Cumartesi mesaisi gündemimizde yok

Güncelleme Tarihi:

Cumartesi mesaisi gündemimizde yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 2011 00:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın çalışanların “gün ışıdıktan 1 saat sonra mesaiye başlaması ve cumartesi günü de çalışması” yönündeki önerisine işçi ve memur kesiminden tepki gelirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, son noktayı koydu. Celik, “İhtiyaç varsa konuşulur ama çalışma saatlerinin arttırılması, azaltılması veya günle ilgili bir değerlendirme kesinlikle gündemimizde yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yıldız’ın gündeme taşığıdığı konu memur kesimi tarafından “gayri ciddi” bulundu. İşveren kesimi ise memurların Cumartesi günü çalışmalarında “toplumsal fayda” olduğuna dikkat çekti.

İlgili yasalar belli

AK Parti’nin Kızılcahamam’da gerçekleştirdiği kampta gazetecilerin “mesai saatlerinin yeniden düzenlenmesine” ilişkin sorularını yanıtlayan Çelik, şunları söyledi: “Çalışma saatleri, ilgili yasalarla belli. Yani İş Kanunu ve 657 sayılı Kanunda belli. Memurların çalışma saati 40, işçilerin 45 saat. Bunların diğer günlere sarkıtılması gibi bir çalışma, yani cumartesiye sarkıtılması gibi bir çalışma bizim gündemimizde değil. Ne amaçla söylendiğini bilemiyorum. Ama diğer mesai düzenlemeleri her dönem zaten yapılıyor. Bu ele alınabilir, değerlendirilebilir ama çalışma saatleriyle ilgili ve günle ilgili bizim gündemimizde böyle bir değerlendirme böyle bir çalışmanın bulunmadığını net bir şekilde ifade ediyorum.”

Haberin Devamı

Günışığından yararlanılıyor

Gün ışığından daha fazla yararlanma konusunda ise Çelik, bu uygulamanın zaten belli dönemlerde yapıldığını yine ele alınabileceğini belirterek, “Bunlar konuşabilecek şeyler. İhtiyaç var ise ilgili bakanlarımız tarafından ifade ediliyor ise ama bunun dışında çalışma saatleriyle ilgili arttırılması, azaltılması veya günle ilgili bir değerlendirme kesinlikle gündemimizde yok” diye konuştu.

Yıldız’ın açıklamaları Babacan’la çelişiyor

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: “Altı doldurulmamış iyice düşünülmeden ayaküstü yapılmış bir açıklama. Mesela Fransa 43 saatten 35 saate düşürerek 650 bin kişiye istihdam yarattı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da bu konuda açıklamaları var ‘çalışma saatlerinin düşürülmesi istihdam yaratacaktır’ diye. Bu açıklamalarla da Taner Yıldız’ın açıklamaları çelişiyor. Birbirine uymuyor. Yani hükümetin bir üyesi çalışma saatini düşürürsek istihdam yaratırız derken bir diğeri ise çalışma saatini artırmaya çalışıyor.”

İşçi çalışıyor, memur mesai yapabilir

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Başkanı Tuğrul Kutadgobilik: “Enerji Bakanı’nın yaptığı bu öneri doğrudan doğruya devlet memurlarını ilgilendiriyor. Benim Başkanı bulunduğum TİSK’in çalışma nizamı 3 vardiya sistemine bağlıdır. Kayıtlı sanayide, 3 vardiya sistemi yüzde 85 uygulanıyor. Yani bizim fabrikalarımızın yüzde 85’i üç vardiya usulü çalışıyor. Dolayısıyla biz zaten cumartesi günleri çalışıyoruz. 1 gün izin oluyor sanayiye. Cumartesi günü çalışmasında toplumsal fayda olan işler vardır. Mesela vergi daireleri gibi, mesela özel hizmet veren sistemlerle cumartesi günü vergi gibi nüfus Müdürlüğü gibi yani topluma hizmet veren meselelerle düşünülmesi belki daha pozitif bir yaklaşım olabilir.”

Haberin Devamı

1 saat az mesai 230 bin kişiye ek istihdam sağlar

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün: “DİSK olarak daha önce Çalışma Bakanlığı’na haftalık çalışma saatlerinin 1 saat kısaltılması halinde 230 bin kişiye ek istihdam sağlanacağı önerisinde bulunduk. Şimdi Enerji Bakanı, söz konusu uygulamayla çalışma saatlerini artırılmasından söz ediyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!