasıl bize hizmet etmişse, biz de kış mevsiminde onlara bakmakla yükümlüyüz. Allah'a karşı sorumlu olduğumuzu vatandaşlarımıza hatırlatacağız. Atlara iyi muameleyi duyuracağız." dedi.

Göle Kaymakamlığı ise, dışarı salınan atları, telef olmamaları için, kapalı bir yerde topladı.

KIZILAY VE İHH’YA YEM YARDIMI ÇAĞRISI
CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt de, son aylarda yüzlerce atın kurtlara yem olduğunu öne sürdü. Öğüt, “Köylü ya ineğini dışarı salacak ya da atı. Mecbur kalıyor atı dışarı salıyor. Eğer at güçlü ise ayakta kalır; değilse ya donarak ölüyor ya da kurtlara yem oluyor. Ardahan ve çevre köylerde dışarı salınan atların büyük bir bölümü kurtlar tarafından yenildi. Doğu Anadolu’da özellikle yem konusunda tam bir kıtlık yaşanıyor. Hayvanseverlere çağrıda bulunmak istiyorum. Hayvanseverlik yalnızca, kedi-köpek sevmek değil. Burada hayvanlar açlıktan telef oluyor. Ben, Tarım Bakanlığı’ndan da, Hükümet’ten de ümidimi kestim. Kızılay’a ve İHH’ya resmi talepte bulundum. Ot, saman, yem yardımında bulunulması için.”

Haberin Devamı

dgokce@hurriyet.com.tr

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!