‘Dalgalı kur’ futbol kulüplerini de vurdu

Güncelleme Tarihi:

‘Dalgalı kur’ futbol kulüplerini de vurdu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2001 00:00


Emre ÖZPEYNİRCİ
Haberin Devamı

Para politikasında ‘dalgalı kur’a geçiş ile yapılan radikal değişiklik, futbol kulüplerini de vurdu. Doların birkaç günde yüzde 57 oranında değer kazanması, yabancı futbolculara ödenen transfer ücretlerini de bu oranda yükseltince, kulüpler bütçelerinde reziyon yapmak için harekete geçti.

Dalgalı kur sistemine geçilmesiyle birlikte 1 milyon lirayı aşan dolar, giderlerinin yüzde 90'ı dövizle olan futbol kulüplerini de vurdu. Doların son birkaç günde lira karşısında yüzde 57 oranında değer kazanması, futbol kulüplerinin transfer maliyetlerini de bu oranda artırdı. Büyük futbol kulüpleri 2001 yılı bütçelerinde revizyon arayışına girerken, Anadolu kulüpleri dolarla transfer ettikleri futbolcuları sezon sonunda satışa çıkarmaya hazırlanıyor.

Özellikle gelirleri Türk Lirası üzerinden olan futbol kulüpleri, bütçelerini yeni baştan gözden geçirerek krizi atlatmak için önlem arayışına girdi.

Futbol kulüplerinin yöneticileri, giderlerin olduğu kadar gelirlerinin de dolar bazında olduğunu hatırlatarak sorun yaşamayacaklarını öne sürüyor. Ancak önümüzdeki günlerde dolarla ödenmesi gereken transfer taksitleri, futbol kulüplerinin yöneticilerini zorluyor.

YAYIN GELİRİ

Kısa dönemli gelirlerini Türk Lirası üzerinden sağlayan kulüplerin en büyük gelir kaynağı olan TV yayın hakkı gelirlerinin ise dolar bazında olması büyük bir avantaj sağlıyor. Futbol Federasyonu tarafından geçtiğimiz günlerde 610 milyon dolara satılan TV yayın hakkı, futbol kulüplerinin biraz yüzünü güldürse de, dalgalı kur sistemine geçişle birlikte elde edilecek bu gelirin de seyrinin ne olacağı belli değil. 36 aylık takvime bağlanan yayın hakkı gelirlerinde bir sorun yaşanması halinde futbol kulüplerinin çok ciddi mali krizlerle karşı karşıya kalabilecekleri öne sürülüyor.

GALATASARAY ŞANSLI

Türkiye'deki spor kulüpleri içinde gelir bakımından bugün en kazançlı görünen Galatasaray. Çünkü Galatasaray'ın gelirlerinin tamamı dolar bazında. Ancak, zaten mali bir krizde olan Galatasaray'ın sorunlarının çözümü için bu da tek başına yeterli görünmüyor. Galatasaray'ın bankalara olan 20 milyon dolar civarında döviz borcu bulunuyor. Kulübün, 2001 yılında da sadece futbol transfer taksitleri için 30 milyon doların üzerinde bir ödeme yapması gerekiyor. Geçmişten kalan diğer borçlarda hesaplandığı zaman ‘dalgalı kur sistemi’ Galatasaray'ı da bir şekilde etkiliyor.

Galatasaray'ın dışındaki diğer kulüplerin yayın hakkı geliri dışındaki tüm gelirleri Türk Lirası üzerinden. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi büyük spor kulüpleri 2001 yılında ödemesi gereken transfer taksitlerini nasıl karşılayacaklarının hesabını yapıyor.

Türkiye Birinci Futbol Ligi'nde yer alan 18 takımın 2001 yılında ödemesi gereken futbolcu transfer taksitlerinin toplamının 250 milyon doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Futbol kulüplerinin TV yayın haklarından sağlayacağı gelir ise 233 milyon dolar. Yani TV yayın gelirinden yaşanan bir sorun halinde tüm kulüplerin borcu yüzde 100'ün üzerinde artacak.

Futbol kulüplerinin yetkilileri, futbol takımlarının ayakta kalabilmesi için yayın hakkı bedellerinin mutlak surette ödenmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar. Yetkililer, ‘‘Kriz devam ederse önümüzdeki yıl ne futbolcu transfer edebileceğiz, ne de elimizdeki futbolcuları tutabileceğiz’’ diyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!