Dev ihalede sıra Botaş anlaşmasında

Güncelleme Tarihi:

Dev ihalede sıra Botaş anlaşmasında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yap-İşlet modeliyle gerçekleştirilecek 5 termik santralin üçünün ihalesini kazanan Enka-Intergen ortaklığının, TEAŞ'la yaptığı ikinci protokol, Mayıs ayı ortasında kesin sözleşmeye dönüştürülecek. Kesin sözleşmenin imzalanmasının beklendiği üç hafta içinde de Enka-Intergen'in, Botaş ile gaz anlaşmasını imzalaması gerekiyor.

Gebze, Adapazarı ve İzmir'de yapılması planlanan üç santral tamamlandığında, 3 bin 500 megavat olan kurulu kapasitesiyle, Türkiye'nin enerji ihtiyacının çok önemli bir bölümünü karşılayacak. Üçü de doğalgaza dayalı olan bu santralların, yıllık doğalgaz ihtiyacı ise 4.5 milyar metreküp. Bu rakam, geçen yıl 9.5 milyar metreküp doğalgaz tüketen Türkiye'nin yıllık tüketiminin yarısına karşılık geliyor. Yetkililer, üç santralın yıllık ihtiyacı olan 4.5 milyar metreküp doğalgazı Botaş'ın karşılayabilecek durumda olduğunu söyledi. Rusyav ile anlaşmaya bağlanan ek doğalgazın, 2001 yılında 7, 2002'de ise 8 milyar metreküpe ulaşacağını kaydeden, yetkililer, üç santralin de 2001 yılından itibaren peyderpey devreye gireceğini vurguladılar.

Batı hatttından 2002 yılında gelecek 8 milyar metreküp doğalgaz için Botaş'ın Ambarlı'ya bir kompresör istasyonu ile iki adet loop hattı yapacağını söyleyen yetkililer, bunların ihalesine de gelecek hafta çıkılacağını açıkladılar. Yetkililer, Kırklareli CS-3 Kompresör istasyonunun ise bittiğini kaydetti.

Gelecek haftadan itibaren firma ile Botaş arasındra başlayacak gaz anlaşmasında, Botaş, kusuru dışında gaz veremezse, santral işletilemeyecek. Enka-Intergen'in, Botaş ile yapacağı görüşmelerde, gaz sağlanamama ihtimali için Hazine garantisi isteyeceği öğrenildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!