"Deprem konusunda ciddi adımlar atılmalı"

Güncelleme Tarihi:

Deprem konusunda ciddi adımlar atılmalı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2016 16:17

Türkiye İMSAD Başkanı Fethi Hinginar, "6 milyondan fazla konut riskli durumda, bunların yıkılıp yeniden yapılması lazım. Bu revizyonun maliyeti 155 milyar dolar civarında. Deprem ile ilgili atılacak adımlar konusunda daha fazla geç kalma lüksümüz yok" dedi.

Haberin Devamı

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, Türkiye'de hala 6 milyondan fazla konutun riskli durumda olduğunu ve bunların yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini belirterek, "Depremle ilgili atılacak adımlar konusunda daha fazla geç kalma lüksümüz yok. Revizyon sürecinde denetimin de aynı ciddiyetle ele alınması ve kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm boyutuna ulaşmasının engellenmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Hinginar, 17 Ağustos Marmara Depreminin yıl dönümü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, depremin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen hala yeterli önlem alınamadığını kaydederek, 'Deprem ve Güvenli Yapılar' konusunda alınması beklenen acil önlemlerin bütünsel olarak hala tamamlanmadığını ve işlerlik kazanamadığını bildirdi. "Bir an önce harekete geçilmeli ve deprem toplumun kaderi olmaktan çıkarılmalıdır." ifadesini kullanan Hinginar, dernek olarak, bu konuda uzun süredir önemli çalışmalar içinde olduklarını anımsattı.

Haberin Devamı

Hinginar, kentsel dönüşüm sürecinin başlamasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek, ancak daha programlı ve geçmiş hatalardan ders alarak ilerlenmesi gerektiğini vurguladı. Alınacak daha çok yol olduğuna ancak bunların ivedilikle çözüme ulaştırılması gerektiğine değinen Hinginar, "Düzensiz yapılaşma, düşük yapı kalitesi, plansız kentleşme, ulaşım ve altyapı alanlarının yetersizliği gibi sorunlar kentsel dönüşümle çözüme ulaşacaktır. Yeni bir felaket yaşamamak, olası zararları en aza indirgemek adına kentsel dönüşüme sadece yapısal bir iyileştirme olarak değil, beklenen Marmara depremi için alınan büyük bir önlem olarak bakılmalı. Sorunun asıl kaynağı kalitesiz malzemelerden üretilmiş güvensiz yapılar ve plansız şehirleşmedir. Kentsel dönüşüm konusunda adım atılırken, gelecek 100 yıl vizyonuyla hareket edilmeliyiz" değerlendirmelerinde bulundu.

"ACİLEN BİR YAPI YASASI'NA ÇIKARILMALI"

Hinginar, söz konusu revizyonun en iyi şekilde ilerlemesi için bir Yapı Yasasının acil olarak çıkarılması gerektiğini belirterek en temel sorunlardan birisinin denetim olduğunu aktardı. "İnşaat malzemelerinden yapı izinlerine kadar pek çok aşamada kontrol mekanizmasının dikkatli ilerlemesi, inşaatlarda sağlam zemin, inşaat malzemelerinde sağlık ve güven unsurlarının ön planda tutulması gerekiyor." ifadesini kullanan Hinginar, denetimdeki aksaklık çözülmeden kalitesiz ve plansız yapılaşmadaki sorunların önüne geçilmesinin mümkün olmayacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Hinginar, kaliteli malzemelerle üretilmiş, tescillenmiş, standartlara uygun malzemelerle inşa edilmiş yapılarla depremden korunmanın mümkün olduğunu belirterek, şu açıklamalarda bulundu: "Depreme dayanıklı yapılaşmada malzemelerin taşıdığı önem yadsınamaz. Ülkemizde binanın tasarımından yapımına kadar, denetimin de içinde olduğu bütüncül bir sistem kurulmalı ve toplumda güvenli yapı bilinci oluşturulmalı. Türkiye'nin acilen yapı sektörünün bütününü kapsayan ve tüm yönetmelikleri bir çatı altına toplayacak bir Yapı Yasasına ihtiyacı var. Buradan hareketle, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda bir Yapı Yasasının oluşturulabilmesi için, bizim öncülüğümüzde Ulusal Bina Yönetmeliği Platformunu (UBYP) oluşturduk. UBYP ile depreme daha dayanıklı yapılar için ilgili tüm kurumları bir araya toplamayı hedefliyoruz. Kamu, üniversite, sanayi ve STK'lar olmak üzere tüm taraflar bir araya gelerek yapı yasasının hayata geçirilmesi için çalışmalara başlamalı. UBYP ile 30'un üzerinde kuruluşu bir araya topladık. Şimdi en büyük beklentimiz bu platformun kamudan destek görmesi."

"SORUNLAR KENTSEL DÖNÜŞÜMLE ÇÖZÜLMELİ"

Kentsel dönüşüm konusunda adım atılırken, gelecek 100 yıl vizyonuyla hareket edilmesi gerektiğine değinen Hinginar, "Dünya akıllı şehirleşmeyi, sürdürülebilir ve akıllı binalar ile şehirler için entegre çözümleri konuşuyor. Biz de ülkemiz için bu konuda neler yapabiliriz konferansta masaya yatıracağız. Yani artık deprem felaketini ülkemiz için bir risk unsuru olmaktan çıkarıp ‘geleceğin şehirlerini kurmak için neler yapmalıyız’ konusunu gündemimize almalıyız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!