Dede, Botan Çayı buzu sattı, torunlar otellere yüklendi

Güncelleme Tarihi:

Dede, Botan Çayı buzu sattı, torunlar otellere yüklendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2010 00:00

1950’lerde Siirt’te Botan Çayı’ndan buz çıkarıp satan, 1970’lerde de Perşembe Pazarı ve Talimhane’de ticarete başlayan Haşim Öztanık’ın oğulları ve torunları otelcilik ve demir-çelik ticaretinde hızlı büyüdü. Grubun otellerinde toplam yatak kapasitesi 2 bin 500’e ulaştı.

Haberin Devamı

60 yıl önce Siirt’te Botan Çayı’nın buzunu ticari bir meta yapmayı başaran Haşim Öztanık’ın 1970’lerde Perşembe Pazarı ve Talimhane’ye taşıdığı ticaret büyüdü, ailesinin ikinci ve üçüncü kuşağının da doğru adımlarıyla bugün İstanbul ve Bodrum’da 2 bin 500 yatak kapasitesine sahip bir otelcilik grubuna dönüştü. Aile, ikinci iş kolu demir çelik ticaretinde de yılda ortalama 150 bin tonluk ithalatla iddiasını sürdürüyor. Son olarak Zincirlikuyu’da Yapı Kredi Sigorta’nın binasını satın alan ve butik otele dönüştüren ailenin üçüncü kuşak temsilcisi İsmet Öztanık, Anadolu yakasında da bir otel planladıklarını belirtiyor ve şöyle başlıyor anlatmaya:
Dedem iyi tüccardı
“Dedemiz Haşim Bey, bundan 60 yıl önce Siirt’te yerel idareyle Botan Çayı’nın buzunu satmak için anlaşmış ve kente buz satmış. Evlerde buzdolabı yok, dedem Siirt’te buz ticareti yapmış. Buzlar küplerle toprak altına gömülürmüş. Aslında bizim Siirtlilere ticaret bakımından ‘Doğunun Musevileri’ derler ya dedem Siirt’ten çıktıktan sonra da iyi tüccar olduğunu kanıtlamış bir şahsiyet. 80 yaşına kadar yaşadı, hep çalıştı. Bize de çok şey öğretti. İstanbul’a geldiğinde ticaret için Perşembe Pazarı’nı, Talimhane’yi seçmesi, aile ikameti için de Levent’i tercih etmesi başlıbaşına uzak görüşlü olduğunun kanıtı.”
Perşembe Pazarı
Dedesinin, Siirt’te ana işi büyükbaş hayvan ticaretiyle büyüdüğünü daha sonra da işini İstanbul’a taşıdığını anlatan İsmet Öztanık, şöyle devam ediyor: “1970’lerin başında İstanbul’a gelmişler ve et süt ürünleri üzerine marketçilik yapmaya, bir taraftan da Perşembe Pazarı’nda demir çelik ticaretine başlamışlar. Özmetal firmamızla halen sac levha ithal ediyoruz. Yılda 150 bin ton ithalatımız oluyor. 1991’de Taksim’de bugünkü Golden Age Oteli’mizin binasını satın alıp otelciliğe adım atmışlar.”
Taksim’de 624 oda
İsmet Öztanık, “O dönemde talimhane yedek parçacıların mekanıydı. Biz de oto yedek parça ticareti yaptık. Golden Age 80 odayla başladı, şu anda 181 oda. Taksim’de Lion Otel de dahil 4 otelde 624 oda ve 1250 yatağımız var. Ayrıca Bodrum Yalıkavak’ta da Golden Age ve Cyristal otelimiz var. Orada da 1050 yatağa ulaştık. Bu otellerimiz ‘her şey dahil’ konseptiyle çalışıyor, yabancı ağırlıklı hizmet veriyor. Son açtığımız otel Zincirlikuyu Avantgarde oldu. Toplamda 2 bin 500 yatak kapasiteli bir otelcilik grubu haline geldik.”

Haberin Devamı

Kozyatağı’na otel yatırımı düşünüyoruz

Haberin Devamı

İSMET Öztanık; dedesi, babası ve amcalarının çok sayıda gayrimenkul yatırımı yaptıklarını da belirtiyor,  bu gayrimenkullerin değerlendirilmesiyle ilgili projeler geliştirdiklerini söylüyor. Öztanık, “Avantgarde tutarsa Kozyatağı’ndaki arazimize de bu markayı taşırız. Levent içinde gayrimenkullerimiz var. Selimpaşa’da 120 dönüm yerimiz var. Silivri’de, 450 dönümlük yerimiz var. Dilovası’nda lojistik depolar geliştiriyoruz. Otellerimizde 600, demir çelik ve antrepo işimizde de 50 kişi çalışıyor. Grubumuzun yönetim kurulu babam Lütfi Bey, amcalarım Seydan ve Ceylan Bey’den oluşuyor. Bir amcam daha var ama o bizden ayrı.”

Avantgarde 25 milyon dolarlık yatırım oldu

Haberin Devamı

İSMET Öztanık, 1.5 yıllık bir restorasyonla tamamladıkları Zincirlikuyu Avantgarde Otel’in öyküsünü de şöyle özetliyor: “Bina Yapı Kredi Sigorta’nındı. 16 milyon 750 bin dolara aldık. Butik otele dönüştürmek için ciddi yatırım yaptık. Toplamda 25 milyon dolarlık bir yatırım oldu. Burada 84 odamız var. 30 metrekareden 70 metrekareye kadar 5 farklı oda tipi geliştirdik. 1000 metrekarelik bir spa da yaptık. Büyükdere’deki  iş hacmi nedeniyle bu yatırımı yaptık. Burası İstanbul’un en çok önünden geçilen mekanı. ”

Gemi inşa sanayii yeni pazarlar arıyor

İSTANBUL Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, Afrika, Ortadoğu ve Arap ülkelerinin  cazip pazarlar olduğunu ayrıca Rusya’ya da yoğunlaşacaklarını bildirdi. Bayrak, yazılı açıklamasında, gemi inşaat sektörüne teşvik getirilmesi gerektiğine işaret etti. Sektörün daha önce gümrüksüz ithalat yapma imkanı bulunduğunu, ancak bunun Avrupa Birliği uyum mevzuatı kapsamında 2008’de kaldırıldığını hatırlatan Bayrak, yatırım indiriminin de aşamalı olarak geri çekildiğini ifade etti. Bayrak, siparişe göre mega yat üretiminde dünyada ilk 4 ülke arasında olduklarına dikkati çekti, “Krizin etkisiyle siparişlerde iptaller yaşandı. 2008’de 2.6 milyar dolarlık ihracat yapılırken, 2009’da ihracatımız 1.8 milyar dolara düştü. 2010 yılı ilk 5 ayda 455 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi” dedi.

Haberin Devamı

Johannesburg’da kupa bitecek, Türkler moda çıkarması yapacak

2010 Futbol Dünya Kupası’nın hemen ardından Johannesburg’ta “the Fashionist” Türk Moda Fuarı düzenlenecek. Türkel Fuarcılık tarafından 15-17 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek fuarın tanıtım reklamları Johannesburg, Durban, Cape Town sokaklarını süslüyor. 17 Temmuz’a kadar sürecek tanıtımla maçlar için ülkeye gelen işadamlarının da dikkati çekiliyor. Johannesburg Sandton Convention Centre’da gerçekleşecek fuarda, Bay-bayan-çocuk hazırgiyim, triko-örme, mayo, iç giyim, aksesuar, kumaş vb. ürünler sergilenecek. Defilelerde Güney Afrikalı mankenler görev alacak. G. Afrika’da Ocak  Şubat ayları yaz, Haziran  Temmuz ayları kış olduğu için Türk üreticilere yeni fırsatlar bulunuyor.

Haberin Devamı

ABD’de ‘evde sağlık testi’ üretti, ödül aldı

ABD’de kurduğu Confirm BioSciences (teşhis medikal) şirketinde evde uygulanan uyuşturucu kullanımını belirleme ve sağlık test setini üreten Zeynep Ilgaz Pala (37), San Diego’da “Ekonomiyi Etkileyen Güçler-Yeni Nesil 2010” ödülüne layık görüldü. Ilgaz, San Diego’nun 45 yaş altındaki pazar liderlerini ve girişimcilerini belirlemek üzere düzenlenen yarışmaya yüzlerce kişinin katıldığını, seçilen 20 kişi arasında tek kadının kendisi olduğunu belirtti. Şirketinin ürünleri arasında yer alan saçtan uyuşturucu ve tükürükten kurşun testi kitlerinin ABB’de çok ilgi gördüğünü anlatan Zeynep Ilgaz Pala, şu bilgiyi verdi: “Eşim Serhat Pala ile çalışıyoruz. Serhat, Test Country ‘Test Ülkesi’ şirketinin kurucusudur. Ucuz, basit, sonucu kesin gösteren kitler ürettik. Ürünlerimiz, Avrupa, Asya, G. Amerika ve Avusturalya’da da satılmaya başlandı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!