Denetimde kantarın topu kaçtı!

Güncelleme Tarihi:

Denetimde kantarın topu kaçtı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2018 23:06

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kur atağı sonrasında fırsatçılık yapanlara yönelik düzenlenen denetimlerde ‘kantarın topunun kaçtığı’nı dile getirerek polisiye görüntüsü veren dürüst satıcıları rencide eden sürecin daha makul bir duruma dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Dünyanın en büyük ikinci gıda fuarı SIAL Paris’te Türk şirketler sıkıntılı günleri aşmak için gıda ihracatını artıracak görüşmelere imza attı. Türkiye’nin 269 firma ile katıldığı fuarda İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, şirketlerin kuru hedge etmesinin tek yolunun ihracat olduğunu söylerken gündem yine de Türkiye oldu. İTO’nun davetiyle gittiğimiz SIAL Paris’te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Avdagiç, gıda ürünlerinde esnafa yapılan denetimlere dikkat çekerek, “Polisiye kontrol görüntüsü veren denetim mekanizmasının makul bir sürece dönüşmesi lazım. Süreç bir zabıtanın benim üyelerime medya ile gidip korku filmi çeker gibi kontrol etmesine yol açılmamalı. Kontrol daha makul daha kaliteli biçimde yapılmalı. Dürüst tüccar dürüst satıcı rencide edilmemeli. Bu konuda özellikle yerel yönetimlerin kantarın topunu kaçırdığı kanaatindeyiz” diye konuştu. Fahiş fiyatlarla satış yapanları savunmadığını söyleyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Ticaret Bakanlığı’nın memurları daha kaliteli yaptı işlerini. Fahiş işlem yapanın arkasında değiliz. Savunmuyoruz ama bunların sayısı çok azdır. Piyasa gerçeklerine uygun hareket eden, iyi niyetli ve pazarın çok büyük kısmını temsil eden üyelerimizin sıkıntılı muameleye maruz kalmasını kabul etmiyoruz. Bunun ortadan kalkmasını istiyoruz. Zaten en büyük kontrolör tüketicidir.”

Haberin Devamı

KONKORDATO ABARTILIYOR

Son dönemde en çok tartışılan konuların başında gelen konkordato ilanlarının da abartıldığını vurgulayan Avdagiç, şunları söyledi: “Rakamlar 3 bin 5 bin diye söyleniyor. Konkordato ile ilgili inanılmaz spekülasyon yapılıyor. Tüm Türkiye’de sayı 500’ün altında İstanbul’da ise 100’ün altında. Bu işi küçümsemek için söylemiyorum kendilerini korumaya alıyorlar ama onlardan alacağı olanlar zora giriyor. Çok doğru ve sınırlı uygulanması önemlidir. Şu andaki düzenlemelere bağlı olarak finansman kanallarındaki tıkanıklıklar açılmaya başlandı, kurda gerileme var. Bizim fiyatlama için en büyük risk unsurumuz kur idi. Biz şu anda psikolojik ve politik rüzgar Türkiye’nin lehine işliyor. Üzerimize gönderilen kara bulutların dağılmaya başladı. Finansmana ulaşma konusunda iyileşme var ama devinimin artması gerekiyor.”

Denetimde kantarın topu kaçtı

Haberin Devamı

KAMUYU BEKLİYORUZ

Avdagiç, kamuya mal ve hizmet satan herkesin fiyat farkı kararnamesini beklediğini dile getirerek bu yapılamıyorsa da herhangi bir ceza olmadan çekilme hakkı verilmesini istediklerini kaydetti. Avdagiç, “Tavsiyemiz makul bir fiyat farkı kararnamesi iki taraf için olumludur. Yüzde 60 artışa kamu yüzde 30-35 verse insanlar işlerini devam ettirir. İşler bırakılmak zorunda kalır ve daha yeni ihale yapılırsa bu yüzde 60 artışla satılır kamu kaynağı kaybedilir. Sürecin kesintiye uğramaması için makul fiyat farkı kararnamesi bekliyoruz” dedi. En azından bir ödeme takvimi yayımlandığı takdirde şirketlerin ve piyasanın rahatlayacağını söyleyen Avdagiç, bu durumun konkordatoyu ve iflasları da azaltacağına dikkat çekti. Ayrıca, KDV iadelerinin de hepsinin ödenmeyeceğini bildiklerini belirten Avdagiç, kamunun işletmelere KDV alacağına karşılık sigorta vergi ödemelerine mahsuplaşma imkanı getirmesinin işlerin önünü açacağına vurgu yaptı. 

Haberin Devamı

AVRUPA’YA GIDA İHRACATIMIZ 18 MİLYAR EURO’YA ÇIKMALI

İTO Başkanı Avdagiç, Türkiye’nin 75 milyar Euro’luk gıda ithalatı olan Avrupa Birliği ülkelerine payının sadece 2.8 milyar Euro olduğunu belirterek bunun çok düşük olduğunu bunun yükseltilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin SIAL Paris’e en çok katılım yapan 3’üncü ülke olmasına rağmen AB’nin ithalatındaki payının yüzde 4’lerde olduğunu kaydeden Avdagiç, bunun yüzde 15’lere çıkarak 18 milyar dolara ulaşması gerektiğini belirtti. Avdagiç, fuarların artış için önemli olduğunu ancak devletin de yenileyeceği teşvik sistemini önemsediklerini söyledi. Avdagiç, fuarlara katılım için kur atağından önce Euro’yu 4.80 liraya, doları da 4 liraya sabitlediklerini ve böylece üyelerinin çok avantajlı olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

VEGAN GIDA YÜKSELİŞTE

SIAL Paris geleneksel gıdanın halen daha alternatifin önünde olduğunu da ortaya koydu. Fuarda bulunan 7 salonun sadece bir tanesi organik ve alternatif gıdaya ayrıldı. Ancak, yine de 109 ülkeden gelen firmaların ürünleri arasında vegan, organik, glütensiz ürünlerin de yer alması dikkat çekti. Fuarın gözdesi ise İngiliz The Meatless Farm Co oldu. Vegan olan olmayan her katılımcının dikkatini çeken şirket vegan hamburgeriyle kalpleri kazandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!