Devlet katkısı için süre şartı olacak

Güncelleme Tarihi:

Devlet katkısı için süre şartı olacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2017 21:15

KIDEM tazminatı fonu için dün Bakanlar Kurulu’na yapılan sunumda, alternatifler arasından bireysel emeklilik modeline yakın olan kabul gördü. Süreç, bu model üzerinden yürüyecek. Bu nedenle, yeni sistemde fona verilecek devlet desteğinden yararlanabilmek için çalışanın belli bir süre sistemde kalması şart olacak.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu süreci sonrası, sosyal taraflara modelle ilgili bilgiler verilecek, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinin yer aldığı üçlü danışma kurulundan yararlanılacak. Müzakerelere göre de, kıdem tazminatında fon sistemi belirlenecek. Açıklanacak modeldeki en temel iki kriter, işverenlerden yapılacak kesinti ile devletin vereceği katkı olarak açıklanıyor. Devletin vereceği katkıda ise sistemde kalma süresi belirleyici olacak. BES’te halen 3 yıldan az kalınması durumunda, yüzde 25 düzeyinde olan devlet desteğinden yararlanılamıyor. 3-6 yıl arasında sistemde kalınması durumunda devlet katkısı tutarının yüzde 15’i alınıyor. 6-10 yıl arasında BES’ten çıkılması halinde ise verilecek olan devlet katkısı yüzde 35 düzeyinde bulunuyor. 10 yılın doldurulması, ancak emekli olunmaması halinde de devlet katkı tutarının yüzde 60’ı çalışana veriliyor. Başka bir işe geçildiğinde, birikim yeni yere aktarılacak.

Haberin Devamı

İŞVERENLER SESSİZ

Kıdem tazminatı konusunda işçi sendikaları ön koşullarını açıklarken, işveren temsilcilerinin sessizliği de dikkat çekiyor. Kulislerde, kıdem tazminatının hem işçi, hem de işveren için bir sibop görevi gördüğü; fona çevrilmesiyle birlikte bu sibopun ortadan kalkacağı vurgusu yapılıyor. Bu nedenle işverenlerin yeni sisteme temkinli yaklaştığı ifade ediliyor. Kıdem tazminatında fon sistemine geçilmesiyle belli sektörlerde “gezen çalışan kavramının” oluşacağı, iki yılda veya yılda bir kez işyeri değiştirmelerin gündeme geleceği ifade ediliyor. Bunun da çalışma hayatı açısından olumsuz sonuçlar doğuracağı vurgulanıyor.

BAKANLARA İLK SUNUM YAPILDI

BAŞBAKAN Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, “Şu an olgunlaşma aşamasında” dediği kıdem tazminatı ile ilgili olarak tarafların görüşleri de alınarak gerekli adımların atılacağını söyledi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezinoğlu’nun, Bakanlar Kurulu’na kıdem tazminatı ile ilgili bir sunum yaptığını açıklayan Kurtulmuş, “Politika stratejileri olarak işçiyi hak kaybına uğratmayacak, işverene ilave yükler getirmeyecek, tahsilat sorununun olmadığı sürdürülebilir bir yapının ortaya konulduğu kıdem tazminatı reformu çok detaylı bir şekilde bakanlar kurulunda gündeme geldi. Bu reformun mevcut yapıyla uygulanabileceği ortaya konuldu. Bu Bakanlar Kurulu’ndaki ilk bilgilendirmedir” dedi. Kurtulmuş soru üzerine ise, “Türkiye’de de belli bir süre içerisinde bu yaşın ileri gitmesi kaçınılmazdır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın hedefi, 2036 yılında gelindiğinde Türkiye’de emeklilik yaşının kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşına çekilmesidir. Ancak şu anda emeklilik yaşının ileri çekilmesi ile ilgili bir çalışma söz konusu değil” dedi.

BAKMADAN GEÇME!