Demirdöküm ile Solitem'den ortak yatırım kararı

Güncelleme Tarihi:

Demirdöküm ile Solitemden ortak yatırım kararı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2006 15:29

Demirdöküm ile merkezi Almanya'da bulunan Solitem Grup, güneş enerjisi destekli soğutma ve ısıtma üzerine yeni bir proje için ortak yatırım anlaşması imzaladı.

Haberin Devamı

İmza törenine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, burada yaptığı konuşmada, Türk sanayinin önemli kuruluşu Demirdöküm ile Solitem arasındaki işbirliğinin, Türkiye için mutluluk verici olduğunu ifade etti.

Güneşin Türkiye için parasız girdi olduğunu belirten Güler, güneş ısısının aynı zamanda çevre dostu olduğunu söyledi.
Türkiye'de konutların soğutulması için, kışın kullanılan enerjiden daha fazla enerji kullanılmaya başlandığını dile getiren Güler, bu anlamda yapılan işbirliğinin de isabetli ve akılcı olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin bir güneş ülkesi olduğunu belirten Güler, “Projeyle birlikte faydalı hayırlı bir uygulama ortaya çıkıyor. Almanya ile bugüne kadar önemli projelere imza attık” dedi.

Demirdöküm Genel Müdürü Bülent Lütfü Kızıltan da, Demirdöküm'ün 1954 yılından beri ısıtma, soğutma sektöründe müşterilerinin konfor ihtiyacını sağlayan ürünleri ürettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu ürünlerde girdi enerjisi olarak fosil yakıtlar ve elektrik enerjisinin kullanıldığını belirten Kızıltan, şunları kaydetti:
“Fosil yakıtların gittikçe azalması, fiyatının artması ve yeryüzündeki iklim değişiklikleri üreticileri, alternatif enerji kaynakları kullanmaya ve enerji verimi daha yüksek ürünler konusunda araştırmalar yapmaya yöneltmektedir. Bu alternatif enerji kaynaklarından biri de, yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisidir.”

Türkiye'nin güneş enerjisi konusunda ne kadar şanslı bir ülke olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu ifade eden Kızıltan, “Biz de Demirdöküm ailesi olarak, ülkemizin bu önemli enerji kaynağını çok daha verimli hale getirmek amacıyla, Alman Solitem firması ile işbirliği gerçekleştiriyoruz” dedi.

YATIRIMIN TOPLAM BÜTÇESİ 1,6 MİLYON EURO

Demirdöküm ile Solitem arasında imzalanacak anlaşmanın Ar-Ge ve yatırım üretim çalışmaları olmak üzere iki aşamada gerçekleştirileceğini belirten Kızıltan, projenin toplam bütçesinin 1,6 milyon Avro olduğunu, Ar-Ge çalışmalarının 2008 yılında tamamlanacağını bildirdi.

Bu çalışmaların ardından üretim için yatırıma başlanacağını ifade eden Kızıltan, “Demirdöküm olarak, parabolik kolektörlü ısıtma ve soğutma sistemini başta Türkiye olmak üzere Avrupa ve güneş enerjisinin yoğun olduğu tüm dünya ülke pazarlarına sunmayı hedefliyor ve üretime geçilmesiyle 2009-2010 yıllarında 25 milyon Euro ciro elde etmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kızıltan, projenin güneş enerjisinin bir noktaya odaklanmasıyla elde edilen su buharının ısıtma, soğutma ve ileride elektrik enerjisi üretimi için kullanılmasını içerdiğini söyledi.

Demirdöküm olarak sadece bu yatırımla kalmayacaklarını ifade eden Kızıltan, ”Yeni enerji kaynaklarının yaratılması yönündeki çalışmalarımıza hidrojen teknolojisine, kimyasal ısı pompasına ve mikro kojenerasyon sistemlerine dayalı yatırımlarımız ile devam edeceğiz” dedi.

Solitem Genel Müdürü Ahmet Lokurlu da, şu anda Türkiye dahil bir kaç ülkede güneşle soğutma tesisleri kurduklarını belirterek, “Bu da konunun birçok ülkeyi ilgilendirdiğini gösteriyor” dedi.

Bu sistemlerin yakın gelecekte dünyanın dört bir yanında kullanılmaması için hiçbir neden olmadığını ifade eden Lokurlu, elektrik tüketmediği için neredeyse bedavaya enerji sağlayan sistemin aynı zamanda doğaya da sıfır düzeyde zarar verdiğini anlattı.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından iki şirket arasında yatırım anlaşması imzalandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!