Denizbank’ın ortağı da yasaklı

Güncelleme Tarihi:

Denizbank’ın ortağı da yasaklı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2014 01:52

AVRUPA Birliği, Rusya’ya silah satışını kısıtlayacak ve beş büyük Rus bankasının finansmana erişimini engelleyecek yaptırımları içeren yasayı önceki akşam yayımladı.

Haberin Devamı

AB’nin resmi gazetesinde yayımlanan kanuna göre beş bankanın arasında Denizbank’ın ana ortağı ve Rusya’nın en büyük bankası Sberbank ile VTB Bank, Gazprombank, Vnesheconombank (VEB) ve Rusya Ziraat Bankası (Rosselkhozbank) bulunuyor. Sberbank, Denizbank’ın yüzde 99,85’ini 2012 yılında Fransız-Belçika ortak bankası Dexia’dan 6 milyar 469 milyon liraya almıştı.

Avrupa Birliği’nin aldığı kararla Rus bankalarının Avrupa sermaye piyasalarından fon sağlamasının önüne geçiyor. Ayrıca silah satışlarını sınırlarken, petrol sektörüne yüksek teknoloji ürünlerinin satışını da yasaklıyor. Yasa dün yürürlüğe girdi. AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlara göre; AB vatandaşları ve şirketler, beş Rus bankası veya aracıları tarafından ihraç edilen vadesi 90 günden uzun menkul kıymetleri satın alamayacak. Rus bankalarının AB’deki iştirakleri yaptırımlar kapsamına alınmıyor, ancak iştiraklerin Rusya’daki ana şirketlerinin sermaye aracı ihracına izin verilmiyor. Rusya 28 AB ülkesinin yaptırımlarını “yıkıcı ve basiretsiz” nitelerken, AB yetkilileri yaptırımların Rusya’ya azami zorluk getirecek, Avrupa Birliği’ne ise asgari maliyet yaratacak biçimde hazırlandığını belirtiyorlar. Türkiye ise Avrupa Birliği’nin aldığı kararları uygulamak zorunda değil ancak BM bir karar alırsa uygulamak zorunda.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!