Deutsche Telekom, VoiceStream için neden üç kat fazla ödedi?

Güncelleme Tarihi:

Deutsche Telekom, VoiceStream için neden üç kat fazla ödedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYA Telekom devleri arasında yaşanan pazar kavgası Alman Deutsche Telekom'un (DT) Amerikan VoiceStream'i (VT) rekor fiyat ödeyerek satın almasıyla sonuçlandı. Rekor fiyatla satın alma BusinessWeek tarafından araştırma konusu yapıldı. BusinessWeek'te yer alan makalede, ‘‘Deutsche Telekom, Amerikan VoiceStream için neden fazla ödeme yaptı’’ başlığı kullanıldı. Makalede, DT'nin, VT'ye abone başına 21 bin 639 dolar ödediği belirtilerek, ‘‘Abone başına ortalama olarak 7-8 bin dolar fiyat ödenen bir pazarda DT neden bu kadar yüksek bir bedel ödedi?’’ sorusuna yanıt aranmaya çalışıldı.

POTANSİYEL ALDI

Makalede, DT'nin 2.2 milyon abonesi olan VT'yi 45 milyar dolara satın alması, VT'nin ABD pazarına olan tutkusuna bağlanıyor. Her ne şekilde olursa olsun büyük potansiyeli olan bu pazara girmek isteyen Alman şirketi 45 milyar dolar vererek potansiyel satın aldı deniyor.

DT'nin potansiyel satın aldığı belirtilerek yeni ekonominin önemli bir kavramına vurgu yapılıyor. Global ölçekte iş yapan firmalar için önem kazanan kavram olan potansiyele bu miktarda büyük para yatıran ilk firma DT oluyor.

Uzmanlar 2000 yılının sonunda ABD nufusunun sadece yüzde 32.5'unun mobil telefon kullanacağını tahmin ediyorlar. Oysa bu rakam 2000 yılının sonunda Avrupa'da yüzde 52 Japonya'da yüzde 60 olacak. Amerikan pazarının hacim olarakta büyüklüğü göz önüne alındığında DT'un, VT'e verdiği fiyatın arkasında yatan neden anlaşılıyor.

Amerikan pazarında Verizon Sprint, AT&T, Worldcom ve SBC Communication gibi dünya devleri ile rekabet edecek olan DT'un bu pazarda göstereceği aktivitasyonun ABD'li firmaları sıkıştıracağı tahmin ediliyor.

DT'un ABD pazarına kazandıracağı bir başka dinamizm de GSM boyutunda olacak. Mobil iletişimde Avrupa standartı olan GSM'den çok ABD merkezli standartlar kullanan ve bu yüzden dünya pazarlarında açılmakta zaman,zaman zorlanan ABD 'li firmalar şimdi Avrupalı GSM uzmanı bir firma ile rekabet edecekler ve GSM konusunda uzmanlaşmaya çalışacaklar.

DT'nin VT'ye ödediği 45 milyar dolara rağmen ABD Senatosu'nun satışı onaylayıp, onaylamayacağı açık değil. ABD yasalarına göre, kamu kuruluşu niteliğinde olan şirketlerin Amerikan şirketlerini satın almasına izin verilmiyor.

Telekom birleşmelerinde abone başına ne ödendi?

(Bin dolar)

Birleşme Abone başına ödeme

Deutsche Telekom-VoiceStream 21.639

Mannesman-Orange 8.550

France Telecom-Orange 6.741

Vodafone-Airtouch 4.390

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!