Deli adam arıyorum

Güncelleme Tarihi:

Deli adam arıyorum
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2002 01:46

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ‘‘Özelleştirme kapsamındaki şirketlerin başında yüzlerce yönetici ve denetici var. Bir adamın işin başına geçince, o işin delisi olmamasına şaşıyorum. İşini bilen deli adamlar arıyorum’’ dedi.

BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Abant'ta düzenlediği değerlendirme toplantısında gazetecilerle sohbeti sırasında, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ‘‘Acil Eylem Planı’’nı 200 maddeye çıkardıklarını söyledi. Şener, detaylandırılan ‘‘Acil Eylem Planı’’nın çarşamba günü Bakanlar Kurulu'nda görüşüleceğini açıkladı. Şener, Plan'da önemli yer tutan özelleştirme konusunda bilgi verirken, ‘‘Özelleştirme kapsamındaki yüzlerce şirketin başında yüzlerce yönetici ve denetici var. Bunların iyi işlememesi devlete yük getiriyor. Bir adamın bir işin başına geçip, işin delisi olmamasına dayanamıyorum’’ dedi.

Şener, ‘‘Ben deli adam arıyorum. Elbette işini bilecek ama saygılı, heyecanlı ve işinin delisi olacak’’ diyerek, özelleştirmeyle ilgili planlarını şöyle anlattı:

‘‘2002 yılında düzgün bir özelleştirme yapılmadı. Giderler gelirlerden çıkarıldığı zaman 6 milyon dolarlık bir özelleştirme geliri var. Bu Boğaz'daki bir yalının fiyatı kadardır. Özelleştirme geliri en az 2 milyar doların üzerinde olmalıdır. Ancak Özelleştirme İdaresi brifing sırasında bize yapılacaklarla ilgili bir liste verdi. (Tekel, Petkim, Tüpraş, THY ile ilgili olarak biz hazırız) diyorlar. Bu takvimi tekrar yenilememiz lazım.’’

BİZİ ELEŞTİRİN

Gerek hükümet programının, gerekse 200 maddelik Acil Eylem Planı'nın hükümeti bağladığını vurgulayan Şener, Çarşamba günkü Bakanlar kurulu toplantısından sonra Plan'ı bütün sivil toplum kuruluşlarına da göndereceklerini söyledi. Şener, bu programın eksiksiz bir program olduğunu söyleyerek, ‘‘Çünkü katkı yapacak her cümleye açığız. Bizi eleştirin, yakından takip edin’’ dedi.

SAVAŞ YARAR GETİRMEZ

Şener, olası bir Irak operasyonunun bu programa nasıl etki yapacağı sorusuna ise şu karşılığı verdi:

‘‘Her program risk taşıyabilir. Bizim programımız risk taşımıyor. Çünkü afati şeyler söylemiyoruz. Ancak öngöremediğimiz değişiklikler olabilir. Ama bizim dışımızda gelişmeler ortaya çıkabilir. Orayı iyi değerlendirmek lazım. Irak'a yönelik bir operasyon bizi etkiler, ama bizim temennimiz, ABD'nin Irak'a yönelik bir hareketinin olmamasıdır. Savaş ve çatışmaların insanlığa hiçbir şey kazandırmaya görüşündeyiz.’’

Kızım bana, ‘kafasızlık yapıp bakan olma’ dedi

BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener, basınla sohbeti sırasında farklı konulara da değinerek, bazı anekdotlar aktardı. Sohbet sırasında birlikte olduğu SPK Başkanı Doğan Cansızlar ile SBF'den sınıf arkadaşı olduğunu söyleyen Şener, bir gazetecinin, Hazine Müsteşarı Faik Öztrak ve müsteşar yardımcısı Hakan Özyıldız ile de aynı sınıfta olup olmadığını sorması üzerine, ‘‘Evet’’ yanıtını veren Şener, gülerek ‘‘Artık 77'ler var’’ dedi. Bakanlık yaptığı 97'den sonra geçen 5 yıl boyunca, hiç kimsenin bakanlığına dönük olarak olumlu-olumsuz bir eleştiri yöneltmediğini söyleyen Şener, ‘‘Ama ona niye gülmedin, ona niye güldün diyenler çok oldu. 11 yıllık siyasi hayatım boyunca, siyasi hayatım benim için bireysel anlamda yük olmuştur’’ dedi.

Şener, siyasetle ilişkisi konusunda kızıyla arasında geçen bir anekdotu da şöyle aktardı: ‘‘Bakan olduğum dönemde eve vardığımda çocuklar uyumuş oluyordu. Bir gün kızım, bakan maaşının milletvekili maaşından daha fazla olup olmadığını sordu. Ben de olmadığını söyledim. Bu onun kafasına öyle bir yerleşmiş ki daha sonra bir gün bana, ‘baba bir daha sakın kafasızlık yapıp bakan olma' dedi.’’

Berra Kılıç SPK’da

BAŞBAKAN
Yardımcısı Abdüllatif Şener, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) boş bulunan iki kurul üyeliğine Berra Kılıç ile Mehmet Bulut'un atandığını söyledi. Bu konudaki kararnamelerin sevkedildiğini belirten Şener, bir gazetecinin, ‘‘Bazı kararnameler Köşk'ten size geri gelmiyor mu?’’ sözlerine ise, ‘‘Benim kararnamelerimde bir sorun yok’’ cevabını verdi.

‘Duble yol’da güzergahlar tamam, ilk temel bugün

KARAYOLLARI Genel Müdürlüğü, AKP'nin Acil Eylem Planı'nda yer alan 15 bin kilometre duble yolun (bölünmüş yol) tümünün güzergáhlarını belirledi. İlk bölüm olan Şereflikoçhisar-Aksaray kesiminin yapımına bugün törenle başlanacak. Karayolları, yurt geneline yayılan 41 ayrı yol yapacak. Yollar öncelik sırasına göre yapılacak.

Önceki Bayındırlık Bakanı Abdülkadir Akcan'ın, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na emeklilik jesti olarak başlattığı Bozüyük-Bilecik-Mekece yolu projesi ise 38. sırada yer bulabildi.

Ege'den Güneydoğu Anadolu'ya dek tüm bölgeleri kapsayan güzergáhlarda çoğunlukla İç Anadolu Bölgesi alıyor. Karayolları'nın belirlediği, ancak listede, sıralarda değişiklik yapılabileceği de belirtilen 15 bin kilometrelik yol için tüm güzergáhlar şöyle:

Bala Ayrımı-Kulu Ayrımı-Şereflikoçhisar-Aksaray-Ulukışla, Sivrihisar-Emirdağ Ayrımı-Afyon-Uşak-Salihli, Sivrihisar-Eskişehir-Bozüyük-İnegöl, Kırıkkale-Kırşehir-Kayseri, Aydın-Denizli-Dinar-Sandıklı-Afyon, Dinar Ayrımı-Burdur-Antalya, Kırıkkale-Çorum-Kavak-Samsun, Afyon-Konya-Ereğli-Ulukışla Ayrımı, İzmir-Balıkesir-Bursa, Aliağa-Ayvalık-Edremit-Ayvacık, Balıkesir-Edremit, Karacabey-Bandırma-Çanakkale, Bursa Çanakkale Ayrımı-Çanakkale, Balıkesir-Bigadiç, Afyon-Kütahya-Eskişehir, Kütahya-Tavşanlı, Aydın-Muğla-Fethiye, Muğla Antalya Ayrımı-Marmaris, Selçuk-Kuşadası-Söke- İzmir Aydın Devlet Yolu Ayrımı, Silivri-Tekirdağ-Keşan Ayrımı, Çerkezköy-Saray, İstanbul-Şile, Yalova-Kocaeli, Gerede-Karabük Ayrımı-Ilgaz-Tosya-Amasya, Düzce-Ereğli, Ankara İstanbul Ayrımı-Devrek-Zonguldak, Samsun-Sinop, Samsun-Ordu-Trabzon-Hopa, Diyarbakır-Batman, Mardin-Kızıltepe, Elazığ Bingöl-Elazığ Diyarbakır çıkışları, Şanlıurfa-Viranşehir, Şanlıurfa-Siverek, Şanlıurfa-Akçakale, Gaziantep-Kahramanmaraş, Hatay Çevre Yolu-Samandağ, İskenderun-Hatay, Bozüyük-Bilecik-Mekece-Sakarya, Karacabey-Bursa Balıkesir Ayrımı, Antalya-Kemer, Manisa-Turgutlu.

Gelir Vergisi'nde indirim hazırlığı

BAŞBAKAN Yardımcısı Abdüllatif Şener, Gelir Vergisi'ne ilişkin indirim tutarlarının bir yıl içinde artırılacağını söyledi. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Abant'ta düzenlediği toplantıya katılan Şener, gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyerek, 200 maddelik Acil Eylem Planı'nı anlattı. Çarşamba günü toplanacak Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek Plan'da şu altı reform yer alıyor:

Merkezi idare reformu

Yerel yönetimler reformu

Yolsuzluklarla mücadele reformu

Ekonomik dönüşüm programı

Demokratikleşme ve hukuk reformu

Sosyal politikalar reformu

Plan ilgili bütün kamu kuruluşlarına birer izleme formu ve uygulama takvimiyle birlikte gönderildi. Kuruluşlardan da öneri ve eleştirileri toplandı. Pazartesi-Salı günü gelen öneriler son kez gözden geçirilecek ve kesinleşmiş liste Bakanlar kuruluna verilecek. Plan'ın koordinasyonu için DPT nezninde üç kişilik bir takip birimi oluşturuldu.

Plan'ın ekonomik dönüşüm programı bölümünde ise öncelikli yenilikler arasında Gelir Vergisi indirim tutarlarının bir yıl içinde artırılması yer alıyor. Ayrıca, özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar takvim ve stratejilerine göre yeniden gruplandırılacak ve özelleştirmede yurtdışındaki işçilere yönelik teşvikler arttırılacak. Kapsamdaki şirketler için performans kriterleri getirilecek. AEP'ye göre, Halk Bankası 2003, Ziraat Bankası ise 2004 yılında özelleştirilecek.

Acil Eylem Planı'nın son takvimi

Hemen yapılacak


Lojman ve sosyal tesis yapımı ile alımı durdurulacak.

Kamu yöneticilerinin atanmalarında liyakat esas alınacak.

Kamudaki ihtiyaç fazlaları havuzda toplanıp, ihtiyacı olan kuruluşa dağıtılacak.

Vatandaşın memnuniyeti ve beklentileri sürekli ölçülecek.

Hazine tek hesabı uygulamasının kapsamı yaygınlaştırılacak.

1-3 ayda yapılacak

Kamu kuruluşlarının alt kademelerine yetki devri yapılacak.

Teşvik tedbirleri yeniden düzenlenecek.

Yatırımcılara bedelsiz arsa tahsisi yapılacak.

3-6 ayda yapılacak

Doğrudan yabancı yatırım özendirilecek.

İstanbul Yaklaşımı'na Anadolu Yaklaşımı eklenecek.

İhracat için stratejik planlama yapılacak.

Çerçeve Tarım Kanunu çıkarılacak.

Bir yılda yapılacak

Sosyal tesisler satılacak, satılamayan kiralanacak.

Vergi, vatandaşlık ve sosyal güvenlik numaraları birleşecek.

Yerel yönetimler güçlenecek, bazı vergileri belediyeler belirleyecek.

Çalışanların Tasarrufları Teşvik Fonu tasfiye edilecek.

Muhasebe-i Umumiye kanunu yenilenecek.

Tarımda, doğrudan gelir desteği ürün çeşidine göre ödenecek.

Tarım Ürünleri Sigortası Kanunu çıkarılacak.

Sağlık hizmetlerinin sunumu ile finasmanı ayrılacak.

Genel Sağlık Sigortası Sistemi ve Kurumu kurulacak.

Sosyal güvenlik kuruluşlarında norm ve standart birliği sağlanacak.

Uzun vadede yapılacak

Kamuda performans odaklı denetim sistemine geçilecek.

Özelleştirme uygulamalarına yurtdışında çalışanların katılımı teşvik edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!