Danışma Konseyi'nden AB konferansına tavır

Güncelleme Tarihi:

Danışma Konseyinden AB konferansına tavır
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dün ikinci kez toplanan AB Ulusal Danışma Konseyi'nde, AB'nin Türkiye'ye karşı tutumunu değiştirmemesi halinde Türkiye'nin Avrupa Konferansı'na katılmasının bir anlam taşımayacağı görüşü oluştu.

İşçi işveren, medya, üniversite ve parlamento temsilcilerinin yeraldığı AB Ulusal Danışma Konseyi toplantısından AB'ye karşı ihtiyatlı bir yaklaşım sergilenmesi kararı çıktı. Sekretaryası İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından yürütülen Konsey toplantısında, hükümete destek verilirken, AB'nin tutumunu değiştirmemesi halinde Türkiye'nin Avrupa Konferansı'na katılmaması yönünde görüş birliği oluştu.

Dün ikinci toplantısını yapan Danışma Konseyi'nde Türkiye'nin AB'ye tam üyelik hedefinden sapmaması gerektiği de savunuldu. Swissotel'de gerçekleştirilen toplantının sabah oturumunda İKV, Konsey'in Lüksemburg Zirvesi'nin ardından Türk ve Avrupa kamuoyuna yönelik ortak bildiri yayınlanması için öneri sundu. İKV'nin değerlendirmesi Konsey katılımcıları tarafından desteklenirken, Konsey'de yeralan milletvekilleri, ‘‘Kendimizi bağlayacak bir açıklama yapmayalım. Bu bir istişare toplantısı. Yarın farklı bir görüşte olabiliriz. Onun için Türkiye'yi bağlayacak bir açıklama yapmayalım’’ görüşünü savundular. Toplantıya Rahmi Koç, Sakıp Sabancı, Feyyaz Berker, Şarık Tara, Rona Yırcalı gibi işdünyasının ağır topları katılmadı.

SUÇ SİYASİLERDE

Toplantının basına kapalı bölümünde İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ile Türkiye AT Parlamento Karma Komisyonu Eşbaşkanı Bülent Akarcalı arasında esprili bir tartışma geçti. Yıldırım, ‘‘Eğer parlamenterler görevini yapmış olsaydı Türkiye bugün aday ülkeler arasında olurdu’’ dedi. Akarcalı'nın Yıldırım'a yanıtı ise, ‘‘Ne zaman gazetelerin tüketici sayfalarında firmalarla ilgili tüketici şikayetleri azalacak, o zaman bu görüşü savunma hakkınız vardır. Bu yaklaşımlarla sorunların altından kalkamayız’’ oldu.

RP'li geldiler bağımsız gittiler

DANIŞMA Konseyi toplantısına gelen RP'li milletvekilleri Bahri Zengin ve Ertan Yülek toplantıdan kapatılan bir partinin milletvekilleri olarak ayrıldılar. RP'li Ertan Yülek toplantıyı Avrupacılık oyunu olarak niteleyerek, ‘‘Biz burda Avrupacılık oynuyoruz’’ diye konuştu. Toplantının sonuna doğru RP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatıldığı haberi geldi. İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş ise yaptığı açıklamada RP'nin kapatılmasının yargısal bir konu olduğunu Türk AB ilişkilerini etkilemeyeceğini söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!