Dericiler iflasın eşiğinde

Güncelleme Tarihi:

Dericiler iflasın eşiğinde
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin 10’uncu büyük sanayi dalı olan dericilik, çor durumda. Yılın ilk 11 ayında, 1998’in performansını bile yakalayamayan sektörde zincirleme iflasların başlamasından endişe ediliyor.

DERİ ve deri ürünleri sektörü, global kriz ve deprem felaketinin ardından kan kaybetmeye devam ediyor. Toplam imalat sanayi katma değeri içinde yüzde 1.2'lik, ülke istihdamı içinde 1.52'lik payı ile ekonominin 10'uncu büyük sanayii konumundaki dericilik sektörü, bu yılın 11 ayında 469 milyon 221 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektör, kriz yılı olmasına rağmen 1998'in aynı dönemindeki 630 milyon 433 dolarlık ihracat performansını dahi yakalayamadı.

Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar, 1999 yılının şanssız bir yıl olduğuna işaret ederek, üretim bölgelerinde fabrikaların yüzde 80'ninin kapalı olduğunu belirtti. ‘‘Rusya krizinden sonra şapkamızı önümüze koyduk, hesabımıza, kitabımıza yeniden çeki düzen verdik’’ diyen Koşar, şöyle konuştu:

‘‘Ağustos başında, Rusyalı müşterilerden yeniden siparişler gelmeye başladı. Tam toparlanacağımız sırada, deprem bizi kötü etkiledi. Devletten '100 milyon dolarlık kriz kredisi' talebimiz olmuştu. Eylül ayında vermeyi düşünüyorlardı, ama deprem yüzünden verilemiyor. Şu anda, Tuzla Organize Sanayi Bölgesi'nde 147 fabrikadansadece 30-35 tanesi üretim yapıyor. 5-10 tanesi ise kapandı. İşçi sayısı 8 bin 500-9 binden 900'lere düştü. Türkiye genelinde ise, faaliyet gösteren fabrikaların yüzde 80'i üretimi durdurmuş durumda. Geri kalanı, yüzde 20-30 kapasiteyle çalışıyor. Tuzla'da deprem nedeniyle 8-9'u ağır hasarlı olmak üzere toplam 69 fabrika da zarar gördü.’’

FABRİKALAR KAPANACAK

İşletme sermayesi sıkıntısı çeken deri sanayicisinin yeni oluşan pazarlara yönelemediğini ifade eden Koşar, bankaların artık kredi vermek ve akreditif açmak istemediğini savundu.

Koşar, ‘‘Bankalar, ödemelerini Aralık sonuna kadar ertelediler. Yeniden bir tolerans göstermezlerse çok kötü şeyler olmasından korkuyorum. Deri sanayiinde fabrikaların yüzde 40-50'si kapanabilir, işten çıkarmalar artabilir’’ dedi. Merkez Bankası'nın açıkladığı para-kur politikasına da değinen Koşar, enflasyon ve faizlerin mutlaka düşürülmesi gerektiğine, aksi taktirde ihracatçının zor duruma düşeceğini ifade etti. a.a.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!