1 Kasım'da oy kullanmak isteyenler, bilet parasını alabilir

Güncelleme Tarihi:

1 Kasımda oy kullanmak isteyenler, bilet parasını alabilir
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2015 11:24

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 1 Kasım’da oy kullanmak isteyen tüketicilerin, daha önceden aldığı bilet veya paket turda tarih değişikliği isteyebileceği gibi iptal talebinde de bulunabileceklerini söyledi. Ağaoğlu, bu durumda olumsuz yanıt alan kişiler “Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak yaptıkları ödemeyi talep edebilirler” dedi.

Haberin Devamı

ACENTELERDE YOĞUNLUK OLDU
Türkiye 1 Kasım’da seçime gidiyor. Seçim tarihi Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilmeden önce, çok sayıda kişi, uçak, otobüs, tren bileti veya paket tur satın aldı. Ancak, seçim tarihi belli olduktan sonra, oy kullanmak isteyen kişiler, soluğu acentelerde aldı. Kimi, aldığı bilet veya paket turda tarih değişikliği istedi, kimi iptal talebinde bulundu.

YANIT ÇOĞU ZAMAN OLUMSUZ
Edinilen bilgiler göre, çoğu zaman, tüketicilerin bu yöndeki taleplerine olumsuz yanıt veriliyor. Gerekçe olarak ise sözleşme hükümleri gösteriliyor. Geçtiğimiz günlerde, bir havayolu şirketinden aldığı biletin tarihini, seçim nedeniyle, değiştirmek isteyen kişi olumsuz yanıt aldı. Söz konusu kişi, ödediği paranın iadesi için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurarak ödediği paranın iadesini talep etti.

TARİH DEĞİŞTİRME VEYA İPTAL HAKKI VAR
TÜSODER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, benzer şikâyetlerin, kendilerine de artarak geldiğine dikkat çekti. Ağaoğlu, “İnsanların 1 Kasım’da oy kullanmak istemeleri Anayasal bir haktır. Eğer tüketici, seçim tarihi açıklanmadan önce, bilet veya paket tur almışsa, tarih değişikliği  gibi iptal hakkı da var. Hukukta, ‘mücbir sebep’ diye bir kavram var. Burada, tüketicinin, önceden seçim tarihini bilmesi mümkün değil. Ve tarih açıklandıktan sonra da oy kullanmak istiyorsa, bu noktada oluşacak bir talebin karşısına geçilmesi doğru olmaz. Tüketici, tarih değişikliği de isteyebilir, parasının iadesini de... Eğer ki olumsuz bir yanıt ile karşılaşırsa doğrudan Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilir. Burada dikkat edilmesi gereken iki husus var. Birincisi, tüketicinin oy kullanma ehliyetine sahip olması, diğeri ise, biletin alındığı tarihinin, seçim tarihi açıklanmadan önce olmasıdır" dedi. 

Öte yandan, tüm dünyada saatler 25 Ekim'de geri alınacak. Ancak Türkiye'de saatler, seçim nedeniyle, 8 Kasım'da geri alınacak. Bu nedenle THY'nin 25 Ekim - 8 Kasım arası bütün uçuş saatleri değişti. Bundan dolayı bu tarihleri arası gidiş ya da dönüş bileti olanlar varsa, ücret ödemeden, bilet tarihinden 7 gün önce veya 7 gün sonraya bileti değiştirme hakkı söz konusu. 

BAKMADAN GEÇME!