Demir Halk, Cıngıllıoğlu Doğan ortaklığının oluyor

Güncelleme Tarihi:

Demir Halk, Cıngıllıoğlu Doğan ortaklığının oluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2001 01:57

Fon kapsamındaki Demirbank'ın yurtdışındaki iştiraklerinden Demir Halk Bank ile Demir Kazak, Demir Kyrgyz ve Demir Bulgaria bankalarının çoğunluk hisseleri peşin 95 milyon dolara Halit Cıngıllıoğlu-Aydın Doğan ortaklığına veriliyor.

Devir görüşmeleri, ilgili ülkelerden izin çıkınca başlayacak.

Hisselerinin tamamı Tasarruf Mevdutatı Sigorta Fonu (TMSF)'na ait olan Demirbank'ın yurtdışı iştirakleri Halit Cıngıllıoğlu ile Aydın Doğan'a satılıyor. TMSF'nin dün yaptığı açıklamaya göre, Demirbank'ın yurtdışı iştiraklerindeki hisselerin satışı için verilen süre 27 Ağustos 2001 yılında doldu.

Bu süre içinde TMSF'ye, Demirbank'ın Demir Romania SA'daki yüzde 62.5 ve Demir Romlease SA'daki yüzde 36.33 hisse payı için İtalyan bankası Uni Credito İtaliano SpA, peşin 18.1 milyon dolarlık teklif verdi.

Demirbank'ın Demir Halk Bank N.V.'deki yüzde 70 oranındaki, Demir Kazakistan Bank'taki yüzde 99.96 oranındaki, Demir Kyrgyz International Bank'taki yüzde 60 oranındaki, Demir Bulgaria A.D.'deki yüzde 100 oranındaki hisselerine ilişkin olarak Halit Cıngıllıoğlu-Aydın Doğan ortak girişimi tarafından verilen teklif tutarı ise peşin 95 milyon dolar oldu.

TMSF'nin açıklamasında, Demir Halk Bank NV'deki banka hisselerinin satışına ilişkin olarak sadece Halit Cıngıllıoğlu ve Aydın Doğan tarafından teklif verildiği belirtildi.

Açıklamada, ‘‘Hisse devir görüşmelerine başlanılması için teklifler yeterli görülmekle birlikte Demir Halk Bank N.V., Demir Kyrgyz International Bank, Demir Romania S.A. ve Demir Romlease S.A.'nın ana sözleşmelerinde diğer ortakların ön alım haklarının bulunması nedeniyle, hisse devir görüşmelerine söz konusu ortakların ön alım haklarını kullanmamaları halinde başlanacaktır’’ denildi.

Ayrıca, söz konusu alıcılar tarafından adı geçen iştiraklerin bulunduğu ülkelerdeki ilgili denetim mercilerinden söz konusu iştiraklerin ortaklık yapılarında meydana gelecek değişikliklere ilişkin izin alınması gerektiği de vurgulandı.

Demirbank, 2000 yılı başında uygulanmaya başlanan programa güven duyarak, portföyüne yüksek miktarda Hazine bonosu almaya başlamış ve bu sayede, Hazine'nin iç borçlanma maliyetinin düşmesinde katkı sahibi olmuştu. Ancak, geçen kasım ayında yaşanan faiz dalgalanması sırasında bankanın elindeki Hazine bonosu yüklü portföy önemli oranda zarara neden olmuştu. Bu gelişme sonrasında bankacılık yükümlülüklerini yerine getiremeyen Demirbank, TMSF kapsamına alınmıştı. Yani Demirbank, kasım krizine kurban gitmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!