Demiralp: "Faiz oranı rahatsız edici değil"

Güncelleme Tarihi:

Demiralp: Faiz oranı rahatsız edici değil
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2001 00:00

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, dün yapılan yılın ilk borçlanma ihalesinde, 14 ay vadeli tahvil yıllık bileşik ortalama faiz yüzde 64.99, 6 ay vadeli bono ihalesinde ise yüzde 67.47 olarak gerçekleşen faiz oranlarının çok fazla rahatsız edici bir rakam olmadığını söyledi.
Haberin Devamı

Müsteşar Demiralp, dün gerçekleşen faiz oranının piyasanın takdir ettiği bir faiz oranı olduğunu belirtti. Bunun piyasaların krizden sonraki ilk reaksiyonu olduğunu bildiren Demiralp, "biz, 20 Haziran 2001 vadeli tahvillerin şuanda yüzde 65 düzeyinde bulunan faiz oranının bu ihaleye de yansıyacağını düşünüyorduk" diye konuştu.

Piyasaların kısa sürede normal mecrasına oturacağını bildiren Demiralp, "Çünkü biz bu programı bütün kararlılığımızla ve aksatmadan yürütüyoruz, yürütmeye de devam edeceğiz" dedi.

Piyasaların güvenini kazanmak önemli

Müsteşar Demiralp, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) programa olan desteğinin çok önemli olduğunu, ayrıca bu kurumun bu yılki enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarının, yeniden güven tazelemeye başladıklarını gösterdiğini bildirdi. Demiralp, uygulanan ekonomik programın en önemli amaçlarından birinin de piyasalarda güven kazanmak olduğunu belirtti.

Özel sektörün desteğinin, programın önemli bir parçası olduğunu vurgulayan Demiralp, bu çerçevede, düşüş trendine giren enflasyonunun düşmesini sürdüreceğini de kaydetti.

IMF 12 Ocak'ta Türkiye'ye gelecek

Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF) heyetinin, 12 Ocak'ta Türkiye'ye geleceğini ve yaklaşık bir hafta Türkiye'de kalacağını belirten Selçuk Demiralp, IMF'nin, bu yılın ilk üç ayında, her ay Türkiye'ye geleceğini vurguladı.

IMF kredi dilimlerinin aylık olarak serbest bırakıldığını belirten Demiralp, bu nedenle, IMF heyetinin, aylık ziyaretlerinde raporlar hazırlayarak IMF yönetimine sunacağını ifade etti.

Dış piyasaya tahvil ihracı denenecek

Tahvil ihracı açısından dış piyasaları yakından takip ettiklerini söyleyen Demiralp, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerden Meksika'nın, bu yılın ilk tahvil ihracını gerçekleştirdiğini, Brezilya'nın tahvil ihracına hazırlandığını belirterek, "uluslararası tahvil piyasası müspet durumda. IMF heyetinin ziyaretinin ardından, tahvil ihracı için dış piyasaları deneyebiliriz" şeklinde konuştu.

Demiralp, ABD Merkez Bankası FED'in faiz oranlarını indirmesinin de, dış borçlanma açısından piyasaları daha uygun hale getirdiğini kaydetti.

Yabancı sermaye çekmek gerekiyor

Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Türkiye'nin en önemli sorunun doğrudan yabancı sermaye olduğunu, daha çok yabancı sermaye çekmek için Mayıs ayında Türkiye'de düzenlenecek uluslararası konferansta, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'un konuşma yapacağını söyledi.

Hazine Müsteşarı Demiralp, Türkiye'nin en önemli sorununun doğrudan yabancı sermaye olduğunu, geçen yılın 10 ayında yaklaşık 1.3 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi kaydedildiğini, bunun ise çok yetersiz bir rakam olduğunu kaydetti.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin daha çok doğrudan yabancı sermaye çektiğini belirten Demiralp, bu çerçevede, daha çok yabancı sermaye çekmek için, Mayıs ayında Türkiye'de düzenlenecek olan uluslararası konferansta, Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn'un bir konuşma yapacağını bildirdi. Demiralp, Dünya Bankası Başkanı'nın uygulanan ekonomik programa destek olduğunu ve yabancı sermaye konusunda da bu desteğini göstereceğini söyledi.

Demiralp, Mayıs ayındaki bu konferansın organizasyonunu ise yine Dünya Bankası'na bağlı bir kurum olan Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC) gerçekleştireceğini ifade etti.

Türkiye'ye daha çok doğrudan yabancı sermaye çekmek için gerekli yasal düzenlemeleri bu yıl içinde çıkaracaklarını belirten Demiralp, enflasyonun düşmeye devam etmesiyle birlikte yabancı sermaye girişinin de artacağını ifade etti.

Dünya Bankası Başkanı'nın ziyareti

Geçen yıl, üç günlük bir resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Dünya Bankası Başkanı James Wolfensohn, İstanbul ve Ankara'nın ardından Malatya'yı da ziyaret ederek, "bu benim Türkiye'de geçirdiğim en güzel an. Burada sadece bir katılım değil, dostluk görüyorum" ifadesini kullanmıştı.

Türkiye'nin uyguladığı ekonomik programa olan desteğinin sürececeğini belirten Wolfensohn, Türkiye'den ayrılırken ise ziyaretini, "Türkiye'den çok olumlu izlenimlerle ayrılıyorum. Harikulade verimli ve güzel bir ziyaretti" olarak tanımlamıştı.

Dünya Bankası, geçen yıl, Türkiye için, 3 yıllık dönemi kapsayan, Ülke Yardım Stratejisi'ni (CAS) onaylamış ve yapısal reformların gerçekleşmesi halinde sağlanacak toplam kredinin 5 milyar dolar olacağını açıklamıştı. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!