Dalga zammından ilk geri adım otomotivden geliyor

Güncelleme Tarihi:

Dalga zammından ilk geri adım otomotivden geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2006 00:00

Mayıs-haziran ayında yaşanan dalgalanmayla birlikte yapılan zamları ilk geri alan sektör otomotiv oluyor. Dolar kurunun 1.5 YTL dolayında kısmen istikrar kazanması üzerine 2007 model otomobillerinin fiyatlarında yüzde 7’ye varan indirimler yapan Subaru dalga zammını ilk geri alan şirket oldu.

PİYASALARDA mayıs-haziran aylarında yaşanan dalgalanmanın ardından dövizde yüzde 30’u aşan artışın bir bölümünü tüketiciye zam olarak yansıtan şirketlerden tersine adımlar gelmeye başladı. Bu dönemde zam oranları yüzde 12’lere varar otomotiv sektöründen şimdi de indirim mesajları geldi. Temmuz ayıyla birlikte dövizin ateşinin sönmesi ve doların yeniden 1.7 YTL’den 1.5 YTL dolayına inmesiyle inmesiyle birlikte, zamları ilk geri alan sektör otomotiv oldu. Subaru’nun Türkiye distribütörü Baytur Motorlu Taşıtlar A.Ş, 2007 model otomobillerinin fiyatlarını bugünden geçerli olmak üzere yüzde 7’ye varan oranlarda indirerek, dalga zammını geri alan ilk şirket oldu.

2007 MODELDE İNDİRİM:

Subaru Marka Direktörü Çınar Noyan, "Firmalar 2007 model yılına geçmek için 2006 model otomobillerini eritmeye çalışıyor. Bu da indirimleri beraberinde getiriyor. Biz ise 2007 model otomobillerimizde indirim yaparak, haziran ayındaki dalga zammını geri alıyoruz" dedi. 2007 model otomobillerinde yüzde 7’ye varan indirimler yaptıklarını söyleyen Noyan, "Doların 1.5 YTL’ye inmesiyle birlikte yaptığımız zammın bir kısmını geri aldık. Biz kademeli olarak fiyatlara önce yüzde 5 daha sonra yüzde 7 zam yapmıştık. Fiyatlarımızı döviz artışında nasıl artırıyorsak, düştüğünde indirmemiz gerekiyor" diye konuştu. Noyan, 2007 Impreza modelinde indirimin yüzde 5, Legacy ve Forester modellerinde ise yüzde 7’e varan indirimler yaptıklarını belirterek, "2007 modellerinde tek indirim yapan firmayız" dedi.

EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE:

Subaru’nun yaşanan dalgalanmaya rağmen 2006’da yüzde 30 büyüyeceğini kaydeden Noyan, yıl sonunda 2 bin 200 adetlik bir satış hedeflediklerini kaydettti. Subaru Avrupa Başkanı Hiromi Tsukuda ise Avrupa’da Subaru’nun 2006 yılında yüzde 2 büyüyeceğini belirterek, "Türkiye’de yüzde 30’luk büyüme bizim için çok önemli. Türkiye, Avrupa’da en hızlı büyüyen Subaru ülkesi" dedi. Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü belirten Tsukuda şöyle konuştu: "Türkiye’deki faaliyetlerimizden çok memnunuz. Distribütörümüzü elde edilen başarıdan dolayı kutluyorum. Umarım Subaru’nun Avrupa’daki büyümesine paralel olarak Türkiye’de daha başarılı olup, pazarda daha üst sıralara çıkacağız."

TOYOTA SUBARU’YA ORTAK:

Subaru’nun 2005 yılında dünyada 600 bin, Avrupa’da ise 62 bin adet otomobil sattığını kaydeden Tsukuda, "2006 yılında bu rakamı Avrupa’da 64 bin 100 adede, 2010 yılında ise 100 bin adede çıkartmak istiyoruz" dedi. Tsukuda, Subaru’nun General Motors’la ortaklığını bitirip Toyota ile çalışmaya başladığını da hatırlatarak şunları söyledi: "Subaru’nun yüzde 20 hissesine sahip GM, bu hisselerini sattı. GM, Subaru işbirliği ile geliştirilen Saab 9-2 modelinin üretimden kaldırıldı. Toyota ise Subaru’nun hisselerin yüzde 8’ini alarak ortak oldu. Bu ortaklıkla birlikte bir çok Subaru mühendisi Toyota’da eğitim alacak, yeni model geliştirmelerinde birlikte çalışılacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!