Daimler-Chrysler birleşmesinde yönetici primleri sorun oldu

Güncelleme Tarihi:

Daimler-Chrysler birleşmesinde yönetici primleri sorun oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 1998 00:00

Haberin Devamı

Alman Daimler Benz ile Amerikan Chrysler firmalarının birleşmesinde, ABD ve Alman prim sistemleri arasındaki uçurum sorun yarattı. Bugün yapılacak olan Daimler Benz Genel Kurulu'nda ortaklar, birleşmeyle doğan yeni şirkette üst yöneticiler için, ABD sistemine göre daha düşük olan Alman prim sisteminin korunmasını isteyecekler.

İş dünyasında yüzyılın evliliğini yapan otomotiv devleri Alman Daimler ile Amerikan Chrysler ‘prim sistemi’ sorunuyla karşı karşıya. ABD şirketlerinin üst düzey yöneticilerine verdikleri primler ile Alman şirketlerinin prim sistemi arasındaki uçurum nedeniyle, birleşmeyle doğan DaimlerChrysler'de nasıl bir prim sisteminin uygulanacağı tartışması başladı.

GENEL KURUL

Amerikan Wall Street Gazetesi'nin haberine göre, bugün yapılacak ve Chrysler ile birleşmenin onaylanacağı yıllık Daimler Genel Kurulu öncesi konuşan hissedar hakları savunucusu Profesör Ekkehard Wenger, yöneticileri uyararak, prim sisteminde, daha düşük olan Alman standartlarının korunmasını istedi.

DaimlerChrysler birleşmesinden sonra, Daimler yöneticilerinin primlerine zam beklentisi, Alman hissedar savunucularını ve kurumları harekete geçirdi. Birçok Almanın kendisiyle aynı fikirde olduğunu belirten Prof.Wenger, üst düzey yöneticilere fazla para ödenmemesi gerektiğini savunuyor. Wenger, bu sistemin Almanya'da uygulanması durumunda, fakirlerin daha fakir, zenginlerin ise daha da zenginleşeceğini, bunun da sonunda sosyal patlamaya yol açabileceğini, sosyal barışın yok olacağını söylüyor. Wenger'i sadece sıradan Almanlar desteklemiyor. Örneğin, Alman Hisse Enstitüsü Başkanı Ruediger von Rosen, Wenger'in çok faydalı bir görev üstlendiğine inanıyor. Alman Hissedarları Koruma Birliği Genel Müdürü Joerg Pluta ise, olaya daha temkinli yaklaşırken, ‘çözümü güç bir sorun. Eğer DaimlerChrysler Alman sistemini benimserse, örneğin Ford, gelecek vaadeden bir yöneticiye üç misli para verip kapabilir’ diyor.

MAHKEMEYE VERDİ

Şirket yöneticilerinin ‘korkulu rüyası’ olan ve 1987 yılından beri şirketlerin genel kurullarını izleyen Wenger, prim konusunda Alman Merkez Bankası'nı mahkemeye vermiş ve sonunda pes eden Alman banka yöneticileri, primlerin makul bir düzeye indirilmesini kabul etmek zorunda kalmışlar.

ABD'liler bonkör Almanlar cimri

Şirketlerin üst düzey yöneticilerine başarı karşılığı verilen prim konusunda, Alman ve Amerikan sistemleri arasında derin uçurum bulunuyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde birleşen iki firmadan Daimler'in başkanı Juergen Schrempp, geçen yıl 2.5 milyon dolar (637.5 milyar lira) prim aldı. Aynı dönemde Chrysler'in başkanı Robert Eaton'ın aldığı prim miktarıysa, tam 16 milyon dolar (4 trilyon lira). Şirket genelinde ise, ABD'de uygulanan ‘başarıya para’ sistemi uyarınca, Chrysler'in tepesinde bulunan 5 genel müdürün yıllık primi 50 milyon doları, yani kişi başına 10 milyon doları buluyor. Daimler'de ise, üst düzeyde 10 yöneticinin aldığı toplam prim 11 milyon dolar. Primlerin bir bölümü, şirketin hisse senedi şeklinde de veriliyor ve özellikle ABD'de çok önemseniyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!