DijiTARIM

Güncelleme Tarihi:

DijiTARIM
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2016 23:18

Tarım ve hayvancılıkta makinelerin gücü her geçen gün artıyor. Hatta son 10 yılda kullanılan makine sayısı 1.6 milyon adet yükseldi. Ancak bu daha yolun başı. Şimdi ise sensörlerle donatılmış yeni bir dönem geliyor.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım’ın önceki gün İzmir’de açıkladığı Milli Tarım Projesi, tarımda verimliliği ve ülke ekonomisinde tarımın payını artırmayı hedefliyor. Bu hedefe en büyük katkı ise tabii ki son yıllarda yaygınlaşan tarımda yüksek teknolojiden gelecek. Tarıma en büyük katkıyı sağlayan teknolojik gelişme ise ‘sensörlerin’ bu sektörde de yaygınlaşan kullanımı oldu. Özellikle veri toplamak ve analiz etmek için en önemli parçalardan biri olan sensörler, tarım ve hayvancılığın ayrılmaz parçası olmaya başladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) paylaştığı bilgilere göre son 10 yılda, kullanılan tarımsal makine sayısı 1.6 milyon artışla, 8.8 milyondan 10.4 milyona çıkmış durumda. Ancak bu rakamlar daha yolun başında olduğumuzu gösteriyor. Sensörlerle donatılan yeni nesil tarım makineleri ve cihazlar, verimliliği en üst noktaya taşımaya aday. Eskiden günlerce süren ilaçlamalar, artık dronelarla 10 dakika içinde yapılabiliyor. Veya kızgınlık dönemine giren inekleri tespit etmek için çobanlar gece gündüz beklerken, artık adımsayarlar, çiftçilere haber veriyor. Kısaca tarımda da yeni bir dönemin kapısı sensörlerle açıldı. Buradan yola çıkarak, tarım ve hayvancılıkta kullanılan sensörlü cihazlara bir göz attık.

 

Haberin Devamı

KULUÇKA MAKİNESİ

HAYVANCILIKTA akıllı ürünlerin başında kuluçka makineleri geliyor. Smart Kulukça şirketinin geliştirdiği ‘SM-56’ adındaki makine, 56 yumurta kapasitesiyle çiftçilerin yardımına koşuyor. Sensörlerle donatılan cihaz, otomatik yumurta çevirici, otomatik sıcaklık kontrolü, kuluçka gün sayma fonksiyonu, sıcaklık alarmı ve nem alarmı gibi özelliklere de sahip.

Satış fiyatı: 400 TL

 

AYRINTILI OLARAK TARIYOR

TRAKTÖRLERLE tarlaları sürerken en kritik noktalardan biri alanın noktanın atlanmaması. Bunun için GPS sensörleri devrede. ‘Topcon X25’ adındaki cihaz, 8 inçlik dokunmatik ekranıyla tarla üzerinde otomatik örnek hatlar oluşturuyor. 

Satış fiyatı: 14 bin TL

Haberin Devamı

İLAÇLAMA DRONE’U

Tarlaları ilaçlamak için devreye insansız hava araçları (drone) giriyor. DJI şirketi, tarlaları ilaçlamaya yönelik özel bir model geliştirdi. ‘Agras MG-1’ adındaki modelde 4 sprey başlığı ve 10 kilogramlık kapasiteye sahip olan bir ilaç deposu bulunuyor. Havalandırıldıktan sonra kumandası üzerinde bulunan tuş ile ilaçlamaya başlayan model, 4 bin metrekare alanı 10 dakikada ilaçlıyor. 

Satış fiyatı 43 bin TL

 İNEKLERE AKILLI BİLEKLİK

ARTIK ineklerin de adımları sayılıyor. Kızgınlık döneminde daha fazla adım atan inekleri tespit etmek için kullanılan ‘SmartPedo’ adındaki adımsayar, çiftçilere uyarı gönderiyor. Bu inekler tespit edildikten sonra çiftleştirmek için sürüden çıkarılıyor. Tüm veriler, bir kontrol merkezinden takip ediliyor. İneklere takılan adımsayar cihazı hem pille hem de şarj edilerek kullanılabiliyor.

Satış fiyatı 175 TL

Haberin Devamı

KABLOSUZ NEM KONTROLÜ

AQUATAG şirketinin geliştirdiği nem sensörü, çiftçileri kablo ve pil derdinden kurtarıyor. Serada, tarlada veya ofislerde yetişen bitkinin su ihtiyacının belirlenmesi ve sulamaların ayarlanması için tasarlanan model, elle taşınan bir okuyucu ve sensör içeriyor. Sensör, bitki kökleri yakınına yerleştirildikten sonra nem miktarı okuyucu üzerindeki düğmeye basılarak okunabilir. 

Satış fiyatı 4 bin 200 TL

ÜCRETSİZ TARLA TAKİBİ

‘Tarla.io’ adındaki internet platformu, çiftçilerin bilgi alma ve alınan bilgileri kaydetme merkezi olarak görev yapıyor. Ücretsiz olarak üye olan çiftçilere, tarla ekleme ve takip, tarımsal hava tahmini, mobil erişim, gübreleme önerileri, ilaçlama zamanlaması gibi özellikler sunuluyor. Aylık 10 TL’ye üye olunduğunda ise günlük hava durumu SMS mesajları, hastalık riski hesapları ve toprak analizi gibi bilgiler sunuluyor.

Haberin Devamı

OYUN DÜNYASI

FENERBAHÇE ‘eSPOR’DA

BEŞİKTAŞ’tan sonra Fenerbahçe de, dünyanın en çok oyuncuya sahip eSpor oyunu League Of Legends (LoL) takımını kurdu. ‘1907 Fenerbahçe’ adıyla oyunda yer alan kulüp mücadeleye başlayacak. LoL’un yaratıcısı Riot Games’in Türkiye Ülke Müdürü Hasan Çolakoğlu, “Türkiye’de daha profesyonel eSporcuların yetişmesi ve uluslararası başarılara ulaşabilmemiz için bu tür girişimler çok önemli” dedi.

 HAFTANIN TRENDİ

ARAÇTA HD SESLE KONUŞMA

PARROT’un Minikit Neo 2 HD, telefon kiti olmayan araçlar için geliştirildi. Klips şeklinde olan ve araçlardaki güneşliklere kolaylıkla monte edilebilen Minikit Neo 2 HD, HD ses modunda yapılan eller serbest aramalarınız için net bir ses kalitesi sunuyor. Model, Android ve iPhone uygulamasıyla çalışıyor.

Satış fiyatı 310¨

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!