Devremülkte alacaklara kritik uyarı

Güncelleme Tarihi:

Devremülkte alacaklara kritik uyarı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 10:08

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, 15 günden daha az süreli devremülk satışı yapılmasının kanuna aykırı olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Yıldız, yaptığı açıklamada, son zamanlarda devremülk sözleşmeleriyle ilgili telefon ve elektronik posta yoluyla yoğun şikayetler aldıklarını, mağduriyetlerin sebebinin haksız kazanç sağlamaya çalışan şirket ve kişilerden kaynaklandığını söyledi.

Problemlerin genellikle yapımı tamamlanmayan devremülklerde yaşandığına işaret eden Yıldız, "İlgili kanuna göre 15 günden daha az süreli kat mülkiyeti kurulamaz. Yayın organlarında 3 günlük, haftalık ve 10 günlük devremülk reklamları yapılıyor. 15 günden daha az süreli devremülk kanuna aykırı olduğundan bunlara itibar edilmemeli" ifadesini kullandı.

Yıldız, firmaların genellikle belli bir ödeme yaptıktan sonra caymak isteyenlerin alacaklarından kesintiler uygulayarak haksız kazanç elde ettiklerini ileri sürerek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Devremülk satıcısı, kanuna göre, geçerli bir sözleşme olmadıkça hiçbir bedel talep edemez. Bu sebeple alıcılar yaptıkları ödemelerin iadesini talep edebilir. Eğer satıcı iade etmeye yanaşmazsa bu durumda ödeme belgeleriyle doğrudan icra takibi yapılabileceği gibi bu firmaları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na şikayet edebilir. Vatandaşlar 3 bin liranın altındaki alacakları için ikametlerinin bulunduğu yerdeki tüketici hakem heyetlerine başvurabilmelerinin yanı sıra daha yüksek miktarlar için tüketici mahkemelerinde dava açabilirler."

DEVRE MÜLK TÜKETİCİ KANUNU KAPSAMINDA
Avukat Yıldız’ın açıklamalarının önemli olduğunu belirten TÜSODER Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu ise “Yeni Tüketici Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 28 Mayıs 2014 tarihinden itibaren henüz yapımı tamamlanmamış devre mülk

Devremülkte alacaklara kritik uyarı
sözleşmeleri 6502 Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunda düzenlenen ön ödemeli konut satışı hükümlerine tabidir. Bu sebeple alıcılarla akdedilen yazılı sözleşme noterde yapılmadıkça ve devre mülk hakkı tapuya tescil edilmedikçe tüketici bakımından hüküm ifade etmeyecektir. Tüketiciye sırf bu nedenle sözleşmeyi ret imkânı verilmesine rağmen, satıcı, tüketici aleyhine sözleşmenin geçersizliğini öne süremeyecektir. Üstelik sözleşmenin imzalanmasından sonra da tüketici 14 gün zarfında her hangi bir ceza bedeli ödemeden cayma hakkına sahiptir” dedi.

Haberin Devamı

YÜKSEK AİDATA DİKKAT
Ucuz devre mülk reklamına aldanarak kandırılan tüketicilerin oldukça fazla olduğuna ve çok sayıda mağdur bulunduğuna da işaret eden Ağaoğlu, ucuz fiyatı nedeniyle tercih edilen devre mülklerin yönetim planında fahiş yıllık aidat ve ortak kullanım alanı ücretleri belirlenmektedir. Bu sebeple devre mülk satın alırken Yönetim Planı mutlaka okunmalıdır, aksi halde yıllık aidat ve ortak alan kullanımı esnasında yüksek bedeller ödemekle karşı karşıya kalabilirsiniz.” Şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!