Dış piyasaları Çin çarptı

Güncelleme Tarihi:

Dış piyasaları Çin çarptı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2015 09:13

KÜRESEL kriz sonrası uygulanan düşük faiz ve bol likidite politikasından beslenen borsalarda uzun dönemli çıkış trendleri oluşmuştu.

Haberin Devamı

Ancak ertelenme olasılığına rağmen FED’in faiz artırımına gideceği varsayımı, yeni beklenti oluşumunda zorlanılması, öncü borsaların orta ve uzun dönem primli görünümü, Çin’deki devalüasyon ve zayıflayan büyüme borsalarda düşüşleri beraberinde getirdi. Dow Jones (ABD) ve Dax (Almanya) gibi borsalarda son günlerde görülen düşüşlere rağmen uzun dönemli çıkış trendleri korunuyor. Çıkış trendleri şimdilik devam etse de Çin etkisiyle gelen satışlar derinlik kazanmaya başladı. Çıkış trendlerinin korunması açısından Dow Jones Endeksinde 16.300, Dax Endeksinde 9.400 seviyelerinin üzerinde tutunması önemli olacak. Shanghai (Şanghay) endeksinde ise çıkış trenleri zaten bir süre önce kırılmıştı, tutunacak destek arayışında. 3.050 seviyesi bu açıdan izlenebilir. Dış piyasalardaki zayıflayan bu görünüm iç piyasalar içinde olumsuz referans. Bir süredir iç gündeme görülmesi nedeniyle dış kaynaklı gelişmelere duyarsızlık vardı. Ancak Çin’deki son gelişmeler dış borsaları gündemde öne çekmeye başladı.

Haberin Devamı

Altın parlamaya devam ediyor

Ağustosun ilk günlerinde fiyatının çok düşmüş olmasında kaynaklanan tepki alımları Çin kaynaklı gelişmelerle güç kazanmaya başladı. Diğer yandan FED’in eylülde faiz artışı yapmayacağı, faiz artırımının daha sonraki toplantılara ertelenebileceği yönündeki değerlendirmelerin dolara değer kaybettirmesi, dış borsalarla emtia fiyatlarına gelen satışlar altının tekrar “güvenli liman” özelliğini hatırlattı. Dolar, küresel faiz, enflasyon ve büyüme oranlarıyla jeopolitik riskler gibi başlıca parametrelerin altının fiyatlamasındaki etkileri biliniyor. FED faiz artırım baskısı hissedilse de, piyasalardaki güvensizlik, Çin’de ardı ardına devalüasyonlar ve Şangay borsasındaki düşüşlerin diğer dış piyasaları da etkisi altına alması ve dolarının değer kaybı altındaki yükselişe destek veriyor. Ancak yükseliş henüz tepki yükselişi. Ons/dolar bazında düşüş trendlerinin kırılması ve tepki yükselişlerinin güç kazanması için 1.170 ve 1.250-1.260 seviyelerinin geçilmesi önemli olacak. İç piyasalarda Gram/TL bazında ise çıkış hareketi döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle daha kuvvetli. 2011 tarihi zirvesi olan 110.00 seviyeleri test edildi ve kâr satışlarıyla karşılaştı. Çıkışın devamı için 110.00 seviyesinin üzerinde tutunması önemli olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!