Demirel, Hyundai'den yılda 1 milyon otomobil istedi

Güncelleme Tarihi:

Demirel, Hyundaiden yılda 1 milyon otomobil istedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'nin altıncı otomobil fabrikası olan Hyundai-Assan'da üretim için düğmeye basıldı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın da katıldığı görkemli bir törenle üretime geçen ve 335 milyon dolara kurulan (57 trilyon lira) Kocaeli'nin Alikahya beldesindeki tesiste ilk etapta yılda 60 bin otomobil üretilecek.

Kibar Holding ile Güney Kore'nin otomotiv devi Hyundai'nin ortak yatırımı Hyundai-Assan otomobil fabrikasında üretim için düğmeye basıldı. Yaklaşık 10 gündür deneme üretimi yapan tesisin resmi açılışı için dün Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Başbakan Mesut Yılmaz'ın da katıldığı görkemli bir tören düzenlendi. 335 milyon dolara (57 trilyon lira) malolan tesis ilk etapta yılda 60 bin otomobil üretecek.

Demirel, Kocaeli'nin Alikahya beldesinde kurulan Hyundai-Assan Otomobil Fabrikası'nın açılışında, ‘‘Otomobil üretimini en kısa zamanda bir milyona çıkarın’’ dedi.

14 AYDA BİTTİ

Bir milyon metrakarelik alanda yer alan ve 72 bin metrekarelik kapalı alana sahip tesis, 14 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirildi. Fabrikada ilk etapta bin 600 kişi çalışacak. Bu rakam daha sonra 2 bin 750'ye çıkacak. Fabrikada ilk aşamada yüzde 35 olan yerli katkı, kısa sürede yüzde 70 düzeyine yükseltilecek.

Hyundai-Assan Fabrikası'nın 'parlak bir teşebbüs' olarak niteleyen Demirel, törende yaptığı konuşmada Türkiye'ye yatırım yapan girişimcilerin pişman olmayacaklarını vurgulayarak, ‘‘Hyundai-Assan, hem kendisine, hem Türkiye'ye, hem de Kore halkına yardımcı olacaktır. Türk ekonomisi de bundan yarar görecektir. Biz istiyoruz ki bu çeşit tesisler ülkede çoğalsın’’ dedi.

Türkiye'nin jeo-ekonomik konumu nedeniyle önemli bir ülke olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Demirel, bu tip tesislerin sadece Türkiye'nin iç pazarına yönelmeyeceklerini, doğu ile batı arasında köprü olan ülkenin beş kıtaya mal satma imkanına sahip olduğunu vurguladı. Demirel, ‘‘Biz herkese diyoruz ki gelin Türkiye'ye yatırım yapın. Bu hem sizin, hem ülkenin menfaatinedir. Türkiye büyük Avrupa pazarına, Rusya'ya, Ortadoğu'ya ve Orta Asya'ya açıktır’’ diye konuştu.

Hyundai-Assan Fabrikası'nın 335 milyon dolarlık (57 trilyon lira) bir yatırımla işe başladığını ve ilk etapta yılda 60 bin araç üreteceğini anlatan Demirel, bunun önce 120 bine daha sonra 250 bine çıkarılması gerektiğini belirterek, ‘‘Ben Hyundai-Assan'ın en kısa zamanda bunu bir milyona çıkarmasını teşvik ediyorum. Böylece beş kıtaya mal satan Türkiye'den bunları pazarlamak mümkün olacaktır’’ dedi.

KADERİN CİLVESİ

Başbakan Mesut Yılmaz da konuşmasında dünyaca ünlü bir kuruluşun, dünya ölçeğinde bir tesisinin Türk ekonomisine katılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, ‘‘21. yüzyılın müreffeh ülkeleri, globalleşme olgusuna ayak uydurabilen ülkeler olacaktır’’ dedi.

Türk ekonomisinin kapılarının yabancı sermayeye sonuna kadar açık oluduğunu tekrarlayan Yılmaz, ‘‘Geçmişte hürriyetçi demokrasiyi korumak için birlikte savaştığımız Güney Kore ile bugün daha müreffeh bir gelecek için ekonomik işbirliği yapmamızı kaderin mutlu bir cilvesi olarak görüyorum’’ dedi.

Muhteşem tören

Atatürk ve Kore Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve her iki ülkenin de milli marşlarının da çalınmasıyla başlayan muhteşem açılış töreninde heyecan ve duygu fırtınası yaşandı.

Kore dans grubundan sonra sahneye çıkan İstanbul Folklor Dans Grubu'nun modern dans yorumuyla üretim, emek ve başarıyı simgeleyen bir gösteri sundu. Gösterinin sonunda sahnede Hyundai marka otomobil ve minibüs belirdi. Hyundai'nin ileri teknolojisini vurgulamak için uzay efektlerinin başarıyla yaratıldığı sahneye, bir uzay gemisi indirildi. Gemiden inen uzaylılar, Hyundai otomobilini gemilerine alarak uzaya geri döndüklerinde salonda büyük alkış koptu.

Cumhurbaşkanı Demirel, tören sonunda tesisten ayrılırken, Cumhurbaşkanlığı'na 8 silindirli ve kurşun geçirmez bir Hyundai-Dynasty marka limuzin tipinde otomobil armağan edildi. Otomobilin fiyatının 15 milyar lira olduğu bildirildi. Cumhurbaşkanı Demirel de otomobili Kocaeli Valiliği'ne vererek, anahtarını Vali Memduh Oğuz'a teslim etti. Tören sırasında aralarında Kore harp gazilerinin de bulunduğu çeşitli kişi ve kuruluşlara da 20 adet otomobil bağışlandı.

Bizim için savaştınız,ekonominiz için geldik

HYUNDAİ Motor Company Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Se Yung Chung'un İngilizce ve Güney Kore Ankara Büyükelçisi Buyng Jae Park'ın Türkçe olarak yaptığı konuşmalarında Türkiye'nin 47 yıl önce kore Savaşı'na katıldığını hatırlatarak ‘‘Türkiye bizim savunmamıza katıldı. Biz de Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına katılmak istiyoruz’’ demeleri üzerine törende duygusal anlar yaşandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!