Davutoğlu'nun Başbakanlığı için iş dünyasından ilk tepkiler

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlunun Başbakanlığı için iş dünyasından ilk tepkiler
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2014 00:58

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlığa aday gösterilmesine, ekonomi çevreleri de yaptıkları açıklamalar ile destek verdi. MÜSİAD, TİM ve TÜMSİAD yaptıkları açıklamalarda Davutoğlu ile yakın çalışma içinde olacaklarını vurguladı.

Haberin Devamı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Başbakan Erdoğan’ın 12. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya Köşkü’ne çıkacak olmasının ardından, boşalan AK Parti Genel Başkanlığı’na aday gösterilen Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nu tebrik etti. Olpak, Davutoğlu’nun 27 Ağustos’ta Ak Parti Kongresi’nde Genel Başbakan seçilmesi halinde Başbakan olacağını ve bundan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.

Olpak, konuya ilişkin yazılı açıklama yaparak, "Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, farklı alanlardaki derin müktesebatıyla ülkemizin son on yılında önemli izler bırakmış bir simadır. Mevlana diyarı Konya’da doğan, bu iklim içerisinde yetişmiş, üniversite hocalığı, yazarlık ve diplomatlığından edindiği entelektüel birikimi siyaset sahnesine taşıyarak önemli hizmetlerde bulunmuştur" dedi.

Olpak’ın açıklamasında

Haberin Devamı

"Uzun yıllardır başarıyla yürüttüğü Dışişleri Bakanlığı ile TBMM’de nitelikli ve seviyeli siyasetin en güzel örneklerinden birini veren Sayın Davutoğlu, inanıyorum ki haftaya gerçekleşecek AK Parti Kongresi’nde Genel Başkan olarak seçilmesi halinde, Sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesiyle Başbakan olarak da üstün bir performans gösterecektir" dedi.

'YAKIN ÇALIŞMA İÇİNDE OLDUK'

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan adaylığı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Büyükekşi açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Dışişleri Bakanlığı görevi süresince çok yakın ve verimli çalıştığımız Sn. Ahmet Davutoğlu’nun Ak Parti yetkili organları tarafından Genel Başkanlık ve Başbakanlığa aday gösterilmesini memnuniyetle karşılıyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.

Ülkemizin son 12 yıllık dış politikasında vizyoner etkisi olan ve 2009’dan beri de Bakan olarak büyük hizmetler veren Sn. Davutoğlu’nu ihracatçılarımız çok iyi tanıyorlar. Türkiye’nin bir tacir devlet olarak yükselişinde ve ihracatçılarımızın yeni coğrafyalara açılmasında ilham veren büyük bir düşünür ve devlet adamının ülkemizin güven ve istikrarını koruyacağına inanıyoruz. Türkiye’nin 2023 ihracat stratejisinde belirlenen hedeflere ulaşmada Sn. Davutoğlu ile yakın çalışmanın gayreti içinde olacağız.

Haberin Devamı

Seçilmiş Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlayan demokratikleşme ve reformların aynı kararlılıkla devam edeceğine inanıyoruz. Allah yeni görevinde Sn. Davutoğlu’na ülkemiz için hayırlı hizmetler yapmayı nasip etsin."

“DEMOKRASİMİZ DAHA DA PEKİŞECEK”
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan adaylığı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Bahçıvan'ın açıklaması şöyle:

“Demokratik bir ortamda ve huzur içinde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra Ak Parti Genel Başkan ve Başbakan adayının belirlenmiş olmasını memnuniyet verici buluyoruz. Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun adaylığı ile demokrasi tarihimizde yeni bir dönem başlarken, huzur, güven ve istikrar eşliğinde demokrasimizin daha da pekişeceğine dair inancımız tamdır. Yakın dönemde olduğu gibi bu yeni dönemde de finansal istikrarın korunarak artık ekonominin ülke gündeminde daha ağırlıklı bir yer edinmesini temenni ediyor, üretimden ve yatırımlardan beslenen ve ihracat ağırlıklı, sürdürülebilir bir büyüme modelinin, ekonomimizin temel hedefi olması inancıyla Sayın Ahmet Davutoğlu’na başarılar diliyoruz.”

Haberin Devamı

TÜMSİAD YANLIŞLIK YAPTI

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Hasan Sert, "TÜMSİAD olarak, siyasi istikrarımızın mimarlarından olan Türkiye Cumhuriyeti devletinin 37. Başbakanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nu tebrik eder, görevinde başarılar dileriz" ifadesini kullandı.

Sert, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de son 10 yılda siyasi, ekonomik ve kültürel olarak önemli çalışmalara imza atıldığını belirterek, bu çalışmalar neticesinde kazanılan başarılarla ülkenin huzuru ve kalkınmasının
hedeflendiğini ve bunlara ulaşıldığını ifade etti. TÜMSİAD açıklamasında, Davutoğlu'nun 37. Başbakan olduğu belirtildi. Ancak doğrusu 26. Başbakan olmalıydı.

Haberin Devamı

BAŞARILI DIŞ POLİTİKA

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Türkiye'nin başarılı dış politikasının mimarlarından olan Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan olarak da büyük hizmetlerde bulunacağına yürekten inandığını bildirdi.

Davutoğlu'nun Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı adaylığını memnuniyetle öğrendiğini belirten Çağlar, şunları kaydetti:

"Ülkemizin başarılı dış politikasının mimarlarından olan Davutoğlu'nun Başbakan olarak da büyük hizmetlerde bulunacağına yürekten inanıyorum. Başbakanımızın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi ile birlikte düşündüğümüzde Türkiye'nin, yaşadığı bu değişimden güçlenerek ve daha da gelişerek çıkacağından şüphem yoktur."

Haberin Devamı

EKONOMİ YÖNETİMİ DEĞİŞMESİN

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yeni kabine oluşturulurken uyum içinde çalıştıkları ekonomi yönetiminde bir değişikliğe gidilmemesini arzuladıklarını belirterek, "İstikrarın önemini ve sonuçlarını son 10 yılda tüm Türkiye gördü" ifadelerini kullandı.

İş dünyası, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan adaylığına ilişkin açıklamalar yaptı.

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, Türkiye için yeni bir dönemin başladığını, Davutoğlu'nun Başbakanlığının memlekete hayırlı uğurlu olmasını dilediğini kaydetti.

Yeni kabine oluşturulurken uyum içinde çalıştıkları ekonomi yönetiminde bir değişikliğe gidilmemesini arzuladıklarını aktaran Tanrıverdi, "İstikrarın önemini ve sonuçlarını son 10 yılda tüm Türkiye gördü. Üst üste yaşanan seçimlerden ülke olarak yüzümüzün akıyla çıktık. Türkiye olarak önemli bir sınavı daha başarıyla tamamladık. Şimdi siyasetin çatısı yeniden kurgulanırken, yarından itibaren yeniden ve daha güçlü bir şekilde ekonomiye ve işimize odaklanmalıyız" ifadelerini kullandı.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak ise Davutoğlu'nun Başbakanlığının ülkeye hayırlı olmasını dilediklerini bildirdi.

SONUÇ MEMNUNİYET VERİCİ

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti genel başkanı ve başbakan adaylığıyla ilgili olarak, "AK Parti'nin kendi kurulları içerisinde yapılan değerlendirmeler sonucunda bu isimde karar kılınması memnuniyet verici bir sonuçtur" ifadesini kullandı.

Koca yaptığı yazılı açıklamada, Ahmet Davutoğlu'nun genel başkanlık ve başbakanlığa aday gösterilmesini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, yeni görevinde başarılar diledi.

Koca, bu atılımın 2023 hedeflerini yakalayacak kadar ve mevcut handikapları aşabilecek kadar yüksek olmasının bir zorunluluk olduğunu dile getirerek, "Bu enerjiyi sayın Davutoğlu'nda görüyor ve başarısı için dua ediyorum. Ülkemiz için, milletimiz için ve tüm insanlık için hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

Yeni hükümetle ekonomik istikrar devam etmeli

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Zekeriya Mete ise şu açıklamayı yaptı:

"Başbakan adayı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun, Dışişleri Bakanlığı döneminde yürütmüş olduğu komşu ülkelerle sıfır sorun politikasını başbakanlığı döneminde de daha üst seviyelere çıkaracağını ümit ediyoruz. 10 yıldır devam eden istikrarlı ekonomi politikasının yeni kurulacak olan hükümetle birlikte daha iyi bir ivme yakalayacağı kanaatindeyiz. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüze koyduğu 2023 hedefine, kurulacak yeni hükümet ile birlikte hızla ulaşacağımıza ihracatçılar olarak inanıyoruz. Türkiye son 10 yılda siyasi istikrarın ekonomik istikrarı da beraberinde getirdiğini gördü. Bu istikrarın geride bıraktığımız dönemde ihracata ne kadar pozitif yansıma yaptığını ihracatçılar olarak hepimiz gördük. "

İstikrar devam edecek
İstanbul Ağaç Mamülleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birliği Başkanı Ahmet Güleç Davutoğlu'nun adaylığı için şöyle konuştu:
"Ülkemizin birlik ve beraberliği için yeni dönem hayırlı olsun. Başbakan adayı Sayın Ahmet Davutoğlu’nun, dış politikadaki başarısını başbakan olarak da sürdüreceğine inanıyoruz. Son 10 yılda iş dünyası olarak istikrarın önemini ve sonuçlarını iyi bir şekilde gördük. Dış politikamızın mimarı olan Davutoğlu’nun başbakanlığında yeni kurulacak hükümetle birlikte ülkemizin dış dünyada da ekonomik alanda diğer ülkelerle daha fazla rekabet edebilir hale geleceğine inanıyoruz"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!