Dalgalı döviz ithal ilacı da vurdu

Güncelleme Tarihi:

Dalgalı döviz ithal ilacı da vurdu
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2001 00:00


Dövizde yaşanan dalgalanma nedeniyle Sağlık Bakanlığı ithal ilaçlara fiyat veremiyor. Bakanlık yetkilileri, bu nedenle doğan sıkıntının hafta sonunda giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirttiler.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Orhan Canbolat, bayramdan önce yaşanan ekonomik krizden dolayı döviz kurunda büyük artışlar meydana geldiğini, bu nedenle de yurtdışından gelen ilaçlara fiyat verilemediğini ve bir sıkıntı yaşandığını kaydetti.

''İthal ilaca onay vermemiz demek, fiyatı yüzde 20 oranında artırmamız demektir. Biz bu artışı yerli ilaca vermedik. Bu nedenle de bir ikilik yaratılacaktı'' diyen Canbolat, bu nedenle döviz kurunun yerine oturmasını beklediklerini söyledi.

İthal ilaçlara ilişkin sıkıntının bu hafta sonuna kadar çözülmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Canbolat, ilaç üreticileri ve Türk Eczacıları Birliği yöneticileri ile yapacakları toplantı sonucunda bir program belirleyeceklerini kaydetti. Canbolat, ''Dövizde dalgalı sisteme geçildi. Yerli ilaç üretimi konusunda ne yapacağımızı tartışıyoruz. Çünkü ithal ilaca döviz kurundan fiyat verdiğimizde yerli ilaç üreticileri mağdur oluyor. Biz bir taraf mağdur olsun istemiyoruz. Bu nedenle de çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' diye konuştu.

İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Tandoğan Tokgöz de, henüz kendilerine ithal ilaçlarda sıkıntıya yönelik bir şikayet gelmediğini bildirdi. Şikayetin, ''belirsizlikten dolayı yurtdışından getirilen ilaca fiyat alamamak'' yönünde olduğunu ifade eden Tokgöz, Sağlık Bakanlığı'nın ithal ilaçlara fiyat vermemekte haklı olduğunu söyledi.

''23 Şubat'tan bu yana ithal ilaçlara fiyat verilişi durdu'' diyenTokgöz, bu krizin en fazla yerli ilaç sanayiini vurduğunu belirtti.

Yerli ilaç sanayiinin dışarıya hammadde bağımlılığı bulunduğunu, bu nedenle de hammadde açısından girdilerde yüzde 30 maliyet artışı meydana geldiğini anlatan Tokgöz, şöyle konuştu:

''İlaç sektöründe, diğer sektörlerdeki gibi artışlar fiyatlara otomatik olarak aksettirilmiyor. Sektör güçlük çekiyor. 2000 yılında yerli ilaç sanayii ilk defa yüzde 2.6 kara ulaşmıştı, o da gitti. Yerli ilaca her üç ayda bir enflasyon oranında fiyat alınıyordu. Ancak bu olağanüstü durum sonrasında bir düzenleme yapılmalı ve yerli ilaca otomatik olarak zam yapılmalı. Bunu Sağlık Bakanlığı'nda yapılacak toplantıda dile getireceğiz.''

HAYATİ ÖNEME SAHİP İLAÇLARDA SIKINTI YAŞANABİLİR

Türkiye İlaç Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Celayir de, fiyat verilmediği için, önümüzdeki günlerde özellikle hayati öneme sahip ithal ilaçlarda çok ciddi sıkıntılar yaşanabileceğini belirtti. İlacın kaynağında ve temininde bir sıkıntı bulunmadığını ifade eden Celayir, sıkıntının fiyat verilemeyişinden kaynaklanacağını söyledi.

İthal ilaçlar ve yerli ilaç sanayinde uygulanan iki fiyat mekanizması arasında fark bulunduğuna dikkati çeken Celayir, ''İthal ilaçlarda maliyet korunuyor ve otomatik olarak döviz kuruna göre fiyatveriliyor. Diğerinde ise fiyatlar enflasyona endeksli ve maliyetler dikkate alınmadan pazarlık usulü fiyat alınıyor. Üç aydan bu yana yerli ilaç fiyatlarında bir artış söz konusu değil. Yerli ilaç fiyatlarının da otomatiğe bağlanması lazım. Yurtdışından her zaman ilaç temin edebilirsiniz ama yerli ilaç sanayii kurutulursa büyük sıkıntılar yaşanır'' diye konuştu. (Ankara/aa)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!