Dijital TV yayıncılığında 500 milyon dolarlık atılım

Güncelleme Tarihi:

Dijital TV yayıncılığında 500 milyon dolarlık atılım
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çukurova Holding ile Doğan Holding'in ortak yatırımı olan DigiTurk, 2000’in mart ayında yayına geçmek için çalışmalarını sürdürüyor. DigiTurk, Philips'le 70 milyon dolarlık teknik donanım anlaşması imzaladı. DigiTurk, 2004’e kadar 500 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirecek.

TÜRKİYE'nin önde gelen gruplarından Çukurova ve Doğan Holding ortaklığı ile kurulan ve uydu üzerinden Dijital TV yayıncılığı yapacak olan DigiTurk, Philips ile 70 milyon dolarlık teknik donanım yatırım anlaşmasını imzaladı. DigiTurk'ün, 2004 yılına kadar yapacağı toplam yatırım ise 500 milyon dolar olarak açıklandı.

DigiTurk, uydu üzerinden çok sayıda kanalı, daha çok program seçeneği ile izleyiciye ulaştıracak. Alışılagelmiş TV izleme alışkanlığını 2000 yılı teknolojisiyle birleştirerek Dijital TV yayıncılığının Türkiye'deki tek ismi olmayı planlıyor. Dijital TV teknolojisini Türkiye'de uygularken, teknoloji lideri Philips'ten destek alacak DigiTurk'un önümüzdeki beş yıl içinde gerçekleştireceği toplam altyapı yatırımı ise 500 milyon dolar.

DigiTurk, 2000 yılının mart ayında hayata geçecek olan Digital TV yayınını, Almanya, Belçika ve Hollanda Eximbank'larının garantisiyle gerçekleştiriyor.

Dün akşam Çırağan Sarayı'nda gerçekleşen imza törenine, DigiTurk Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet'in yanısıra Royal Philips Electronics Dünya Başkanı Cor Boonstra da katıldı.

YÜZDE 60 PAZAR PAYI

İmza töreninde konuşan DigiTurk Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye yayıncılık tarihinde önemli bir sayfa açacak DigiTurk ile izleyici-yayıncı arasındaki ilişkinin tek taraflılıktan çıkıp, izleyici isteklerinin hakim olacağı yeni bir dönemin başlayacağını söyledi.

DigiTurk'un bu üstün teknolojinin gerektirdiği altyapının sağlıklı olarak kurulmasına büyük önem verdiklerini söyleyen Yalçındağ, bu yatırımla dünya elektronik devi Philips ile izleyicilere en iyi teknik donanımlı yayıncılık hizmetini vermeyi amaçladıklarını belirtti.

Mehmet Ali Yalçındağ, 2003 yılına kadar 4 milyon aboneye ulaşması beklenen digital televizyon pazarında, yüzde 60 pazar payına sahip olmak istediklerini bildirdi.

Dijital TV yayını nedir?

Dijital yayın teknolojisi, ses, görüntü ve bilginin, '0' ve '1' ile ifade edilmesine dayanıyor. Dijital yayın teknolojisi, bugün kullanılan analog yayın teknolojisinden 10 kat daha verimli. Yani, klasik teknolojide bir TV kanalı için ayrılan frekans aralığını, dijital teknoloji ile 10 TV kanalı kullanabiliyor.

Süper TV neler getiriyor?

Çok daha net görüntü. CD kalitesinde, stereo ses. Internet bağlantısı ve e-posta. İnteraktif hizmetler. TV'den bilgi edinebilme. Filmleri, istenen dilde izleyebilme.

‘İzlediğin kadar öde’ sistemi.

DigiTurk abonesi kendi eğlencesinin patronu

DIGITURK Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye'deki tahmini 14.5 milyon hanenin yüzde 94'üne giren televizyonun yeni iş alanları yarattığını belirterek, ‘‘Dijital teknoloji, televizyon programlarımızı seyircilerin gereksinimleri ve isteklerine göre ayarlamamızı sağlıyor. Bu gereksinimlere ve isteklere abonelik servislerimiz ve call-center'larımızla cevap vereceğiz’’ dedi.

Dijital televizyonun, getirdiği yeniliklerle birlikte ilgi odaklı içeriğin en iyi sunulduğu ortam olacağını belirten Yalçındağ, şöyle devam etti: ‘‘Seyirciler bundan böyle istedikleri filmleri, istedikleri zaman seyredebilecek. Televizyon setlerinin üzerinden alışveriş yapabilecek. Arkadaşlarına e-mail gönderebilecek ve sunulacak eğitim programları sayesinde örneğin yeni bir dil öğrenebilecekler. Kısacası, ellerindeki uzaktan kumanda ve electronic programming guide sayesinde kendi televizyon setlerinin ve eğlencelerinin patronu olacaklar. Tüm bunlara dijital teknolojinin beraberinde getirdiği üstün görüntü ve ses kalitesini de eklersek, birdenbire oturma mekanımızın dünyanın eğlence merkezi haline geldiğini görürüz.’’

Philips’in patronu: Mükemmeli sunacağız

DIGITURK ile imzalanan, anlaşma için dün İstanbul'a gelen Royal Philips Electronics Dünya Başkanı Cor Boonstra, ‘‘Türk tüketicisine hedeflediğimiz mükemmel hizmeti sunabilmek için, çok büyük bir yatırım yapılıyor. Bu yatırımın arkasında, Philips'in tecrübesi var’’ dedi.

Philips'in, dünyanın pek çok ülkesinde, analogdan sayısala geçişte başarılı projelere imza attığını belirten Boonstra, ‘‘Türkiye'de de büyük bir devrime imza atıyoruz’’ dedi.

60 santimlik çanak yeterli

2000 yılının mart ayında yayına geçecek olan DigiTurk'un, tamamen uydudan yayın yapacak. İlk olarak Eutelsat 3W uydusundan yapılacak olan yayın, 60 santimlik çanak antenlerle izlenebilecek.

DigiTurk'un yayınlarını Fransa, Almanya, Türk Cumhuriyetleri gibi pek çok ülkeye ulaştırabilecek bir teknik altyapıya sahip olduğunu belirten DigiTurk Genel Müdürü Mehmet Özkan, apartmanlara tek bir çanak anten ve kablolama yapılacağını belirtti. Özkan, DigiTurk abonelerinin, evlerinde bu yayınları nasıl izleyeceğini ise şöyle anlattı:

‘‘Eğer bir apartman dairesinde oturuyorsanız, apartmanınızdaki merkezi çanak antenden gelen dijital yayın, evinizdeki televizyona bağlanan özel bir dijital kutuya ulaşacak. Bu kutu aynı zamanda bir akıllı kart okuyucusu özelliği de taşıyacak. Kutudan geçen yayını, mevcut televizyonlarınız ile izleyebileceksiniz. Dijital kutular, aynı zamanda evinizdeki telefon hattını da kullanarak, dijital yayıncılığın interaktif uygulamaları için gerekli ‘‘bilgi gönderme’’ işlemini yapacak. Eğer bir apartmanda değil de, müstakil bir yerde oturuyorsanız, dijital kutu, televizyon ve telefon hattının yanısıra, DigiTurk size bir de çanak anten verecek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!