Deprem yardımıyla maaşları ödedik

Güncelleme Tarihi:

Deprem yardımıyla maaşları ödedik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, Antalya’da katıldığı toplantıda, ‘IMF’den gelen yardımla memur ve işçi maaşlarını ödedik’ dedi. Önal, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine, ağız değiştirip, ‘Para kasaya girdi diyecektim, yanlış aktardım’ diye konuştu.

ANTALYA'da başlayan Ekonomi Zirvesi'nde, deprem için IMF'den gelen paranın nereye gittiği belli oldu. Zirvenin ‘İktisadi Dengeler ve Hedefler’ oturumunda konuşan Devlet Bakanı Recep Önal, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) gelen 500 milyon dolarlık yardım sayesinde işçi ve memur maaşlarını ödediklerini ağzından kaçırdı. Bakan Önal, toplantı sonrası bu konuda kendisine soru yöneltilmesi üzerine, ‘‘Bu konuyu speküle etmenin anlamı yok’’ dedi.

Turizm, Ekonomi, Bilimsel Araştırma Merkezi (TEBİAT) tarafından düzenlenen Ekonomi Zirvesi, Antalya'nın Göynük Beldesi'ndeki Mirage Park Resort Hotel'de başladı. Zirvenin ‘İktisadi Dengeler ve Hedefler’ konulu oturumunda konuşan Ekonomi'den Sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal, ekonominin deprem nedeniyle büyük yara aldığını belirtti. Önal, ‘‘O kadar zor durumda kalındı ki, işçi ve memur maaşlarını bile ödeyemeyecek hale geldik. IMF'den gelen deprem yardımıyla bu sorunu çözdük. Hazine para yaratan bir kurum değildir. Ne yapacağız? Aldığımız, önümüzdeki günlerde tahsil edeceğimiz vergilerle bunu yerine koyacağız ve depreme harcayacağız’’ diye konuştu.

AĞIZ DEĞİŞTİRDİ

Oturum bittikten sonra dışarıda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Önal, önce 500 milyon dolar ile maaşları ödediklerini kabul etti ve ‘‘Bu konuyu speküle etmenin bir anlamı yok. Ek vergilerle sağlayacağımız gelirden bu parayı yerine koyacağız’’ dedi. Bu arada kameraların çalışmaya başladığını fark eden Devlet Bakanı Önal, birden ağız değiştirerek, şöyle konuştu:

‘‘Bu konuyu speküle etmenin bir anlamı yok. Toplantıda yaptığım bir dil sürçmesiydi. Bu teknik bir toplantıydı. Yanlış anlaşıldı. IMF'den gelen 500 milyon dolar kasamıza girdi diyeceğime, böyle bir hata yaptım.’’

Kulaklarıma inanamadım

Antalya daki toplantıda hazır bulunan Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, ‘‘Sayın Bakan'ın sözlerini duyunca kulaklarıma inanamadım’’ dedi. Çağlayan, Devlet Bakanı Recep Önal'ın, konuşmasına IMF'yi anlatarak başladığını belirterek şöyle devam etti:

‘‘Dışarıdan deprem için 3.5 milyar dolarlık bir yardım geleceğini ve deprem zararının enflasyonu etkilemeyeceğini söylüyordu. Ardından IMF'nin istediği için ekonomik bazı tedbirleri almadıklarını, bunları zorunluluk olduğu için yaptıklarını söyledi. Ancak birden bir örnek verme gereğini hissetti. Aynen ‘Dün 500 milyon dolar geldi. Bunu gece yarısı hemen Hazine'ye aktardık. Memur maaşlarının ödemesinde kullandık. Ancak daha sonra bunu yerine koyacağız' dedi. Sayın Bakan da bu sözleriyle toplumda oluşan teyakkuzu ateşledi.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!