Derilerin makinecisi

Güncelleme Tarihi:

Derilerin makinecisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 21:55

İZMİR’de, 1982’den beri deri sanayiciler için makine üreten Özdersan, bu yıl tam kapasite çalışıyor ve üretiminin tamamına yakınını 36 ülkeye ihraç ediyor. Özdersan’ın kurucusu Atilla Özbek, herhangi bir deri işleme fabrikasındaki makinelerin yüzde 80’ini üretebildiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin makine sanayi hızla gelişiyor. İhracatçı sektörlerimizden ‘deri sanayisinin’ ihtiyacı olan makineleri 1982’den beri üreten İzmirli Özdersan, şu anda 53 farklı tipte deri işleme makinesini üretebiliyor. İhracat yaptığı ülke sayısı 36’ya ulaşan Özdersan’ın kurucusu Atilla Özbek, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikanın tam kapasite çalıştığını ve bu yıl üretiminin tamamına yakınını ihracat için yaptığını söylüyor. Atilla Özbek şöyle anlatıyor Özdersan’ın öyküsünü:

SANAYİCİ AİLENİN ÇOCUĞU
“Ailemiz eski sanayicidir. Önceleri petrol çıkarma makineleri (at başları) üretiyorduk. Sonra babalar ayrılınca biz de başka bir konuda üretime yönlendik. 1974’de Ege Üniversitesi Makine Mühendisliğini bitirdim 1982’ye kadar babam ve amcamın şirketlerinde çalıştıktan sonra iki kardeşimle (Akın ve Altan) onlardan ayrılıp deri sanayi için deri işleme makineleri üretimine başladık. Önceleri zorlandık. Hatta eski bakanlardan Kısmet Deri’nin sahibi Ersin Faralyalı’nın fabrikasında bizim yapmaya çalıştığımız makineden vardı. O bize izin verdi, inceledik. Sonra nakit sıkıntısı çekince bize maddi yardımda da bulundu. Makineyi de onun fabrikasına kurduk. Dericiler bu fabrikaya gelip bizim makineyi (deri tıraşlama) incelerdi. Ardından da ciddi talep geldi.

100 METREKAREDE BAŞLADI
İlk imalathanemiz Bornova’da 100 metrekarelikti. Zamanla iş büyüdü ve imalathaneyi de büyüttük. 1988’de de İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde 7 bin 500 metrekarelik arsamızı alıp 3 bin 500 metrekare kapalı alana sahip bir fabrika kurduk. 1990’da taşındık. Birkaç yıl sonra 7 bin 500 metrekarelik bir arsa daha aldık. Şu anda kapalı alanımız 7 bin metrekare. Şu anda üretimimizi yüksek teknolojiyle yapıyoruz ve 50 kişilik istihdamımız var. Tıraş, etleme, sıkma, zımpara, açkı makineleri, kürk deri işleme makineleri hepsini yapıyoruz.

CİN İYİ MÜŞTERİMİZ
Türkiye’deki bütün tabakhanelerde makinemiz vardır. Şu anda içerde de yurt dışında da anahtar teslimi tabakhane kurabiliyoruz. Şu anda Özbekistan’da bir fabrika teslim etmek üzereyiz. Kapasitemiz tabii ki üretilen makinelerin türüne göre değişiyor. Ancak küçük makineleri baz alırsak yılda 300 kadar makine üretebiliyoruz. Tamamen siparişe göre çalışıyoruz. Talep o kadar yüksek ki 2015’te satışımızın yüzde 80’i yurt dışına olmuştu. Bu yıl ise tamamına yakını ihracata üretiliyor. Şu anda yeni gelen siparişler için 2017’ye teslim tarihi veriyoruz. Bu yılın ilk 6 ayında da 200 makinelik siparişimiz var. Çin, ve Türk cumhuriyetleri en iyi müşterimiz. Etiyopya’dan Yeni Zelanda’ya kadar makinelerimiz gitti.

Haberin Devamı

sozdemir@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!