Dalga sıkıştırdı, 130 bin toplu konut askıya alındı

Güncelleme Tarihi:

Dalga sıkıştırdı, 130 bin toplu konut askıya alındı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2006 00:00

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, ekonomideki dalgalanmanın ardından 130 bin konutu içeren ihalelerle ilgili hazırlıkların askıya alındığını açıkladı. Bayraktar, "Düşük kár marjı ile çalışan dürüst iş yapan müteahhitlerde sorun yok. İşlerini zamanında teslim ediyorlar" dedi.

TOPLU Konut İdaresi (TOKİ) Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, ekonomideki dalgalanmaların ardından, ihalelerde gerçekleşen fiyatları da dikkate alarak yaklaşık 6 bin konutu kapsayan 16 ihaleyi iptal ettiklerini, projelendirilmiş ama ihale tarihi alınmamış 130 bin konutu kapsayan ihalenin de ’piyasalar düzelene kadar’ askıya alındığını bildirdi. Bayraktar, ’askıya alma süresi’ konusunda bir şey söylemenin şimdilik mümkün olmadığını, piyasalardaki gelişmelere bakacaklarını söyledi. TOKİ’nin kaynak sıkıntıları bulunmadığını da belirten Bayraktar, "Gerekirse Ziraat Bankası ve Vakıfbank’tan kredi kullanabiliriz. Bu ay içinde, İstanbul’da 4 bin 836 konutu ve 3 köprülü kavşak yapımını kapsayan 8 ihale yapacağız. Ağustos ayı için de 2 ihalenin tarihi belirlendi. Toplam 3 bin 84 konutun yapımını öngören 8 ihalenen değerlendirmesi sürüyor" dedi.

DÜŞÜK KÁRLIDA SORUN YOK:

Bayraktar, halen devam eden inşaatlarda ise düşük kár marjı ile çalışan, dürüst iş yapan müteahhitlerde sorun bulunmadığını, işlerini zamanında bitirebildiklerini söyledi. Bayraktar, "Kár marjı yüksek olunca sorun çıkıyor" diye konuştu. Piyasadaki durgunluğa rağmen TOKİ’nin sosyal konutların büyük talep geldiğini, ancak orta ve yüksek gelir grubuna yönelik satışların piyasadaki durgunluktan olumsuz etkilendiğini anlatan Erdoğan Bayraktar, özellikle hasılat paylaşımı projelerde satışların düştüğünü söyledi.

ZAM YAPIP, BİZİ VURDULAR:

Sosyal devlet olmanın gereği konut hamlesi başlattıklarını, 200 bin konut rakamına ulaştıklarını anlatan Bayraktar şöyle devam etti: "Bunun 35 bininden kaynak temin edip, kalanının alt gelir grubuna, orta gelir gurubuna gecekondu dönüşümüne veriyoruz. Ama işte sektör patladı. Önce kule vinçlerin kirası bin dolardan 12 bin dolara çıktı. Çimentoda önce yokluk, sonra zam geldi. Demir yüzde 80’lere varan oranda zamlandı. Alçı, kablo, işçilik bütün maliyetler arttı. Bizi vurdular."

MÜTEAHHİTLERİ RAHATLATTIK:

Müteahhitleri rahatlatmak için bazı düzenlemeler de yaptıklarını belirten Bayraktar, "Hakedişlerdeki yüzde 5’lik kesintilerin teminat mektubu karşılığı ödenmesi olanağı getirildi. KDV’de tevkifat oranı yüzde 6’dan 3’e düşürüldü. Arsa teslimlerinde KDV yüzde 1’e çekildi. Proje teslim süreleri 2 ay ertelendi. Yüzde 5’lik stopajın düşürülmesi yönündeki girişimler de sürüyor" dedi.

AYDA 280 MİLYON YTL ÖDEME:

TOKİ’nin aylık ödemelerinin 280 milyon YTL civarında olduğuna işaret eden Erdoğan Bayraktar, bu nedenle yüzde 3-5-6’lık kesintilerin ödenmesinin müteahhitler için önemli rahatlama sağladığını belirtti. Bayraktar, sektörün istediği, inşaat sözleşmelerinde genel fiyat artış endeksi yerine ’inşaat fiyat endeksinin’ uygulanması yönünde çalışma yaptıklarını da bildirdi. İnşaat sektörü; genel fiyat endeksindeki düşüşe karşın, inşaat girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle zarar ettiğini belirterek, sözleşmelerde inşaat fiyat endeksinin kullanılmasını istiyordu.

Demir ithalatında vergiyi indirelim

TOKİ Başkan Vekili Erdoğan Bayraktar, demir ithalatındaki gümrük vergisinin indirimi için de girişimde bulunduklarını hatırlattı ve "Demir ithalatına karşı ’fiyatlar nedeniyle AB’den demir ithal etmek mümkün değil. Ancak Rusya ve Ukrayna’dan kalitesiz demir ithal edilebilir’ diye konuşanlar doğru söylemiyor. Gerekirse, TOKİ’nin şirketleri aracılığı ile toplu ithalat yapıp müteahhitlere dağıtabiliriz. Çok iyi kontrol yaparak kalitesiz demir ithalatını da önleriz" dedi.

Erdoğan, uydudan anahtar dağıttı

BAŞBAKAN
Recep Tayyip Erdoğan, Malatya’da TOKİ tarafından yaptırılan konutların anahtar teslimi ve 17 açılış ve temel atma törenine aynı anda uydu aracılığıyla katıldı. Uydu aracılığıyla bağlandığı Akçadağ İlçesi’ndeki TOKİ evlerinin anahtar teslimi töreninde ekranda konuşan Kaymakam Kamuran Taşbilek, "Sayın Başbakanım, sanal da olsa böyle bir açılışta sizinle birlikte olmaktan onur duyarız" deyince, Başbakan Erdoğan "Kaymakam bey uydudan yayın yapıyoruz. Burada gayet doğalız. Siz de orada gayet doğalsınız. Bu sanal sayılmaz" dedi.

Bazıları çalmadan oynamasını iyi biliyor

BAZI
müteahhitlerin işi ajite ettiğini savunan Erdoğan Bayraktar, "Bazı müteahhitler ağlamasını, çalmadan oynamasını iyi biliyor. Şimdi çalgı bulunca zil takıp oynuyorlar. Kaide bulunca çok iyi ajite ediyor" diye konuştu.

Yüzde 5 stopaj, inşaatı kayıt dışına itiyor

TÜRKİYE İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu, inşaat sektörüne uygulanan yüzde 5 stopaj kesintisinin kayıtdışını körüklediğini belirterek, şirket sahiplerinin en azından stopaj oranı kadar para çekebilmesi gerektiğini kaydetti. Koçoğlu, düzenlediği basın toplantısında kurumlar vergisinin yüzde 45 olduğu dönemde de hakedişlerden kesilen stopajın yüzde 5 olduğuna dikkat çekerek, vergi oranın yüzde 20’ye düşürülmesine rağmen kesilen stopajın aynı oranda kalmaması gerektiğini savundu. Koçoğlu, bu sorunun yıllardan beri bir kangren haline geldiğini söyleyerek, stopajın kárdan değil hakedişlerden kesilmediğine dikkat çekti. Koçoğlu, 10-25 yıl arasında süren bir yatırım daha bitmeden kesilen peşin stopajın adil olmadığını, çünkü yatırım tamamlandıktan sonra zarar etme olasılığının göz önünde bulundurulmadığını ifade etti. Yatırım yapan kişinin 10-15 yıllık bir proje boyunca kendi şirketinden para çekemesinin vergi kanununda cezai sorumluluk getirdiğini hatırlatan Koçoğlu, bu durumun para ihtiyacı olan yatırımcıyı naylon fatura düzenlemeye teşvik ettiğini belirtti. Koçoğlu, "Şirketimden para alamıyorum. İşler 15-20 yıldan önce bitmez. Kim bu kadar süre yemeden içmeden yaşayabilir" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!